Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Încă o biserică din Eparhia…

Încă o biserică din Eparhia de Bălți și Fălești, condusă de Episcopul Marchel, a părăsit Mitropolia Moldovei

Biserica „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din orașul  Glodeni a trecut la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. Anunțul a fost publicat în Monitorul Oficial, vineri, 15 martie, transmite Nord News.

Aceasta este cea de a doua parohie care părăsește Eparhia de Bălți și Fălești, după ce acum două zile biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, Fălești, a aderat la Mitropolia Basarabiei.

„Să nu uităm că strămoșii noștri au venit din regiunea Cernăuți, Ucraina, țară, care este invadată de trupele rusești, care ucid, violează, jefuiesc și distrug averea agonisită de oameni prin muncă onestă de ani de zile.

Oribil este că încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Biserica Ortodoxă Rusă sprijină deschis și ferm războiul. Astăzi, putem spune că Biserica Ortodoxă Rusă este direct implicată în războiul din Ucraina, își înființează propria armată de mercenari pe care îi antrenează în biserici cu instructori din trupele speciale pentru a-i trimite apoi să lupte în Ucraina.

Fiind solidari cu rudele noastre din Cernăuți, viața și pacea cărora a fost devastată de invazia armatei ruse, fiind convinși că biserica creștină nu are dreptul moral și spiritual să susțină războiul și crimele, nedorind să fie parte a bisericii care susține deschis războiul în țara vecină, enoriașii Comunității Religioase Parohia cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova cu sediul în satul Răuțel, Fălești au decis să se alăture Mitropoliei Basarabiei”, a anunțat primăria Răuțel.

Anterior, arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, a adus acuzații preoților care au trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei, numindu-i „necredincioși” și că ar fi motivați de „promisiuni bănești”.

De la începutul războiului din Ucraina, mai mulți preoți de la Mitropolia Moldovei au trecut la Mitropolia Basarabiei.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, convocat recent la Moscova, la care a participat și Mitropolitul Vladimir, de la Mitropolia Moldovei, și-a exprimat „dezacordul puternic” față de hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024 privind nerecunoașterea valabilității pedepselor canonice impuse preoților care au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Biserica Ortodoxă Rusă califică aceste hotărâri drept „atacuri necanonice ale Sinodului Patriarhiei Române”.

Anterior, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova îl cheamă la dialog pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după ce Sfântului Sinod de peste Prut a luat pe 29 februarie 2024 o decizie prin care a fost reafirmat faptului că toți clericii ortodocși români din R. Moldova care revin la Mitropolia Basarabiei sunt „clerici canonici și credincioși binecuvântați”, iar orice sancțiune disciplinară aplicată lor pe motivul apartenenței la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă.

Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului României, a aprobat finanțarea a 200 de posturi clericale și 30 neclericale, pentru Mitropolia Basarabiei din Republica Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că numărul de 230 este maxim și că salariile se vor aloca „în funcție de numărul preoților care sunt la Mitropolia Basarabiei, ca nimeni să nu fie lipsit de contribuție salarială. Până la numărul de 230 de posturi sunt disponibile și se vor aloca în funcție de dosarele pe care noi le vom avea. Nu vor exista posturi vacante. Ele vor fi disponibile până la numărul de 230. Noi nu acoperim acest număr în momentul de față. Avem vreo 60 de cereri. Dar, în continuare, pe parcursul anului, cei care vor adera la Mitropolia Basarabiei, putem ajunge la limita de 200 de posturi (de preoți, n.r.) pentru anul acesta”, a precizat Constantin Olariu.

Cele 200 de posturi clericale se referă la preoți, iar cele 30 de posturi neclericale – la lucrători din cadrul episcopiilor și cântăreți bisericești.

Constantin Olariu a precizat că salariul brut unui preot din cadrul Mitropoliei Basarabiei este de 549 de euro, din care sunt oprite taxele pe venit, pentru fondul de pensii și pentru asigurarea de sănătate, astfel că salariul net ajunge la 250 de euro. El a mai subliniat că toți preoții din cadrul Mitropoliei Basarabiei primesc asemenea salarii, fiind vorba de un număr aproximativ de 250 de persoane.