Principală  —  IMPORTANTE   —   „Învăţătura Sfântului Ioan Gură de…

„Învăţătura Sfântului Ioan Gură de Aur – dintre păcătoşi cel dintâi este el” sau cum întreprinderea „Hîncești-Silva” îl acuză de paza insuficientă a fondului forestier pe cel care a dezvăluit pentru ZdG cum sunt furate pădurile de superiori

Întreprinderea „Hîncești-Silva” a decis ca, înainte de a fi făcute publice concluziile anchetei, demarate în urma investigației ZdG, în care un pădurar a dezvăluit cum se fură pădurile, este „important ca opinia publică să cunoască mai multe detalii despre onorarea obligaţiunilor de serviciu de către persoane, care şi-au făcut un obicei de a lansa învinuiri către toată lumea, fără a privi obiectiv spre propriile fapte”.

„Frunză Vasile prin imaginaţia sa bogată, este tentat să aplice paloşul dreptăţii exclusiv peste toţi cei din jur, colegi silvicultori, uitând a se inspira şi din morala creştină, prin învăţătura Sfântul Ioan Gura de Aur, care spunea că „dintre păcătoşi cel dintâi este el”, se arată în comunicatul Întreprinderii pentru silvicultură „Hîncești-Silva”.

Potrivit sursei citate, „într-un act de constatare din 08.07.2019, întocmit de Inspectoratul pentru Protecția Mediului se menționează că în cantonul de pază nr. 8, unde pădurar este Frunză Vasile au fost depistați 93 de arbori de specia stejar, tăiați ilicit, fiind sustras ilegal un volum de 67.11 m3 masă lemnoasă, total prejudiciul cauzat întreprinderii constituind 72 769 de lei”.

„O fi superiorii lui Frunză Vasile nişte tirani ce i-au dat ordin să devasteze pădurea? Şi doar lui, în cantonul nr. 8 ?  Ceea ce nu doreşte să ne spună Frunză Vasile este faptul de ce domnia sa, fire rebelă şi justiţiară, nu a dat o fugă pe la poliţie, CNA sau Procuratură să-i denunţe imediat pe cei care „i-au pus în mâini” ordinul şi securea pentru a hăcui pădurea? De ce să mizezi pe dreptatea înregistrărilor audio şi video, când justiţia se înfăptuise în altă parte şi mult mai rapid”, se mai menționează în comunicatul Întreprinderii pentru silvicultură „Hîncești-Silva”.

Întreprinderii „Hîncești-Silva” nu-l învinuiește pe Frunză Vasile de comiterea tăierilor ilicite, dar de neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu și depistarea tăierilor ilicite în proporții deosebit de mari”.

Reprezentanții întreprinderii menționează că „prejudiciul material a fost cauzat angajatorului de către salariat prin neonorarea obligațiunilor de funcție şi paza insuficientă a fondului forestier. (…) Deci pădurarul Frunză Vasile este persoana care a primit fondul forestier în gestiune pentru pază și este obligat să plătească prejudiciul cauzat prin inacţiunile sale”.

Un pădurar demis recent pentru că a permis tăierea ilegală a pădurii a acceptat să povestească, deschis, cu probe, despre cum șefii săi i-au cerut în ultimii ani să taie copaci și să scoată din pădure surplusul de lemn, acumulat în urma tăierilor planificate, dar și despre cum politicul se implică în activitatea silvicultorilor. 

Timp de mai mulți ani, pădurarul care a cochetat și cu politica, acuzat la rându-i de implicare în scheme, a documentat multe dintre indicațiile primite de la superiori, înregistrând mii de convorbiri telefonice cu aceștia, dar și cu alți colegi, despre dedesubturile unui sistem bântuit de corupție.

ZdG a analizat o parte dintre aceste discuții și a prezentat, în premieră, detalii din lumea furtului de pădure, văzute și simțite din interiorul sistemului, o lume în care pădurarii sunt cei care execută indicațiile superiorilor, iar ulterior, tot ei sunt sacrificați, dacă furturile ajung să fie descoperite. Fotoliile șefilor sunt însă, aproape de fiecare dată, de neclintit. E o lume în care interesele și relațiile din politică și justiție fac legea.

Timp de câteva luni, ZdG a documentat cum se fură lemnul din pădurile Moldovei, cum (nu) sunt pedepsiți cei implicați în acest proces, cum sunt disponibilizați, după care revin în funcții grație unor relații pe care le au în lumea politică sau în justiție. Am descoperit un sistem în care șefii sunt numiți sau subordonați politic, unii dintre ei neavând studii în domeniu, iar cei care încearcă să muncească onest sunt îndepărtați. Pădurea statului a devenit, pentru mulți dintre cei care trebuie să aibă grijă de ea, o afacere privată. Documentarea jurnalistică de câteva luni ar permite scrierea unei cărți. Ne-am limitat însă la publicarea, în următoarele zile, a unor istorii care demonstrează cel mai bine realitatea dintr-un sistem în care corupția a devenit un stil de viață. 

Agenția „Moldsilva” a reacționat la dezvăluirile unui pădurar, publicate de ZdG și a anunțat că o comisie specială formată din cei mai buni specialişti din ramura silvică, cu rezultate notorii şi experienţă de activitate, va efectua o anchetă de serviciu veridică în cazul entităţii silvice Hînceşti.