Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În 2022, jurnaliștii Ziarului de…

În 2022, jurnaliștii Ziarului de Gardă au obținut aproape 20 de premii, în cadrul mai multor concursuri

În 2022, echipa Ziarului de Gardă a fost premiată în cadrul mai multor concursuri naționale. Reporterii ZdG au fost premiați în cadrul concursurilor „Investigațiile jurnalistice ale anului 2022”, „Jurnaliștii – pentru diversitate și incluziune”, premiile API, „Reflectarea fenomenului corupției în mass-media”, „Gala premiilor pentru jurnalism de mediu”, „Jurnaliștii împotriva dezinformării”, „Tulip Press Awards”, „Gala Anuală a Clubului de Presă”.

Redactorul-șef al Ziarului de Gardă Victor Moșneag a fost premiat cu locul doi în cadrul concursului „Investigațiile jurnalistice ale anului 2022”, la categoria mass-media națională, cu ancheta „Încălzirea pe bază de biomasă: Istoria unui eșec local, alimentat cu milioanele japonezilor”

Victor Moșneag, premiat cu locul doi în cadrul concursului „Investigațiile jurnalistice ale anului 2022”

Jurnalista de la ZdG Aliona Ciurcă a fost premiată la categoria „Audiovizual” în cadrul concursului de materiale jurnalistice „Jurnaliștii – pentru diversitate și incluziune”, organizate de Asociația Presei Independente („De cealaltă parte a istoriei: Cum s-au format mișcările LGBT din R. Moldova, Ucraina și Germania”; „Nimeni nu vrea să revină acolo”. Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de o recidivă)

Aliona Ciurcă, premiată la categoria „Audiovizual” în cadrul concursului de materiale jurnalistice „Jurnaliștii – pentru diversitate și incluziune”

Aliona Ciurcă a fost desemnată Cea mai bună reporteră narativă din presa națională 2021. Jurnalista a fost premiată pentru o serie de articole, printre care: Un an mai târziu. Mărturiile medicilor de la Urgențe: „Noi trăim ce a trăit Italia primăvara trecută”; Pe urmele dispăruților), concurs organizat de API.

Pe locul doi s-a clasat Marina Gorbatovschi pentru textul În rând, după „pâinea noastră cea de toate zilele și alte două materiale depuse în concurs, organizat de API.

La categoria „Cea mai bun reporteră de știri naționale”, pe locul doi s-a clasat jurnalista ZdG Milena Onisim, care a relatat despre potențiale ilegalități la instituțiile publice Infocom și Agenția Proprietății Publice, concurs organizat de API.

Iar colega noastră Victoria Borodin a fost desemnată Cea mai bună jurnalistă de investigaţie 2021 din presa națională, pentru trei investigații, inclusiv despre falsificatorii de certificate de vaccinare împotriva COVID-19, concurs organizat de API.

Pe locul III s-a poziționat Daniela Calmîș cu investigațiile despre Scheme de la Calea Furată a Moldovei, dar și „Cum au „dispărut” 14 milioane de lei alocați din bugetul de stat pentru o casă de cultură”, concurs organizat de API.

În concursul organizat de API, redacției „Ziarul de Gardă” i-a revenit și premiul pentru dezvoltarea instituției media.

Cel mai bun designer de ziar a fost desemnat colegul nostru Vitalie Munteanu.

Redactorul-șef al ZdG Victor Moșneag a ocupat locul III în cadrul ediției a XII-a a concursului „Reflectarea fenomenului corupției în mass-media”, organizat de Transparency International – Moldova.

Victor Moșneag, premiat cu locul trei în cadrul concursului „Reflectarea fenomenului corupției în mass-media”

Jurnalistul ZdG Anatolie Eșanu a obținut locul I la Gala premiilor pentru jurnalism de mediu la categoria presa scrisă pentru materialul „Cazul betonului armat din Pădurea Durlești. Construcțiile au fost demolate, dar molozul a rămas în pădure”.

Anatolie Eșanu, premiat la Gala premiilor pentru jurnalism de mediu

Iar Victor Moșneag a obținut locul II la categoria presă scrisă pentru materialul video „Hoții de păduri (IV): Cum se fură pădurile. ZdG explică”.

Victor Moșneag, premiat la Gala premiilor pentru jurnalism de mediu

Colega noastră, Marina Gorbatovschi, a obținut locul I la categoria presa scrisă în cadrul primei ediții a concursului național de materiale jurnalistice „Jurnaliștii împotriva dezinformării”.

Tot colega noastră Marina Gorbatovschi a fost premiată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în cadrul concursului Tulip Press Awards, pentru abordarea în materialele ei a tematicii drepturilor omului. 

Ziarul de Gardă a obținut premiul I la categoria investigație în cadrul Galei Anuale a Clubului de Presă, organizate de CJI, pentru investigația „Protestatari în chirie”, autorii căreia sunt Natalia Zaharescu, Daniela Calmîș, Anatolie Eșanu și Vasile Ursachi.

Natalia Zaharescu, Daniela Calmîș, Vasile Uraschi și Alina Radu

Tot în cadrul Galei Anuale a Clubului de Presă, Ziarul de Gardă a obținut premiul special pentru evoluția anului.

Vă mulțumim că ne-ați urmărit în 2022. Ziarul de Gardă vă dorește să ningă cu pace, sa ningă cu soare, cu sănătate, cu bucurii și cu împliniri. Anul 2023 să fie mai bun, mai generos, mai optimist. La mulți ani!

P.S. Pe site, cifrele publice diferă de cele preluate de noi de pe Google Analytics, serviciul de analiză web oferit de Google care urmărește și raportează traficul site-ului, pentru că, în luna iulie, la 18 ani de activitate, site-ul zdg.md a primit „o nouă față”, iar contabilizarea afișărilor anterioare nu s-a luat în calcul.