Principală  —  IMPORTANTE   —   Prima pacientă răpusă de Covid-19.…

Prima pacientă răpusă de Covid-19. Mesajul primarului din Bălceana, localitatea de baștină a victimei

Primarul localității Bălceana, raionul Hîncești, localitate care se află în carantină totală, după ce acolo au fost înregistrate cel puțin 6 cazuri de infecție cu noul coronavirus, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care transmite condoleanțe familiei primei paciente răpusă de Covid-19, femeia fiind orginară din Bălceana.

În mesajul postat pe Facebook, primarul localității Bălceana, Iurie Pasat, transmite condoleanțe familiei pacientei de 61 de ani care miercuri, 18 martie, a decedat la Spitalul Clinic Republican, fiind răpusă de Covid-19.

„Stimați consăteni!
Aducem sincere condoleanțe familiei răposatei, este o durere imensă care lasă urme adînci rudelor dar și întregii localități. Dumnezeu să o odihnească în pace !
Împreună trecem printr-o perioadă grea ,vin cu rugămintea către dumneavoastră să fim uniți așa cum am fost întotdeauna.
Cunoaștem că localitatea noastră a mai trecut prin situații complicate și de fiecare dată am reușit să ieșim învingători. (…) Am toată încrederea că învingem și acum!”, a scris primarul de la Bălceana pe Facebook.

Mesajul primarului vine după ce, miercuri, 18 martie, R. Moldova a înregistrat primul deces din cauza infecție de coronavirus, victima fiind o femeie de 61 de ani, originară din Bălceana.

„Femeia, în vârstă de 61 de ani, revenită din Italia (Padova), în data de 11 martie, a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, cu infecție respiratorie acută și cu pneumonie bilaterală, iar în data de 15 martie starea ei s-a agravat, pacienta fiind transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Femeia suferea de boli cronice, precum hipertensiune de gradul 2 și diabet zaharat de tip 2”, a declarat ministra Sănătății.

Au fost 4 zile și patru nopți de luptă pentru viața acestei paciente. Cu părere de rău, la ora 2:45, în această noapte, a cedat. Pacienta a suferit un stop cardiac. A fost conectată la respirație dirijată timp de 2 zile și 2 nopți, dintre care o noapte și jumătate a fost intubată. Pacienta, cu părere de rău, a fost o săptămână în sat,după ce s-a întors din Italia. Satul de unde era pacienta este în carantină, iar acolo sunt foarte mulți bolnavi la supraveghere”, a declarat director Spitalului Clinic Republican.

În aceste momente, șoțul femeii decedate, se află internat la spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, fiind și el infectat cu Covid-19.

Întrebat de jurnal.md cum va avea loc inmormântarea și cine va putea participa, primarul din Bălceana, a declarat că victima va fi înmormântată în cimitirul din localitate, fără prezența cuiva.

Azi ne-am fărâmat capurile, abia am găsit niște băieți să săpăm groapa, da noi nu putem să ieșim din sat niciunul, că suntem în carantină. Trebuie să aducă cineva cadavrul până aici. Numai mortul intră în sat, restul nu intră nineni”, a menționat primarul pentru jurnal.md.

ZdG a încercat să discute cu reprezentanții primăriei din Bălceana, poliția din localitate și reprezentanții Mitropoliei pentru a ne oferi detalii pe marginea acestui subiect, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon sau ne-a redirecționat spre alte surse, care ulterior nu ne-au mai răspuns la telefon.