Principală  —  IMPORTANTE   —   Doi preoți riscă să fie…

Doi preoți riscă să fie „expulzați din cinul preoțesc” după aderarea lor la Mitropolia Basarabiei. Episcopul Marchel: „Orice acțiune preoțească a lor este neplăcută lui Dumnezeu”

Parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, Victor Țurcan, a fost „oprit de a oficia cele sfinte” după aderarea lui la Mitropolia Basarabiei. Anunțul a fost făcut marți, 19 martie, de Episcopul Marchel printr-o înregistrare video.

Arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, a declarat că preotul Victor Țurcan și parohul bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Glodeni, Ion Mileac, care și el a aderat la Mitropolia Basarabiei, riscă să fie „expulzați din cinul preoțesc”.

„(…) Riscul acesta persistă până când ei se vor îndrepta, se vor pocăi (…). Ei nu mai aparțin acum lor înșiși, nu mai au voința lor, ei s-au vândut. Dacă se vor încăpățâna, voi porni mecanismul de răspopire, de caterisire, și cred că nu va aduce mare pagubă Bisericii Ortodoxe din Moldova (…). Până atunci, ei rămân a fi preoți lipsiți de dreptul de a sluji. Dacă cineva din ei îndrăznește să citească vreo rugăciune decât pentru pocăință, atunci să știe toată lumea – orice acțiune preoțească a lor este neplăcută lui Dumnezeu (…)”, a afirmat Episcopul Marchel, care a adus mai multe acuzații la adresa Mitropoliei Basarabiei.

Zilele trecute, Biserica „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din orașul  Glodeni a trecut la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române, conform Nord News. Aceasta fiind a doua parohie care părăsește Eparhia de Bălți și Fălești, după ce recent biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, Fălești, a aderat la Mitropolia Basarabiei. Ulterior, parohul bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Glodeni, Ion Mileac, a fost „oprit de a oficia cele sfinte”.

Anterior, arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, a adus acuzații preoților care au trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei, numindu-i „necredincioși” și că ar fi motivați de „promisiuni bănești”.

De la începutul războiului din Ucraina, mai mulți preoți de la Mitropolia Moldovei au trecut la Mitropolia Basarabiei.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, convocat recent la Moscova, la care a participat și Mitropolitul Vladimir, de la Mitropolia Moldovei, și-a exprimat „dezacordul puternic” față de hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024 privind nerecunoașterea valabilității pedepselor canonice impuse preoților care au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Biserica Ortodoxă Rusă califică aceste hotărâri drept „atacuri necanonice ale Sinodului Patriarhiei Române”.