Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Biroul politici de reintegrare prezintă…

Biroul politici de reintegrare prezintă date despre volumul importului de mărfuri în regiunea transnistreană, în contextul acuzațiilor la adresa Chișinăului privind crearea așa-numitei blocade economice regionale

Sursa foto: Facebook/varlamov

Biroul politici de reintegrare a prezentat joi, 4 august, date despre volumul importului de mărfuri în regiunea transnistreană, în contextul acuzațiilor lansate de Tiraspol, în aprilie 2022, la adresa autorităților de la Chișinău, privind aplicarea pretinselor restricționări comercial-economice.

Astfel, Biroul a prezentat cifre demonstrative care relevă cota procentuală cantitativă a importurilor de bunuri în regiune pe semestrul I 2022, raportat la totalul importurilor pe întreg teritoriul țării. Datele prezentate arată că în regiunea transnistreană au ajuns:

  • 20,42% din totalul de carne congelată și organe comestibile proaspete, refrigerate și congelate;
  • 17,66% din totalul de pește și fructe de mare vii, proaspete, congelate;
  • 10,40% din total de benzină ș.a.

„Coraportul unor cifre de bunuri importate cu numărul locuitorilor cu domiciliu permanent în raioanele de est ale țării evidențiază o diferență la unele categorii de mărfuri de 2-3 ori mai mare comparativ cu malul drept al Nistrului ceea ce denotă că acele bunuri nu sunt consumate exclusiv în regiune, ci pătrund și pe alte piețe de consum”, spun reprezentanții Biroului politic de reintegrare.

Mai mult decât atât, potrivit Biroului de reintegrare, în anul curent se observă o creștere a cererii de bunuri achiziționate de pe malul drept al Nistrului, iar companiile din regiune ce desfășoară operațiuni comercial-economice externe, conform rigorilor legislației naționale în vigoare, continuă să beneficieze de un șir de facilități fiscal-vamale. Astfel, spun reprezentanții Chișinăului, „retorica acuzatoare și provocatoare a Tiraspolului este nefondată și lipsită de date veridice probate”.

În aprilie 2022, așa-zisele autorități de la Tiraspol acuzau autorităților constituționale ale R. Moldova, privind o presupusă restricționare intenționată a importului diferitor categorii de mărfuri în regiune, inclusiv de refuzul de eliberare a autorizațiilor pentru importul de medicamente.

Așa-numitele autorități de la Tiraspol acuză Chișinăul de blocarea importului de medicamente pentru regiunea transnistreană și cere ajutorul OMS

Reacția Ministerului Sănătății la acuzațiile Tiraspolului privind blocarea importului de medicamente pentru regiunea transnistreană

Atunci, Biroul politici de reintegrare menționa că dificultățile evocate de Tiraspol „sunt generate în mod deliberat și artificial chiar de către decidenții de-facto din regiune, care recurg la diverse precondiții pentru a nu se conforma la rigorile cadrului normativ național și la angajamentele internaționale în vigoare”.

„Agenții economici din regiune sunt înregistrați și dețin licențe de activitate emise de organele naționale competente, operațiunile comerciale interne și externe ale acestora se desfășoară în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, interacționează nemijlocit și eficient cu instituțiile publice abilitate, care le oferă consiliere, ghidare, recomandări și explicații privind seturile de acte necesare de prezentat, procedurile obligatorii de parcurs, neajunsurile ce se impun a fi înlăturate”, explicau în aprilie reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

Totodată, atunci Biroul menționa că, Chișinăul niciodată nu a instituit măsuri de așa-zise „blocade economice” și nu implementează abordări discriminatorii în raport cu mediul de afaceri din regiune, iar respectarea exigențelor legislației în vigoare se solicită în mod echitabil pe ambele maluri.