Principală  —  IMPORTANTE   —   Inspectoratul General al Poliție investighează…

Inspectoratul General al Poliție investighează legalitatea acțiunilor Consiliului raional și ale Primăriei municipiului Orhei care au decis că elevii vor studia cu prezanța fizică, sfidând astfel decizia CNESP

Imagine simbol

Reprezentanții Poliției anunță luni, 24 ianuarie, că Inspectoratul General al Poliție investighează legalitatea acțiunilor Consiliului raional și ale Primăriei municipiului Orhei, care au adoptat proprii măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, ignorând decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Într-o notă publică, Poliția R. Moldova menționează că  nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate expuse în Hotărârea CNESP nr. 2 din 20 ianuarie curent, constituie pericol pentru sănătatea publică și vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice în baza art.76/1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. În același timp, materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale din Orhei, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinarea și adoptarea unei decizii. 

„În urma vizitelor de monitorizare realizate de angajații IGP, s-a constatat că din 47 de instituții de învățământ din raionul Orhei, 45 de instituții, contrar prevederilor CNESP, activează cu prezența fizică și doar două dintre acestea în regim online. În același timp, în municipiul Orhei, toate instituțiile de învățământ activează cu prezență fizică. Acest fapt contravine prevederilor Hotărârii CNESP și pune în pericol viața și sănătatea elevilor, a profesorilor, dar și întreaga comunitate. Pentru a exclude faptele ilegale comise de administrația publică locală din raionul Orhei, angajații IGP au solicitat convocarea repetată de urgență a Comisiei teritoriale Orhei, în vederea revizuirii prevederilor Hotărârii nr.1 din 21.01.2022 și conformarea obligatorie la Hotărârea nr.2 din 20. 01.2022”, , se menționează în nota Poliției.

Tot în nota Poliției se menționeză că „pentru a stopa încălcările comise, Poliția a înaintat un șir de prescripții, prin care au cerut conformarea la Hotărârea CNESP și măsurile de sănătate publică prevăzute în Hotărârea respectivă”. 

„În acest context, informăm că nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate expuse în Hotărârea CNESP nr.2 din 20.01.2022, constituie pericol pentru sănătatea publică și vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice în baza art.76/1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. În același timp, materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinarea și adoptare”, se mai arată în notă.

Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică Orhei a decis sâmătă să nu ia act de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică emisă joi, 20 ianuarie, prin care elevii vor studia online în următoarele două săptămâni, începând cu ziua de 24 ianuarie curent, iar nunțile și alte petreceri au fost sistate.

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul R. Moldova a declarat că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii. Detalii aici

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

Luni dimineață, autoritățile de la Orhei au declarat că își mențin propria decizie, astfel că școlile vor activa în continuare cu prezența fizică. Asta deși Guvernul a calificat măsura adoptată de Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică Orhei drept ilegală.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, a declarat că nu comentează anunțul Guvernului și că decizia Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică Orhei care prevede ca procesul educațional să se desfășoare cu prezența fizică a elevilor se menține până la anularea acesteia de către instanța de judecată. Detalii aici

La Orhei, școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor, iar nunțile și alte petreceri vor putea avea loc, după o decizie a CTESP din oraș. Mesajul ministrei Sănătății: O să aplic legea