Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum s-a schimbat viața oamenilor…

Cum s-a schimbat viața oamenilor din Bălceana, după carantina din localitate: „Cineva a mers după butelie cu gaz, există puțină libertate”

Primarul de la Bălceana, raionul Hîncești – prima localitate în care a fost instituit regimul de carantină totală, povestește, într-un articol pentru Congresul Autorităţilor Locale din R. Moldova (CALM) prin ce au trecut locuitorii de acolo și cum a început să se schimbe viața sătenilor după ridicarea regimului de carantină.

Bălceana este prima localitate din R. Moldova unde a fost instituită carantina totală pentru trei săptămâni.

Nu era stabilit clar ce înseamnă acest lucru, lumea era disperată, la a patra zi de carantină a survenit decesul primei consătene diagnosticate cu coronavirus, ambulanța venea des în sat, era o situație ieșită din comun. Impresia noastră a fost că am rămas singuri și trebuie să ne descurcăm cum putem”, declară primarul pentru CALM.

Odată cu instituirea regimului de carantină la intrarea în satul Bălceana a fost instalat un post de poliție care nu permitea locuitorilor să intre sau să iasă din sat. Un alt drum de la ieșirea din sat duce spre pădure și acolo au fost săpate tranșee pentru ca cetățenii să nu poată părăsi localitatea cu autoturismele, relatează CALM.

„Văzând că autoritățile centrale au alte probleme ne-am creat impresia că am rămas singuri și trebuie să ne descurcăm cum putem. Am făcut apel către săteni să fim uniți și să respectăm regulile stabilite. Inițial erau 10 bolnavi, apoi 11, 12 și tot creștea numărul persoanelor infectate. Toate persoanele diagnosticate au intrat în contact cu prima victimă a COVID-19. Nu apărea alt focar, astfel am înțeles că izolarea e una dintre cele mai eficiente metode.”

Primarul a menționat că autoritățile locale nu cunoșteau toate persoanele cu care a intrat în contact persoana care a revenit din Italia și era infectată, dar în momentul în care s-a aflat despre decesul acesteia, frica a intrat în oameni și ei singuri s-au autoizolat.

Autoritățile ne-au trimis cadavrul și ne-au spus înhumați-l”, mai spune Iurie Păsat.

Potrivit CALM, în momentul în care femeia infectată a decedat, primarul a fost telefonat de către directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și a fost rugat să organizeze înhumarea.

„Eu îndemnam oamenii să stea izolați în case și, în același timp, autoritățile ne-au trimis cadavrul și ne-au spus înhumați-l. Dar cu cine? Am găsit niște oameni care au acceptat să fie gropari. O rudă de-a decedatei ne-a adus cadavrul până la intrarea în sat. De acolo am preluat noi corpul neînsuflețit și ne-am deplasat direct la cimitir. La ceremonie nu a participat nimeni, doar groparii, preotul care a citit rugăciunile necesare pentru asemenea evenimente și eu. Din acel moment, ca la orice om, a apărut și la mine frica, dar nu puteam sta izolat deoarece în localitate era o situație de criză”, spune alesul local.

Între timp, dintre cele 16 persoane infectate, patru au fost externate. Printre acestea este și medicul care lucrează la punctul medical din Bălceana.

Am vorbit cu el, se simte bine, trebuie să mai stea izolat încă 14 zile, după care îl așteptăm la lucru. A fost dificil deoarece în această perioadă de izolare, oamenii din Bălceana au rămas și fără medic, însă în afară de acest virus, mulți acuzau și alte probleme de sănătate„, mai comunica primarul.

Primarul a recunoscut că înainte să fie testat pozitiv cu Covid-19, a intrat în contact cu medicul.

Pe 10 martie am convocat Comisia pentru Situații Excepționale și așa cum era firesc am invitat și medicul. Eram eu și secretara în momentul în care am discutat cu acesta, ceilalți membri ai Comisiei încă nu veniseră. Deși purta mască, ochii medicului erau roșii și l-am întrebat dacă nu cumva a fost și el infectat. Credea că e o simplă răceală, dar peste trei zile diagnosticul i-a fost confirmat. Din acel moment, ca la orice om, a apărut și la mine frica, dar nu puteam să mă izolez deoarece în localitate era o situație de criză”, comunica primarul.

După decesul femeii care a revenit din Italia, oamenii din Bălceana se întrebau cine e următorul. Poliția mergea prin sat și îi atenționa să stea acasă, era multă panică, scrie CALM.

„Mulți dintre consilierii la care apelam după ajutor erau în carantină. Înțelegeam perfect situația, fiecare se gândea la sănătatea lui și a familiei lui. Deoarece așa mi-a fost destinul de a fi primar, nu puteam să las oamenii din localitate și am început să întreprind măsurile care, până la urmă, au avut efecte. Dacă în aceste trei săptămâni la ora 10.00 aveam 500 de apeluri și telefonul se descărca de două ori pe zi, în prima zi de după carantină am avut doar 10 apeluri până la ora 10.00”, afirmă Iurie Păsat.

Chiar dacă oficial în localitate nu mai este carantină, primarul a anunțat cetățenii că, de fapt, nu se schimbă nimic.

„Trebuie să rămânem izolați, o singură persoană din familie să iasă atunci când acest lucru este necesar și să respectăm distanța socială, nu de un metru, dar măcar de doi. Am văzut că oamenii respectă aceste reguli, inclusiv la magazin, nu fac deplasări inutile, ies din case doar dacă au nevoie de medicamente și produse alimentare.”

Alesul local consideră că partea bună a scoaterii regimului de carantină este faptul că se ia povara de pe o singură persoană.

„Toate întrebările care le avea fiecare familie erau adresate doar primarului. Dacă în aceste trei săptămâni la ora 10.00 aveam 500 de apeluri și telefonul se descărca de două ori pe zi, în prima zi de după carantină am avut doar 10 apeluri până la ora 10.00.”

Oamenii din Bălceana încep să-și soluționeze problemele de sine stătător. Cineva a mers să-și procure o butelie cu gaz, altul medicamente, altcineva să retragă numerar la bancomat. Regimul rămâne același, pur și simplu există puțină libertate de a intra și de a ieși din sat, scrie CALM.

Pe 7 aprilie, după mai bine de 3 săptămâni, localitatea Bălceana, din raionul Hîncești, a ieșit din regimul de carantină totală.

Localitatea Bălceana a fost prima localitate din R. Moldova care a fost plasată în carantină totală.

Începând de luni, 16 martie, ora 16:00, în Bălceana, raionul Hâncești, a fost instituită stare de carantină totală.

Starea de carantină urma să expire la 31 martie, însă autoritățile au prelungit-o cu încă cel puțin o săptămână.

Bălceana a intrat în carantină totală după ce mai multe persoane din localitate au fost testate pozitiv cu Covid-19.

Tot din Bălceana este și primul pacient din R. Moldova care a decedat din cauza infecției cu noul coronavirus.

Istoria unui sat în carantină totală și strigătul de disperare al primarului: „Unul îmi spune că se duce și își pune capăt zilelor, altul că se apucă de furat ca să mănânce. Eu ce să fac?”

FOTO/ Ancheta internă în cadrul MAI după declarațiile primarului din Bălceana. Poziția autorităților de la Chișinău

Sursa: CALM