Principală  —  IMPORTANTE   —   Hoții de păduri. Ce (nu)…

Hoții de păduri. Ce (nu) a urmat

La șase luni după ce ZdG a publicat seria de articole despre „Hoții de păduri”, în carierele majorității persoanelor vizate au survenit schimbări. Pădurarul care a vorbit despre ilegalitățile din sistem a fost acționat în judecată de către unul dintre cei pe care i-a acuzat. 

Două dintre persoanele vizate în articole au acționat în judecată și ZdG. În luna octombrie, la scurt timp după schimbarea guvernării, Dumitru Cojocaru, directorul Moldsilva s-a pensionat, la fel ca și președintele Judecătoriei Hâncești, și el vizat în articole.

În schimb, Valeriu Merzâncu, unul dintre „eroii” din „Hoții de păduri”, a fost restabilit în funcția deținută anterior, cea de șef al Ocolului Silvic Bujor. Dar, la scurt timp, el a fost suspendat, iar ulterior demis din funcție pentru alte încălcări depistate în activitatea sa. 

Gheorghe Buhnă, tânărul pădurar care a deconspirat ilegalitățile comise de Valeriu Merzâncu, a revenit, în luna decembrie, în silvicultură, după ce a câștigat concursul pentru suplinirea funcției vacante de pădurar în cantonul nr. 14 din cadrul Ocolului Silvic Bujor al Întreprinderii pentru Silvicultură Hâncești-Silva, canton gestionat în ultimii 40 de ani de tatăl său

iunie 2021

ZdG publică seria de anchete „Hoții de păduri” în care descrie schemele prin care se taie și se fură pădurile din R. Moldova. Ancheta dezvăluie inclusiv faptul că unii silvicultori sunt protejați și îndemnați de către factori de decizie din cadrul Moldsilva să nu recunoască rezultatele controalelor efectuate în care s-au depistat încălcări. 

iunie 2021

În perioada în care ZdG publica anchetele, Dumitru Cojocaru, șeful Moldsilva anunța că instituția s-a autosesizat și va verifica faptele invocate în articole. Totodată, șeful Ocolului Silvic Bobeica, acuzat de un fost subaltern de ilegalități, era suspendat din funcție pe perioada derulării unei anchete de serviciu. Cojocaru declara atunci public că Dorin Merzâncu, maistrul pădurar, cel care a amenințat și a îndreptat volanul mașinii spre reporterul ZdG ce documenta subiectul tăierilor de pădure, nu va mai lucra în domeniu. 

iunie 2021

La două săptămâni după declarațiile directorului Agenției Moldsilva, Întreprinderea de Stat „Hâncești Silva”, instituție din subordinea Moldsilva, printr-un răspuns oferit Centrului pentru Jurnalism Independent a anunțat că maistrul-pădurar Dorin Merzâncu „a fost avertizat să ia atitudine asupra comportamentului adecvat cu oamenii din societate și în afara orelor de muncă”. Cu alte cuvinte, acesta nu a fost pedepsit. 

iunie 2021

La scurt timp după ce a anunțat că va investiga mai multe aspecte descrise în seria de anchete jurnalistice, reprezentanții Moldsilva îl acuză, direct, pe Vasile Frunză, pădurarul care a făcut mai multe dezvăluiri despre hoții de păduri că nu și-ar fi făcut corect meseria și că a lansat în spațiul public acuzații nefondate. Totodată, Moldsilva a acuzat, în alte două comunicate publicate, jurnaliștii că ar fi prezentat informații incorecte. 

iunie 2021

Deputatul Radu Marian a anunțat că a depus la Procuratura Generală un denunț penal pe conducerea Întreprinderii Silvice „Hîncești-Silva”, în baza investigației „Hoții de păduri”, publicată de ZdG. „Investigația ZdG a prezentat dovezi clare, înregistrări audio, mărturii și documente, despre mai multe fărădelegi care au loc la această întreprindere silvică”, constata deputatul. 

iunie 2021

În aceeași zi, pe adresa ZdG au venit două cereri prealabile de chemare în judecată. Două dintre persoanele vizate în anchete, avocatul Alexandru Macar, fiul președintelelui Judecătoriei Hâncești și Antolie Untu, șeful Ocolului Silvic Bobeica, au cerut ZdG să dezmintă informațiile care-i vizează, amenințându-ne cu judecata. 

Alexandru Macar

iulie 2021

După ce s-a expus în prealabil în cadrul unor comunicate de presă, arătând intenția de a constata că acuzațiile lansate în spațiul public de pădurarul Vasile Frunză nu ar fi veridice, reprezentanții Moldsilva au publicat rezultatele anchetei de serviciu „veridice”. Concluziile desprinse arătau că dezvăluirile pădurarului „nu corespund realității” și că de fapt el, cel care a povestit despre activitățile ilicite din pădure, e unicul vinovat de neconformitățile depistate.

„Deşi cineva şi-ar fi dorit cu ardoare să arunce cu pietre în proprii colegi şi entitatea silvică, această aventură a eşuat și destul neadevăr a constat comisia de anchetă”, se spunea în comunicatul Moldsilva, ultimul la acest subiect. 

Totuși, chiar dacă Moldsilva nu a găsit nereguli, la 7 iulie 2021, Procuratura r. Hâncești a dispus inițierea urmăririi penale „pe faptul delapidării averii străine (masă lemnoasă) din cadrul Ocolului Silvic Bobeica” al Întreprinderii pentru Silvicultură Hâncești-Silva. În luna noiembrie 2021, deputatul Radu Marian, cel care a depus sesizarea la Procuratura Generală, a fost informat despre faptul că dosarul penal se află la faza urmării penale fiind „efectuate acțiuni și măsuri conform Codului de Procedură Penală”. 

august 2021

Vasile Frunză, fostul pădurar care a admis în cadrul interviurilor oferite pentru ZdG că ar fi primit și executat indicații ilegale de la superiori a vorbit public, în cadrul unei conferințe de presă, despre ilegalitățile din silvicultură. El cerea implicarea președintei Maia Sandu în stoparea acestora și acuza că deși a dorit să vadă materialele anchetei de serviciu care a stabilit că nimeni dintre cei pe care i-a acuzat nu ar fi comis ilegalități, i s-a refuzat accesul la documente. 

Vasile Frunză

septembrie 2021

Mihail Macar, președintele Judecătoriei Hâncești, vizat în ancheta „Hoții de păduri” a depus cerere de demisie din sistemul judecătoresc. Consiliul Superior al Magistraturii i-a acceptat-o, astfel că magistratul, s-a pensionat, el atingând vârsta de pensionare. Fostul pădurar Vasile Frunză dezvăluise în cadrul anchetei că „toată ograda la președintele Judecătoriei Hâncești acasă este confecționată din buștenii colectați de mine”.

Septembrie 2021

Anatolie Untu și Alexandru Macar au acționat ZdG în judecată. Ședințele au fost programate pe rolul Judecătoriei Chișinău.

Octombrie 2021

Agenția Moldsilva a anunțat că a rămas fără conducere după ce Dumitru Cojocaru, care anterior a fost și el vizat în seria de articole „Hoții de păduri”, s-a pensionat, deși câștigase concursul pentru suplinirea funcției de director al Moldsilva la începutul anului 2020. 

Noiembrie 2021

Între timp, s-a anunțat un nou concurs pentru suplinirea acestei funcții, câștigată la începutul lunii noiembrie de către Vadim Stângaci. Acesta a deținut anterior funcția de șef adjunct al Inspectoratului pentru protecția mediului și funcția de Șef interimar al Inspectoratului.   

Tot în luna noiembrie, Judecătoria Hâncești a dispus restabilirea lui Valeriu Merzâncu, unul dintre „eroii” din „Hoții de păduri”, în funcția deținută anterior. Instanța a dispus încasarea de la Agenția „Moldsilva” în beneficiul lui Valeriu Merzâncu a cheltuielilor de judecată, cu titlu de cheltuieli de asistență juridică în mărime de 5000 (cinci mii) lei. 

Decembrie 2021

Valeriu Merzâncu a fost suspendat însă din funcție la scurt timp după ce a fost restabilit, iar la 21 decembrie curent, a fost, din nou, concediat. Ordinul de eliberare din funcție a fost semnat de către Laria Eni, care deține interimatul funcției de administrator al Întreprinderii Silvice „Hâncești-Silva”, după ce fostul administrator, Gheorghe Apostolachi, și-a dat demisia „din proprie inițiativă”. „A fost eliberat din funcție pentru încălcare repetată. Pe perioada când dl Merzâncu a gestionat Ocolul Silvic Bujor, a fost lăsată masă lemnoasă nerealizată și ea a pierdut calitatea. Noi am făcut patru echipe care au făcut inventarierea. Ei au stabilit că o parte din masa lemnoasă nu coincide cerințelor și nu poate fi realizată cu prețul stabilit conform catalogului. Valeriu Merzâncu a făcut cunoștință cu ordinul de concediere, dar a semnat că nu este de acord”, ne-a transmis Larisa Eni. 

Unitatea de prelucrare a lemnului din localitatea Bujor, r. Hâncești, care aparține familiei Merzâncu

Decembrie 2021

Tot în luna decembrie curent, Gheorghe Buhnă, tânărul pădurar demis din sistem după ce a refuzat să execute ordinele superiorilor și care, ulterior, l-a acuzat de Valeriu Merzâncu de ilegalități, a revenit în funcția de pădurar. El a participat la un concurs pentru suplinirea funcției de pădurar în cantonul nr. 14 din cadrul Ocolului Silvic Bujor al Întreprinderii pentru Silvicultură Hâncești-Silva, canton gestionat în ultimii 40 de ani de tatăl său, care poartă același nume. 

P.S. ZdG va urmări, în continuare, subiectul tăierilor ilegale de păduri.