Înăsprirea sancțiunilor, ore de siguranță rutieră și campanii. Măsurile propuse de Guvern după ultimele accidente

În contextul ultimelor accidente produse pe drumurile din Republica Moldova, autoritățile intenționează să implementeze urgent un plan de intervenție. Măsurile au fost anunțate joi, 10 octombrie, în cadrul unui briefing de presă, de către reprezentanții Consiliului Național pentru Securitatea circulației rutiere, care s-au întrunit astăzi în ședință.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ianuș Erhan, măsurile propuse vizează:

  • măsuri legate de modificarea legislației. Ministerul Justiției și MAI vor lucra la un proiect de modificare a Codului contravențional și Codul penal. Pentru încălcări care vizează depășirea limitei de viteză, principala cauză a producerii accidentelor, va fi înăsprită răspunderea. Totodată, celor care urcă în stare de ebrietate la volan ar putea să le fie confiscat mijlocul de transport.
  • infrastructura drumurilor. Responsabilii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii vor veni cu îmbunătățiri legate de auditul drumurilor la construirea acestora, să fie asigurată infrastructura necesară.
  • campanii de sensibilizare. MAI îndeamnă cetățenii care văd că cineva urcă beat să sesizeze poliția, va fi creată o linie telefonică specială.
  • acțiuni de impunere a respectării legislației pe domeniul circulației rutiere. Vor fi intensificate operațiunile „Nopțile albe”, „Viteza” și „Pietonul”.
  • ore obligatorii de siguranță rutieră vor fi introduse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în școli.
  • testarea tehnică. Vor fi verificate întreprinderile care prestează astfel de servicii.

„Suntem deschiși la toate propunerile, inițiativele bune de a veni cu anumite completări la acest plan”, a precizat Erhan.

În ultima perioadă, mai multe persoane au fost rănite și au decedat în urma accidentelor rutiere. La 30 septembrie, un automobil de marcă Porsche s-a ciocnit de un troleibuz. Circa 25 de persoane au fost rănite, iar două au murit, printre care șoferița care conducea în stare de ebrietate și cu viteză excesivă. La 4 octombrie, 18 persoane au fost rănite într-un accident produs pe traseul Chișinău-Hâncești. La 9 octombrie, după un accident produs în apropiere de Telenești, 19 oameni au ajuns la spital.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Solon

    Ar trebui folosita experientza Italiei. De retras permisele si de impus sa faca cursuri suplimentare la scoala auto. Amenzile si mituirea pot genera doar coruptie pasiva si activa . Șofatul fara permis – detentie un an de zile. Amenda sa fie egala cu pensia anuala a unui pedagog. De redus poluarea fonică, reducând la cote raționale fluxul de auto prin acordare priorătăților transportului public și autospecialelor. De introdu sistemul de circulație numepe pare și impare în oarele de vîrf…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *