Principală  —  Ştiri  —  Social   —   200 de posturi finanțate de…

200 de posturi finanțate de Guvernul României, pentru preoții din R. Moldova care trec la Mitropolia Basarabiei. Salariul net – 250 de euro

Sursa foto: Mitropolia Basarabiei

Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului României, a aprobat finanțarea a 200 de posturi clericale și 30 neclericale, pentru Mitropolia Basarabiei din Republica Moldova.

Într-un mesaj de mulțumire al Mitropolitului Petru, publicat pe pagina Mitropoliei Basarabiei se menționează că „aprobarea a este văzută ca un gest de recunoaștere a eforturilor și contribuției aduse de clericii care au aderat sau intenționează să adere la Biserica Ortodoxă Română din Basarabia”.

„Această suplimentare a suportului financiar prin alocarea de noi posturi reprezintă un răspuns eficient la nevoile urgente ale Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia. În ciuda eforturilor de propagandă, prin care unii actori vehiculează că preoții „s-au vândut”, îi informăm că mulți dintre clericii aderanți încă nu au fost încadrați în salarizare, iar această alocare de noi posturi va contribui la oferirea unui suport financiar necesar și firesc pentru toți preoții implicați în slujirea Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia”, este citat Mitropolitul Petru.

Noi nu acoperim acest număr în momentul de față. Avem vreo 60 de cereri

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că numărul de 230 este maxim și că salariile se vor aloca „în funcție de numărul preoților care sunt la Mitropolia Basarabiei, ca nimeni să nu fie lipsit de contribuție salarială. Până la numărul de 230 de posturi sunt disponibile și se vor aloca în funcție de dosarele pe care noi le vom avea. Nu vor exista posturi vacante. Ele vor fi disponibile până la numărul de 230. Noi nu acoperim acest număr în momentul de față. Avem vreo 60 de cereri. Dar, în continuare, pe parcursul anului, cei care vor adera la Mitropolia Basarabiei, putem ajunge la limita de 200 de posturi (de preoți, n.r.) pentru anul acesta”, a precizat Constantin Olariu.

Cele 200 de posturi clericale se referă la preoți, iar cele 30 de posturi neclericale – la lucrători din cadrul episcopiilor și cântăreți bisericești.

Constantin Olariu a precizat că salariul brut unui preot din cadrul Mitropoliei Basarabiei este de 549 de euro, din care sunt oprite taxele pe venit, pentru fondul de pensii și pentru asigurarea de sănătate, astfel că salariul net ajunge la 250 de euro. El a mai subliniat că toți preoții din cadrul Mitropoliei Basarabiei primesc asemenea salarii, fiind vorba de un număr aproximativ de 250 de persoane.

Menționăm că, de la începutul războiului din Ucraina, zeci de preoți și parohii din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, au anunțat că aderă la Mitropolia Basarabiei, parte a Patriarhiei Române, argumentând că Patriarhul rus Kirill este un susținător al războiului, iar Mitropolitul Vladimir îl pomenește în cadrul serviciilor divine.

109 600 euro lunar pentru personalul Mitropoliei Basarabiei, în 2020

Potrivit datelor Secretariatului de Stat pentru Culte, între anii 2018-2020, cuantumul sprijinului financiar acordat de statul român pentru personalul de cult aparținând Mitropoliei Basarabiei a fost majorat cu 100 de mii de euro lunar, de la 9 600 euro lunar, la 109 600 euro lunar.

Datele Secretariatului de Stat pentru Culte pentru anii 2018-2020 mai arată că în cadrul Arhiepiscopiei Chișinău erau salarizate 98 de persoane clericale, cu suma totală anuală de 2,7 milioane de lei românești și o persoană neclericală, cu suma de 32,5 mii lei anual.

Pentru Episcopia de Bălți, Secretariatul de Stat pentru Culte a acordat sprijin financiar la salarizarea personalului de cult în cuantum de 1,3 milioane de lei românești anual (1.268.916 lei pentru un număr de 36 persoane clericale și 32.568 lei pentru o persoană care ocupă un post neclerical).

Pentru Episcopia Basarabiei de Sud, Secretariatul de Stat pentru Culte a acordat un sprijin financiar la salarizarea personalului de cult în cuantum de 2,089 milioane de lei românești anual (2.052.576 lei pentru un număr de 65 persoane clericale și 36.912 lei pentru o persoană care ocupă un post neclerical).

Sprijin financiar pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult

De asemenea, a fost oferit sprijin financiar pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult. Printre cele mai importante proiectele de construire și reparare a lăcașurilor de cult din Republica Moldova sunt menționate:
– Repararea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Chișinăului – 900 de mii de lei românești
– Achiziționarea și repararea sediului Centrului Eparhial Bălți – 1,325 de milioane de lei românești
– Achiziționarea terenului pentru noul sediu al Centrului Eparhial Bălți – 1,250 de milioane de lei românești
– Achiziționarea sediului Centrului Eparhial al Episcopiei Basarabiei de Sud – 500 de mii de lei românești
– Achiziționarea și repararea noului Centru Eparhial al Episcopiei Basarabiei de Sud –
2,8 milioane de lei românești.

Sprijinul financiar este exprimat în lei la nivelul execuției bugetare a Secretariatului de Stat
pentru Culte de la 31 decembrie 2020.