Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum vor fi cheltuiți cei…

Cum vor fi cheltuiți cei 8,5 milioane de lei, alocați de Guvern pentru organizarea activităților dedicate sărbătorilor de iarnă

Cei 8,5 milioane de lei, alocați de Guvern pentru organizarea activităților dedicate sărbătorilor de iarnă, vor fi cheltuiți pentru organizarea târgurilor și concertelor atât în Chișinău, cât și în afara capitalei.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Anastasia Taburcean, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei Natalia Gavrilița, ne-a spus că Guvernul nu a alocat bani pentru decorarea unor scuaruri pe lângă cele care au fost deja decorate de Primăria municipiului Chișinău și companiile private.

„Banii vor fi cheltuiți pentru organizarea activităților de Crăciun, desfășurarea târgurilor, concertelor din Chișinău, concertelor din afara orașului și pentru colectivele artistice din alte orașe ale țării care vor merge și ele cu concerte prin țară și vor cânta (…). Dacă vă referiți la decorarea unor alte scuaruri, pe lângă cele care sunt deja decorate de Primărie și de companiile private, atunci Guvernul nu intenționează acest lucru decât târgurile de Crăciun”, a declarat Anastasia Taburcean.

Cabinetul de miniștri a alocat 8,5 milioane de lei pentru organizarea activităților dedicate sărbătorilor de iarnă în perioada 24 decembrie 2021 – 10 ianuarie 2022. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat miercuri, 8 decembrie, de către Guvern. Detalii aici.

În cadrul ședinței Executivului, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a afirmat că își asumă responsabilitatea să organizeze „la cel mai înalt nivel sărbătorile de iarnă” și că târgurile de Crăciun vor fi organizate și în alte localități din țară.

„Am stabilit un plafon financiar de 8 milioane 500 de mii de lei, ceea ce este la limita de jos a sărbătorilor de iarnă organizate anterior ca și limită de buget. Luând în considerație termenii extrem de restrânși nu avem cum mări timpul pus la dispoziție până la declanșarea sărbătorilor. Trebuie să ne mișcăm foarte repede. În legătură cu acest lucru, Ministerul Culturii își asumă responsabilitatea să organizeze la cel mai înalt nivel aceste sărbători, reducându-se nu doar la organizarea târgurilor de Crăciun tradițional, ci și la organizarea altor evenimente care vor avea loc și în localitățile din țară. Artiști populari vor fi invitați la Chișinău să-și expună talentul. Meșterii populari își vor expune mărfurile în căsuțele din târguri”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Totodată, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a îndemnat persoanele, care vor participa la activitățile dedicate sărbătorilor de iarnă, să se vaccineze și să respecte măsurile de sănătate publică.

Primăria municipiului Chișinău a publicat, pe 25 noiembrie, Programul acțiunilor și manifestărilor cultural-artistice dedicate sărbătorilor de iarnă desfășurate în capitală.

În capitală, startul sărbătorilor de iarnă a fost dat, pe 1 decembrie, cu inaugurarea pomului de Crăciun și a iluminatului de sărbătoare.