Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine este șoferul de taxi…

Cine este șoferul de taxi care și-a pierdut viața în accidentul de pe bd. Ștefan cel Mare. Apelul făcut de rude

Urma să ajungă acasă, lângă familie – șoția și cei doi copii ai lor, dar nu a mai ajuns și nu va mai ajunge vreodată. Rudele șoferului de taxi care s-a stins în urma accidentului produs duminică, 17 mai, la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și strada Ismail vin cu un apel către organele de drept, cerând ca persoanele vinovate de tragedie să fie pedepsite conform legii.

Alexandru Usatîi, șoferul de taxi care a decedat în urma accidentului rutier, împlinise recent 40 de ani și locuia împreună cu soția și cei doi copii ai lor, unul minor, iar altul de 18 ani, într-o suburbie a capitalei.

Șoferul de taxi – fost instructor auto la o școală din capitală

Un membru din familia bărbatului decedat ne-a comunicat că Alexandru era angajat de puțin timp în cadrul companiei de taxi, iar până a ajunge șofer de taxi, acesta a activat mai mulți ani în calitate de instructor la o școală auto din capitală.

El a activat mai mulți ani la o școală auto în calitate de instructor. De scurt timp a început să lucreze în firma de taxi. Muncea ca să aducă un venit familiei. Vreo 4 – 5 ani a muncit în calitate de instructor, aici, în capitală.

Am văzut că mai mulți foști colegi și studenți de-ai lui au postat pe internet mesaje de condoleanțe. A fost bun cu toată lumea, a putut să găsească limbă comună cu toți. Rudele sunt extrem de recunoscătoare pentru solidaritatea pe care și-au exprimat-o șoferii de taxi în urma tragediei. El a lucrat cinstit, și-a hrănit familia. Cu situația în legătură cu Covid-19 el a cheltuit toți banii, s-a implicat în credite. El muncea cinstit”, ne-a comunicat o rudă apropiată a victimei.

Mașina de taxi distrusă în accident – procurată în credit

Mașina de taxi, Toyota, după impact

Rudele lui Alexandru ne-au mai comunicat că mașina de taxi, care în noaptea accidentului a fost transformată într-un morman de fiare și cu care bărbatul muncea că să-și întrețină familia, a fost procurată în credit care nu era rambursat integral.

Mașina de taxi era procurată în credit. El a luat mașina în credit pentru ca să nu lucreze cu o mașină a companiei, pentru că erau foarte mulți bani. În fiecare zi trebuia să plătească și nu îi ieșea nimic. El a hotărât mai bine să ia mașina în credit și să nu plătească banii aceștia în fiecare zi. În acest mod putea să aducă măcar ceva venit familiei”, ne-a comunicat Nelea, o membră a familiei bărbatului decedat.

„Nouă ne este frică că nu se va face dreptate, iar șoferul de la Audi va fugi din țară”

Rudele bărbatului cu care am comunicat susțin că atât soției lui Alexandru, care a rămas singură cu doi copii, cât și fratelui lui, Andrian Usatîi, le este frică că șoferul în vârstă de 27 de ani care conducea mașină de marcă Audi și care s-ar face vinovat de accident, nu va fi pedepsit conform legii.

Noi când dăm întrebări ni se răspunde diferit. Poate vor să-l acopere, să-l facă nevinovat? Nu știm. De fiecare dată răspunsurile sunt altele. Nouă ne este frică că nu se va face dreptate, că o să-l facă pe șofer să iasă nevinovat, că o să plătească ca să primească arest la domiciliu, iar apoi să fugă din țară, să fugă în regiunea transnistreană ca să nu mai răspundă pentru ce a făcut. De ce lumea nu face dreptate, organele competente, vă rog să se facă dreptate să nu să se acopere totul. Rudele să nu intervină și să-l scoată. Nu știm sigur, dar am auzit că mama șoferului ar fi avocat. Nu știm dacă este așa, dar în așa cazuri știm că omul nevinovat poate să iasă vinovat. Noi vrem ca nici într-un caz să nu fie plasat în arest la domiciliu, să nu poată fugi de răspundere. Să fie reținut până când nu o să primească pedeapsa pe care o merită”, spune ruda victimei.

După impact, șoferul de la Audi pleda nevinovat

Tot rudele lui Alexandru ne-au comunicat că la scurt timp după accident, acolo, înainte de a fi preluat de către autorități, șoferul de 27 de ani care se afla la volanul mașinii de marcă Audi a declarat că este nevinovat de cele întâmplate.

Mașina Audi S8, după impact

„Imediat după accident, în acea seara, șoferul spunea că pledează nevinovat și că el nu a cauzat accidentul. Asta a declarat imediat, acolo la fața locului – că este nevinovat, că a trecut la verde. Sunt video unde se vede clar că a trecut la culoarea roșie a semaforului, iar poliția poate ușor calcula viteza cu care circula”, ne-a mai comunicat ruda. În acest context, rudele susțin că le este frică că, prin intermediul unor persoane influente, șoferul să scape de pedeapsă.

Motivul accidentului în urma căruia Alexandru și-a pierdut viața – un pariu făcut de câțiva participanți la curse ilegale?

Rudele bărbatului decedat susțin că iau în calcul versiunea precum că accidentul s-a produs din cauza unui pariu pe care l-ar fi făcut șoferul care se afla la volanul Audi-ului cu alți șoferi care periodic ar fi participat la curse ilegale de mașini.

Avem informații că totul s-a produs din cauza unui pariu cu alți șoferi. Cine primul trece la roșu și scapă nevătămat – în asta constă pariul. Șoferii aleg ore diferite și anume pe bd. Ștefan cel Mare are loc asta. Ei sunt mai mulți. Mereu partică la curse ilegale organizate în suburbii. Vrem să se afle adevărul”, ne-a comunicat o altă rudă a șoferului de taxi.

Mama șoferului de taxi a revenit de peste hotare, însă ar putea să nu poată să-și înmormânteze fiul

Șoferul de taxi urmează să fie înmormântat marți, 19 mai, în suburbia unde locuia cu soția și copiii. Rudele lui Alexandru ne-au comunicat că pe lângă tragedia pe care o suferă familia, există riscul ca mama victimei, care a revenit de peste hotare, să nu poată participa la înmormântare, întrucât se află în regim de autoizolare.

„Trebuie să mai rezolvăm câteva probleme, să mai vedem ce avem de făcut. Mâine o să fie înmormântat în orășelul unde locuia cu familia. Mama lui, care muncește greu peste hotare, riscă să nu poată participa la înmormântare. S-a întors recent din străinătate, însă acum se află pentru 14 zile în regim de autoizolare. Și unii dintre noi, rude apropiate, nu putem participa la înmormântare în condițiile actuale. Acolo o să fie maxim 8 – 10 persoane”, ne-a comunicat ruda șoferului de taxi.

Apelul rudelor către organele de drept

Familia șoferului de taxi susține că le este teamă ca acest caz să fie mușamalizat, iar responsabili de accident să nu fie pedepsiți. Disperați, oamenii vin cu un apel către organele de drept din R. Moldova.

Noi facem presiune și asupra Procuraturii. Avem bănuieli rezonabile că se poate mușamaliza cazul, că autoritățile ar putea fi indulgente și să-l plaseze în arest la domiciliu pe șofer, iar după aceasta el să poată fugi să se ascundă. Mâine poate fi altcineva în locul lui Alexandru.

Avem o rugăminte către societate, să depunem presiuni asupra Procuraturii pentru a lua la control direct acest caz. Să gestioneze corect dosarul, pentru ca mai apoi cazul acestui șofer să aibă efecte asupra altor eventuale cazuri. Poate ar ajuta și la schimbarea legislației și interzicerea curselor de întrecere care au loc în suburbii și străzile centrale ale Chișinăului”, ne-au mai comunicat rudele.

Procurorul general, despre accidentul de duminică

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat luni, 18 mai, că pe cazul accidentului de duminică, în urma căruia doi oameni au murit, iar trei au suferit traumatisme, a fost pornit un dosar penal, instrumentat de MAI, iar organele procuraturii conduc urmărirea penală.

După accidentul de pe bd. Ștefan cel Mare, MAI anunță că va veni cu pedepse mai dure pentru depășirea limitei de viteză

După accidentul produs duminică, șeful Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), Sergiu Paiu, a anunțat luni, 18 mai, că Ministerul de Interne va veni cu un pachet de măsuri legislative în vederea înăspririi pedepselor pentru contravențiile din domeniul circulației rutiere, în special pentru depăsirea limitei de viteză și starea de ebritate la volan.

Tot aici, responsabilii de la INSP susțin că, după informațiile apărute în spațiul public în legătură cu organizarea curselor ilegale de mașini, au fost luate unele măsuri.

Un alt aspect general de această perioadă sunt cursele ilegale, care se oganizează în mare parte în Chișinău și suburbii. Au fost dispuse verificări de serviciu, iar dacă se va adeveri că angajații poliției tolerează aceste acțiuni ilegale și nu intervin conform atribuțiilor de serviciu vor fi sancționați până la eliberarea din funcție. Noaptea trecută pe rețele au apărut imagini de la astfel de curse ilegale cu participarea unor șoferi. Acest caz urmează a fi investigat, iar persoanele implicate vor fi trase la răspundere”, a declarat Sergiu Paiu.

Ce riscă șoferul de la AUDI

Au fost prelevate probe biologice pentru stabilirea stării de ebritate, iar rezultatul urmează a fi prezentat în perioada următoare. A fost pornită cauză penală pe faptul bănuirii rezonabile privind săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 264, aliniat 5 din Codul Penal: încălcarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport, încălcare ce a cauzat, din imprudență, decesul a două sau mai multor persoane. Se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. În aceeași zi, la ora 7:20, în baza articolului 166 din Codul de procedură penală, existând bănuiala rezonabilă de comiterea acestei infracțiuni, șoferul a fost reținut pentru 72 de ore.

Suplimentar comunicăm că acest șofer, în perioada anilor 2016 – 2020, a comis 6 contravenții pentru care a fost sancționat. Referitor la gradele de rudenie a acestuia vă informăm că acestea nu au nicio influență asura circumstanțelor acestei infracțiuni, iar în fața legii toți suntem egali”, a comunicat șeful INSP, Sergiu Paiu.

Duminică, 17 mai, două persoane, șoferul și pasagerul care se aflau în mașina de taxi – Toyota, s-au stins după ce, potrivit poliției, mașina lor a fost izbită violent de un Audi, la volanul căreia se afla un tânăr de 27 de ani. În urma impactului violent, alte patru persoane au fost transportate la spital. Potrivit Poliției Capitalei, soferul de 27 de ani a fost reținut pentru 72 de ore.

Șoferul de taxi avea 40 de ani, iar pasagerul, care activa în cadrul Penitenciarului nr. 9 Pruncul, avea 46 de ani.

În mașină Audi, în momentul impactului se afla și o pasageră de 23 de ani, care a primit îngrijiri medicale, iar ulterior a refuzat internarea.