Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto-Reportaj] „Vrem țara înapoi. Vrem…

[Foto-Reportaj] „Vrem țara înapoi. Vrem miliardele furate înapoi”

„Vrem Leul înapoi. Vrem țara înapoi. Vrem miliardele furate înapoi”, erau cerințele celor care au participat la un flash mob apolitic, în scuarul catedralei „Nașterea Domnului”, din capitală.

„Ne-am adunat pentru a exprima protestul faţă de situaţia din ţară”, a declarat unul dintre organizatorii acțiunii.
Cei prezenți au scris pe foi de ce nu acceptă situația actuală din țară și ce își doresc să schimbe. Aceste „petiții” au fost puse în „Cutia Speranței”, instalată lângă portretul lui Ștefan cel Mare, care simbolizează atât R. Moldova, cât și leul care suferă tot felul de boom-uri pe piața valutară.

„Solicităm dispariţia corupţiei! Nu simțim că autorităţile se luptă cu acest fenomen vicios”, a declarat unul dintre protestatari.

„Vreau ca cei vinovați de jafurile din țară să fie arestați. Urmăresc știrile din România și visez ca și la noi să înceapă o astfel de luptă împotriva corupției, fărădelegilor”, a spus o tânără în fața mulțimii. „Vrem corupția să fie dată jos, vrem un viitor cu o perspectivă oarecare, mă doare sufletul de ce se petrece în Moldova”, a adăugat aceasta.

„Este o situaţie groaznică în ţară. Pentru aceasta noi suntem vinovaţi. Totul începe de la noi, pentru că suntem puterea supremă. De aceea, trebuie să organizăm astfel de evenimente pașnice, dar care să le arate celor de la conducere că poporul vede totul și nu vrea să tacă și să accepte dezastrul și jocul cu viața oamenilor”, a spus un student.

„Actuala guvernare joacă un spectacol frumos în fața societății, în timp ce soarta țării este hotărâtă în culise, de niște persoane din umbră…”, ne-a spus un pensionar în timp ce completa petiția, stând pe una dintre treptele catedralei. „Am votat nu atât pentru noi, cât pentru viitorul copiilor noștri, ca aceștia să aibă parte de un trai decent, salarii mai mari, locuri de muncă bine plătite, dar ne-am ales… cu o colaborare cu comuniștii… Nu asta am dorit, nu asta am așteptat”, a adăugat bătrânul suspinând.

„Am venit în semn de protest pentru ce se petrece cu valuta națională. Ne pare rău că am ajuns în halul ăsta. Autoritățile nu fac ceva și se pare că va trebui să plecăm din cauza lipsei de atitudine din partea conducerii, dar nu vreau să lec ca și prietenii mei. Oamenii buni, talentați sunt nevoiți să-și găsească rostul în altă țară, pentru că simt cum cei de la conducere le iau și puținul pe care-l au…”, a declarat un participant la miting.

Potrivit organizatorilor această acțiune nu promovează partidele. „Prin această manifestație vrem să sensibilizăm opinia publică asupra evenimentelor care au avut loc în țară în ultima lună. Ceea ce am făcut astăzi a fost ca un prim manifest, prim pas că nouă ne pasă, auzim, înțelegem și vedem totul”, a declarat organizatoarea flash-mobului.

Ulterior, toate plângeriile colectate vor fi transmise autorităţilor. Menționăm că un miting de acest fel va avea loc şi duminica viitoare. Organizatorii spun că scopul acţiunilor este acela de a îndemna oamenii să iasă în stradă fără frică, pentru a-şi striga nemulţumirile.

Foto & Text: Tatiana BEGHIU