Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile de la Orhei își…

Autoritățile de la Orhei își mențin propria decizie, astfel că școlile vor activa cu prezența fizică, deși Guvernul a calificat măsura drept ilegală: „Când vom vedea o decizie a instanței de judecată, atunci ne vom conforma”

Foto: GettyImages

Autoritățile de la Orhei își mențin propria decizie prin care elevii vor studia cu prezența fizică în următoarele două săptămâni, deși Guvernul a calificat măsura drept ilegală.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, a declarat că nu comentează anunțul Guvernului și că decizia Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică Orhei care prevede ca procesul educațional să se desfășoare cu prezența fizică a elevilor se menține până la anularea acesteia de către instanța de judecată.

„Nu, nu am văzut din păcate ce a zis Guvernul. Aveți vreun document cu ștampila și semnătură care să anuleze hotărârea Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică Orhei (CTESP)? Este vreun document? Dacă aveți vreun document că decizia este nulă, eu o sa comentez acest document, dar declarațiile politice ale prim-ministrului sau ale ministrului eu nu le comentez. Dacă este un document juridic, mă expun. În Orhei, din 54 de școli, adică în peste 80% din școli nu se atestă niciun caz de COVID-19 în rândul elevilor și nici a maturilor. Noi monitorizăm situația în fiecare zi, iar la sfârșit de zi fiecare director, profesor, diriginte raportează direct unui  centru creat special în acest sens și dacă se atestă o creștere de cazuri imediat CTESP se întrunește în ședință și revenim la decizia noastră”, a declarat Dinu Țurcanu, președintele raionului.

În context, președintele raionul Orhei menționează că în 90% din instituțiile de învățământ din raion nu a fost înregistrat niciun caz de infectare cu COVID-19.

„Noi suntem îngrijorați de situația creată, dar nu vrem să închidem școlile și să le trecem în regim online acolo unde nu se atestă niciun caz. Acolo unde se atestă un caz se izolează clasa respectivă și se trece în regim online. Dacă în școală se atestă o creștere a cazurilor COVID comisia intervine și se trece în regim online. Astăzi, în aproape 90% din școlile din raionul Orhei nu se atestă niciun caz, pe raza raionului sunt 21 de cazuri COVID la copii. Deocamdată, toate școlile din Orhei activează cu prezența fizică a elevilor, iar clasele unde se atestă un caz de COVID trec la regim online. Până nu voi vedea o decizie a instanței de judecată ori altă instanță care are compentența de a anula decizia Comisiei teritoriale atunci ne vom conforma în mod sigur, dar până atunci CNESP ne-a obligat ca în timp de 24 de ore să ne convocăm. Noi ne-am convocat și atâta timp cât deciziile Comisiei se iau prin vot, membrii CTESP au votat așa cum consideră după cuviință. Nu este pentru prima dată când situația pandemică în Orhei este gestionată altfel. Anterior când CNESP a hotărât la fel să treacă  în regim online noi am activat în acest regim care acum îl propunem și noi am trecut deja prin experiența aceasta, nu este prima dată. Noi în raionul Orhei am trecut prin această experiență. Noi operăm cu acte juridice, în sensul acesta nu există niciun act care să anulele decizie CTESP”, a argumentat președintele raionului Orhei.

Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică Orhei a decis să nu ia act de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică prin care elevii vor studia online în următoarele două săptămâni, începând cu ziua de 24 ianuarie curent, iar nunțile și alte petreceri au fost sistate.

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul R. Moldova a declarat că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii. Detalii aici

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.