Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO/ Hoții de păduri

VIDEO Hoții de păduri

Timp de câteva luni, ZdG a documentat cum se fură lemnul din pădurile Moldovei, cum (nu) sunt pedepsiți cei implicați în acest proces, cum sunt disponibilizați, după care revin în funcții grație unor relații pe care le au în lumea politică sau în justiție. Am descoperit un sistem în care șefii sunt numiți sau subordonați politic, unii dintre ei neavând studii în domeniu, iar cei care încearcă să muncească onest sunt îndepărtați. Pădurea statului a devenit, pentru mulți dintre cei care trebuie să aibă grijă de ea, o afacere privată. 

Vineri, 4 iunie, în ajunul Zilei Mondiale a Mediului, am publicat primul articol din seria „Hoții de păduri”. 

E o anchetă bazată pe dezvăluirile lui Vasile Frunză, un pădurar controversat, demis recent pentru că a permis tăierea ilegală a pădurii a acceptat să povestească, deschis, cu probe, despre cum șefii săi i-au cerut în ultimii ani să taie copaci și să scoată din pădure surplusul de lemn, acumulat în urma tăierilor planificate, dar și despre cum politicul se implică în activitatea silvicultorilor. 

Timp de mai mulți ani, pădurarul care a cochetat și cu politica, acuzat la rându-i de implicare în scheme, a documentat multe dintre indicațiile primite de la superiori, înregistrând mii de convorbiri telefonice cu aceștia, dar și cu alți colegi, despre dedesubturile unui sistem bântuit de corupție.

ZdG a analizat o parte dintre aceste discuții și a prezentat, în premieră, detalii din lumea furtului de pădure, văzute și simțite din interiorul sistemului, o lume în care pădurarii sunt cei care execută indicațiile superiorilor, iar ulterior, tot ei sunt sacrificați, dacă furturile ajung să fie descoperite. O lume în care interesele și relațiile din politică și justiție fac legea. 

Luni, 7 iunie, ZdG a publicat a doua parte a anchetei despre „Hoții de păduri”. Am prezentat materiale video care demonstrau că Dorin Merzâncu, angajat în calitate de maistru-silvic în cadrul Ocolului Silvic Bujor, fiul lui Valeriu Merzâncu, șeful de Ocol silvic acuzat public în luna decembrie 2020 de familia Buhnă de implicare în schemele care lasă pădurile țării fără copaci, ne-a urmărit, ne-a amenințat că într-o zi, „cineva ne va da cu un lom în cap” și ne-a intimidat, întreptându-se cu mașina spre reporterul ZdG.

Acțiunile acestuia au avut loc în timp ce documentam activitatea familiei sale în domeniul afacerilor cu lemn, după ce, un denunț depus la organele de drept de câțiva foști și actuali pădurari deconspira felul în care se fură lemnul din pădurile amplasate pe teritoriul raionului Hâncești. Documentul, analizat și de ZdG, a fost semnat și trimis instituțiilor statului după ce, în decembrie, trecut, familia Buhnă a dezvăluit public ilegalitățile comise de șeful Ocolului Silvic Bujor din cadrul Întreprinderii pentru Silvicultură Hâncești-Silva. 

În urma acelor acuzații, a fost efectuat un control care a demonstrat că, doar în ultimul an, în doar două cantoane, s-au furat peste 450 de metri cubi de lemn, fiind înregistrat un prejudiciu de aproape 700 de mii de lei. Doi pădurari, dar și șefului Ocolului Silvic Bujor au fost demiși din funcții. 

La cinci luni și jumătate de la acele dezvăluiri, protagoniștii lor au istorii diferite. Șeful de Ocol acuzat este aproape de a reveni în sistem. El este reprezentat în procesul de judecată pe care l-a intentat de către Alexandru Macar, fiul președintelui instanței care examinează litigiul, Mihail Macar, avocatul fiind și nașul de cununie al fiicei celui pe care-l reprezintă. 

Gheorghe Buhnă, cel care a deconspirat schemele însă nu poate reveni în sistem, chiar dacă șeful Moldsilva i-a promis asta în repetate rânduri, în cadrul unor discuții private. „Eu am să mă ocup de capul lor. O să le sară păduchii de la toți… O să plângă, o să șadă la dubală toți. Toți au să șadă”, promitea șeful Moldsilva, în cadrul unor discuții publicate de ZdG.

Marți, 8 iunie, am publicat a treia parte din seria Hoții de păduri și am prezentat o înregistrare audio din timpul unei ședințe cu silvicultorii de la Edineț, obținută de ZdG, arată cum Dumitru Cojocaru, directorul Agenției Moldsilva, îi învăța pe pădurarii și șefii de ocoale silvice vizați de controale cum să scape de pedepse. El îi îndemna să conteste în judecată procesele-verbale în care erau fixate neregulile depistate, deși rolul Moldsilva este de a proteja pădurile, inclusiv de exploatările ilegale făcute de angajați.

„Aveți jurist, aveți toate celea. Atacați! Și o să atace toate gospodăriile. Nu așteptați Moldsilva. Moldsilva n-o să… aveți până pe data de 4 termen să dați în judecată. Atacați în judecată!”, le spunea directorul general angajaților Moldsilva în sectoarele de pădure ale cărora fuseseră depistate nereguli.

În articol am abordat și tema numirilor și promovărilor în funcții a persoanelor afiliate politic. Am prezentat și o înregistrare audio în care deputata socialistă Irina Lozovan le solicita pădurarilor din nordul țării ajutorul în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie.

Miercuri, 9 iunie, a fost publicată a patra și ultima parte a anchetei. Au fost, de fapt, concluziile după câteva luni de documentare și discuții cu zeci de pădurari, șefi de ocoale silvice, șefi de întreprinderi, dar și cu oameni care lucrează la negru în păduri, fiind implicați și în tăieri ilegale. Așa am aflat cum de fapt se fură pădurile și am explicat în detalii schemele aplicate de hoții de păduri.  

Ce s-a întâmplat după publicarea anchetei

Acțiunile lui Dorin Merzâncu, maistru-silvic care a amenințat și a urmărit reporterii Ziarului de Gardă vor fi verificate de către Agenția Moldsilva. Dumitru Cojocaru, directorul instituției a declarat, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că acesta ar putea fi demis. 

Totodată, directorul Moldsilva susține că nu va accepta ca tatăl acestuia, Valeriu Merzâncu, fostul șef al Ocolului Silvic Bujor, să revină în funcția ocupată anterior, chiar dacă va avea câștig de cauză în instanța de judecată. 

Cât despre faptul că anterior i-a promis tânărului pădurar Gheorghe Buhnă, cel care a deconspirat schemele furtului de lemn din cadrul Ocolului Silvic Bujor, că-l va repune în funcție, directorul Moldsilva afirmă că promisiunea sa urmează să fie îndeplinită după ce se vor îndeplini anumite condiții.

Totodată, Anatolie Untu, șeful Ocolului Silvic Bobeica, vizat în dezvăluirile și acuzațiile fostului pădurar Vasile Frunză, publicate anterior de ZdG, a fost suspendat din funcție pentru 15 zile. În această perioadă, o comisie va verifica activitatea acestuia și acuzațiile care i-au fost aduse, a declarat pentru ZdG Dumitru Cojocaru, directorul general al Agenției Moldsilva. 

ZdG va urmări derularea lucrurilor în aceste cazuri și va reveni, ulterior, cu informații.

Vă mulțumim că ne citiți.