Principală  —  IMPORTANTE   —   La Orhei, școlile vor activa…

La Orhei, școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor, iar nunțile și alte petreceri vor putea avea loc, după o decizie a CTESP din oraș. Mesajul ministrei Sănătății: O să aplic legea

Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică Orhei a decis să nu ia act de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică prin care elevii vor studia online în următoarele două săptămâni, începând cu ziua de 24 ianuarie curent, iar nunțile și alte petreceri au fost sistate.

Vineri, 21 ianuarie curent, CTESP Orhei a decis că va ține cont doar parțial de decizia CNESP de joi, 20 ianuarie, prin care s-au impus mai multe restricții anti-Covid pe teritoriul R. Moldova. Într-un comunicat de presă, se precizează că „în cadrul ședinței, a fost examinată Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică și au fost ascultate rapoartele specialiștilor din cadrul Centrului de Sănătate Publică Orhei, a Spitalului Raional și a reprezentanților Centrelor Medicilor de Familie și ai Direcției Generale Educație.

Astfel, membrii  Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei prin care, spre deosebire de Comisia de la nivel național au permis desfășurarea a mai multor activități, inclusiv a instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor, conform pct.6 al Deciziei nr.13.1 din 17.04.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Orhei (în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID – 19, clasele respective, la atestarea Centrului de Sănătate Publică Orhei (șef dl.I.Bolboceanu) vor fi închise pe o perioadă de carantină de 14 zile cu trecere la învățare online). De asemenea este permisă desfășurarea Întrunirile ştiinţifice, conferinţelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezenţă fizică, respectând  toate normele anti COVID în vigoare.

În același context, Comisia a permis următoarele tipuri de activităţi: organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive); activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti COVID în vigoare.

Hotârârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei din 21 ianuarie curent este publicată pe pagina oficială a Consiliului Raional Orhei, unde fiecare poate să facă cunoștință cu noile măsuri temporare menite de a opri răspândirea COVID-19 și a tulpinilor modificate ale acestuia.

Potrivit Președintelui Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, în cazul agravării situației epidemiologice, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei va fi convocată în regim de urgență pentru a veni cu noi propuneri de măsuri menite să oprească răspândirea virusului, iar în cazul în care riscurile de infectare vor diminua, Comisia va revedea restricțiile impuse cu propunerea de a renunța treptat la acestea”, se precizează în Comunicatul CTESP Orhei.

Ala Nemerenco, ministra Sănătății a anunțat că va cere instituțiilor abilitate să verifice legalitatea acestei decizii.

„Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP. Pe parcursul anilor 2020 și 2021 CTESP ale raionului Orhei au sfidat hotărârile CNESP și s-au întrunit în ședințe de lucru de foarte puține ori. Când eforturile tuturor medicilor erau orientate spre a face față numărului mare de spitalizări și pentru a opri răspândirea virusului COVID-19, CTESP Orhei menținea activitatea centrelor de agrement deschise pentru public fără restricții.

Acum, când suntem în valul Omicron, o tulpină a virusului COVID-19 cu o contagiozitate extrem de mare, CTESP Orhei dispune că școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor; evenimentele cu participarea unui număr mare de oameni, gen nunți, cumetrii, și alte evenimente de familie vor fi permise făra niciun fel de restricții, la fel ca și accesul în zonele de agrement.

La începutul săptămânii raionul era în cod portocaliu care deja prevede anumite restricții. Pe parcursul săptămânii trecute în Orhei s-au înregistrat 128 cazuri și în doar câteva zile a acestei săptămâni numărul de cazuri s-a dublat. În fiecare zi Orheiul raportează cazuri de îmbolnăvire a cadrelor medicale. Presiunea pe sistemul medical este enormă și paturile pediatrice în țară sunt la limită. Administrația raionului însă nu are nicio grijă.

Este important să înțelegem toți, inclusiv și responsabilii din raioane – de mobilizarea noastră și de consolidarea eforturilor în aceste două săptămâni depinde și presiunea pe sistemul medical, și numărul celor care nu vor putea fi salvați.

Înțelegem presiunea pe care o trăiesc acum părinții, copiii cărora în următoarele două săptămâni vor trece la învățământul în regim online, dar e sigur că niciun părinte nu-și dorește copilul în spital.

Știm cu toții că medicii au obosit. Noi toți am obosit de restricții, doar că oboseala noastră e foarte diferită de cea a medicilor. În aceste condiții cel mai grav ce pot face funcționarii responsabili e să încalce prevederile CNESP și să permită activitatea fără restricții a tuturor instituțiilor.

O să aplic legea și o să solicit instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii”, a menționat Nemerenco.

Astăzi, sâmbătă, 22 ianuarie, în R. Moldova au fost înregistrate alte 2447 cazuri de noi îmbolnăviri de COVID-19.