Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decizie CSE: Pe perioada stării…

Decizie CSE: Pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat vineri, 16 decembrie, o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

Potrivit Dispoziției CSE, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale menționează că „Întreprinderea de Stat „Radiocomunicații” și distribuitorii de servicii media audiovizuale vor sista difuzarea și, respectiv, distribuirea serviciilor media audiovizuale incluse în prezenta dispoziție”.

Prezenta dispoziție intră în vigoare din momentul emiterii, se mai menționează în documentul aprobat de CSE.

În primăvara anului 2022, Ziarul de Gardă a publicat o investigație despre „Stăpânii televiziunilor”, despre „Ce (nu) s-a schimbat la trei ani după ce Plahotniuc și Șor au plecat din R. Moldova”.

Citiți și: Un cetățean rus, noul proprietar al televiziunilor Primul în Moldova și Accent TV, afiliate, din această toamnă, lui Ilan Șor

Guvernul Marii Britanii a anunțat, pe 9 decembrie 2022, o listă de sancțiuni care vizează 30 de personalități politice corupte și violatori ai drepturilor omului din întreaga lume, potrivit unui comunicat al Guvernului britanic.

Pe listă se regăsesc liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională și sancționat anterior de SUA pentru acte de corupție. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sunt cercetați în dosarul „frauda bancară”.

Potrivit Ambasadei Marii Britanii în R. Moldova, toate bunurile deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie, sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate: „Cetățenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li se refuză intrarea în Marea Britanie”.

Decizia Guvernului britanic a vinit la trei zile după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, a solicitat, în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022, țărilor democratice să nu mai adăpostească „criminali fugari și bunuri furate din alte state”.

Tot în acea zi, 9 decembrie, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat despre elaborarea așa-numitului proiect al Legii Magnitsky Moldova, care prevede printre altele, că statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora.

Ulterior, Ministerul Justiției a publicat pentru consultare publică proiectul de lege privind implementarea măsurilor restrictive internaționale împotriva persoanelor implicate în fapte ce au atentat la drepturile fundamentale ale omului, la democrație și statul de drept – legea Magnitsky din R. Moldova.

Conform Ministerului Justiției (MJ), proiectul conține prevederi care vor clarifica „foarte detaliat” ce persoane fizice și juridice anume vor putea fi subiectul unor sancțiuni internaționale transpuse pe teritoriul țării noastre.

Un alt bloc de prevederi vizează modalitatea de transpunere în legislația națională a sancțiunilor internaționale impuse de state străine sau organizații internaționale. Una dintre aceste măsuri este că toți cei care vor fi incluși într-o listă de sancțiuni de tipul listei Magnitsky, existente în Statele Unite ale Americii, li se vor îngheța toate bunurile.

Pe 26 noiembrie, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, precum și împotriva „mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție”.