VIDEO/ Hoții de păduri – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Hoții de păduri

  VIDEO/ Hoții de păduri

  Timp de câteva luni, ZdG a documentat cum se fură lemnul din pădurile Moldovei, cum (nu) sunt pedepsiți cei implicați în acest proces, cum sunt disponibilizați, după care revin în funcții grație unor relații pe care le au în lumea politică sau în justiție. Am descoperit un sistem în care șefii sunt numiți sau subordonați politic, unii dintre ei neavând studii în domeniu, iar cei care încearcă să muncească onest sunt îndepărtați. Pădurea statului a devenit, pentru mulți dintre cei care trebuie să aibă grijă de ea, o afacere privată. 

  Vineri, 4 iunie, în ajunul Zilei Mondiale a Mediului, am publicat primul articol din seria „Hoții de păduri”. 

  E o anchetă bazată pe dezvăluirile lui Vasile Frunză, un pădurar controversat, demis recent pentru că a permis tăierea ilegală a pădurii a acceptat să povestească, deschis, cu probe, despre cum șefii săi i-au cerut în ultimii ani să taie copaci și să scoată din pădure surplusul de lemn, acumulat în urma tăierilor planificate, dar și despre cum politicul se implică în activitatea silvicultorilor. 

  Timp de mai mulți ani, pădurarul care a cochetat și cu politica, acuzat la rându-i de implicare în scheme, a documentat multe dintre indicațiile primite de la superiori, înregistrând mii de convorbiri telefonice cu aceștia, dar și cu alți colegi, despre dedesubturile unui sistem bântuit de corupție.

  ZdG a analizat o parte dintre aceste discuții și a prezentat, în premieră, detalii din lumea furtului de pădure, văzute și simțite din interiorul sistemului, o lume în care pădurarii sunt cei care execută indicațiile superiorilor, iar ulterior, tot ei sunt sacrificați, dacă furturile ajung să fie descoperite. O lume în care interesele și relațiile din politică și justiție fac legea. 

  Publicitate

  Luni, 7 iunie, ZdG a publicat a doua parte a anchetei despre „Hoții de păduri”. Am prezentat materiale video care demonstrau că Dorin Merzâncu, angajat în calitate de maistru-silvic în cadrul Ocolului Silvic Bujor, fiul lui Valeriu Merzâncu, șeful de Ocol silvic acuzat public în luna decembrie 2020 de familia Buhnă de implicare în schemele care lasă pădurile țării fără copaci, ne-a urmărit, ne-a amenințat că într-o zi, „cineva ne va da cu un lom în cap” și ne-a intimidat, întreptându-se cu mașina spre reporterul ZdG.

  Acțiunile acestuia au avut loc în timp ce documentam activitatea familiei sale în domeniul afacerilor cu lemn, după ce, un denunț depus la organele de drept de câțiva foști și actuali pădurari deconspira felul în care se fură lemnul din pădurile amplasate pe teritoriul raionului Hâncești. Documentul, analizat și de ZdG, a fost semnat și trimis instituțiilor statului după ce, în decembrie, trecut, familia Buhnă a dezvăluit public ilegalitățile comise de șeful Ocolului Silvic Bujor din cadrul Întreprinderii pentru Silvicultură Hâncești-Silva. 

  În urma acelor acuzații, a fost efectuat un control care a demonstrat că, doar în ultimul an, în doar două cantoane, s-au furat peste 450 de metri cubi de lemn, fiind înregistrat un prejudiciu de aproape 700 de mii de lei. Doi pădurari, dar și șefului Ocolului Silvic Bujor au fost demiși din funcții. 

  La cinci luni și jumătate de la acele dezvăluiri, protagoniștii lor au istorii diferite. Șeful de Ocol acuzat este aproape de a reveni în sistem. El este reprezentat în procesul de judecată pe care l-a intentat de către Alexandru Macar, fiul președintelui instanței care examinează litigiul, Mihail Macar, avocatul fiind și nașul de cununie al fiicei celui pe care-l reprezintă. 

  Gheorghe Buhnă, cel care a deconspirat schemele însă nu poate reveni în sistem, chiar dacă șeful Moldsilva i-a promis asta în repetate rânduri, în cadrul unor discuții private. „Eu am să mă ocup de capul lor. O să le sară păduchii de la toți… O să plângă, o să șadă la dubală toți. Toți au să șadă”, promitea șeful Moldsilva, în cadrul unor discuții publicate de ZdG.

  Publicitate

  Marți, 8 iunie, am publicat a treia parte din seria Hoții de păduri și am prezentat o înregistrare audio din timpul unei ședințe cu silvicultorii de la Edineț, obținută de ZdG, arată cum Dumitru Cojocaru, directorul Agenției Moldsilva, îi învăța pe pădurarii și șefii de ocoale silvice vizați de controale cum să scape de pedepse. El îi îndemna să conteste în judecată procesele-verbale în care erau fixate neregulile depistate, deși rolul Moldsilva este de a proteja pădurile, inclusiv de exploatările ilegale făcute de angajați.

  „Aveți jurist, aveți toate celea. Atacați! Și o să atace toate gospodăriile. Nu așteptați Moldsilva. Moldsilva n-o să… aveți până pe data de 4 termen să dați în judecată. Atacați în judecată!”, le spunea directorul general angajaților Moldsilva în sectoarele de pădure ale cărora fuseseră depistate nereguli.

  În articol am abordat și tema numirilor și promovărilor în funcții a persoanelor afiliate politic. Am prezentat și o înregistrare audio în care deputata socialistă Irina Lozovan le solicita pădurarilor din nordul țării ajutorul în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie.

  Miercuri, 9 iunie, a fost publicată a patra și ultima parte a anchetei. Au fost, de fapt, concluziile după câteva luni de documentare și discuții cu zeci de pădurari, șefi de ocoale silvice, șefi de întreprinderi, dar și cu oameni care lucrează la negru în păduri, fiind implicați și în tăieri ilegale. Așa am aflat cum de fapt se fură pădurile și am explicat în detalii schemele aplicate de hoții de păduri.  

  Ce s-a întâmplat după publicarea anchetei

  Acțiunile lui Dorin Merzâncu, maistru-silvic care a amenințat și a urmărit reporterii Ziarului de Gardă vor fi verificate de către Agenția Moldsilva. Dumitru Cojocaru, directorul instituției a declarat, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că acesta ar putea fi demis. 

  Totodată, directorul Moldsilva susține că nu va accepta ca tatăl acestuia, Valeriu Merzâncu, fostul șef al Ocolului Silvic Bujor, să revină în funcția ocupată anterior, chiar dacă va avea câștig de cauză în instanța de judecată. 

  Cât despre faptul că anterior i-a promis tânărului pădurar Gheorghe Buhnă, cel care a deconspirat schemele furtului de lemn din cadrul Ocolului Silvic Bujor, că-l va repune în funcție, directorul Moldsilva afirmă că promisiunea sa urmează să fie îndeplinită după ce se vor îndeplini anumite condiții.

  Totodată, Anatolie Untu, șeful Ocolului Silvic Bobeica, vizat în dezvăluirile și acuzațiile fostului pădurar Vasile Frunză, publicate anterior de ZdG, a fost suspendat din funcție pentru 15 zile. În această perioadă, o comisie va verifica activitatea acestuia și acuzațiile care i-au fost aduse, a declarat pentru ZdG Dumitru Cojocaru, directorul general al Agenției Moldsilva. 

  ZdG va urmări derularea lucrurilor în aceste cazuri și va reveni, ulterior, cu informații.

  Vă mulțumim că ne citiți.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Averile și veniturile declarate de șefii de la RTEC și PUA în 2021: salarii lunare de 28 și 34 de mii de lei – DOC

  Șefii de la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) și Parcul Urban de Autobuze (PUA) ridică, lunar, zeci de mii de lei din funcțiile pe care le dețin. În 2021, Dorin Ciornîi, directorul interimar al RTEC, a o…
  Averile și veniturile declarate de șefii de la RTEC și PUA în 2021: salarii lunare de 28 și 34 de mii de lei – DOC

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler