Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CA a decis să nu…

CA a decis să nu prelungească licența de emisie a postului „Orhei TV”, care a fost suspendată anterior de CSE

Consiliul Audiovizualului (CA) a decis în ședința de vineri, 3 martie, să nu prelungească licența de emisie a postului de televiziune „Orhei TV”, deoarece acesta ar fi comis mai multe „încălcări ale concepției generale”. „Orhei TV” este unul dintre posturile a căror licență de emisie a fost suspendată în decembrie 2022, pentru perioada stării de urgență.

La 2 decembrie 2022, „Orhei TV” a fost sancționat cu amendă de 5 000 de lei „pentru nerespectarea Concepției generale a serviciului media audiovizual”. Atunci CA a atestat abateri la următoarele secțiuni:

  • „producție proprie” – 40% stabilite conform Structurii, 30,52% identificate conform rezultatelor monitorizării;
  • „producții audiovizuale ale altor producători” – 30% stabilite conform Structurii, 65,46% identificate conform rezultatelor monitorizării;
  • „programe retransmise/preluate/achiziționate” – 30% stabilite conform Structurii, 0% identificate conform rezultatelor monitorizării;
  • „procente rezervate operelor audiovizuale europene” – 52% stabilite conform Structurii, 42,25% identificate conform rezultatelor monitorizării.

Potrivit prevederilor art. 26 alin. (2) al Codului serviciilor media audiovizuale, CA „prelungește valabilitatea licenței de emisie dacă sunt întrunite cumulativ următoarele cerințe:

  • a) furnizorul de servicii media a depus cererea de prelungire a valabilității licenței de emisie în termenul prevăzut la alin. (1);
  • b) furnizorul de servicii media a respectat conceptul de principiu (general), tipul şi structura serviciului media audiovizual prevăzute în conținutul licenței de emisie;
  • c)furnizorul de servicii media nu a fost sancționat pentru încălcări grave, prevăzute la art. 84 alin. (8), (81), (9), (91), (10)–(103) din prezentul cod”.

„Media Resurse” SRL” a solicitat pe 15 februarie 2023 prelungirea licenței de emisie pentru serviciului media audiovizual de televiziune „Orhei TV” ca urmare a expirării termenului de valabilitate al acesteia.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat, pe 16 decembrie, o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

Potrivit Dispoziției CSE, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Cine sunt proprietarii oficiali ai posturilor de televiziune a căror licență a fost suspendată

TV6 (fosta Televiziune Centrală) și Orhei TV sunt deținute de compania „Media Resurse” SRL, administrată și deținută în proporție de 100% de Dumitru Chitoroagă. Anterior, această companie era fondată de o altă firmă – „Klassika Media” SRL. Unicul asociat al acesteia este Irina Țvic, iar Dumitru Chitoroagă este, mai nou, administratorul companiei.

Dumitru Chitoroagă a fost candidat al Partidului Șor la funcția de deputat la alegerile parlamentare din februarie 2019 și a fost donator al partidului. Tot el a moderat emisiuni la Radio Sputnik.

Irina Țvik este fiica fostei proprietare „Klassika Media” SRL, care a decedat, Margarita Țvic. Margarita Țvic și soțul ei, fost director al agenției Sputnik Moldova, Vladimir Novosadiuc, și el decedat, au apărut în raportul Kroll, care dezvăluie fraudele din sistemul bancar. TV 6 și Orhei TV emit pe frecvențele preluate de la posturile Euro TV și Alt TV.