Principală  —  IMPORTANTE   —   Așa-numitele autorități de la Tiraspol…

Așa-numitele autorități de la Tiraspol acuză Chișinăul de blocarea importului de medicamente pentru regiunea transnistreană și cere ajutorul OMS

Imagine simbol

Așa-numitul Minister de Externe din regiunea transnistreană acuză autoritățile de la Chișinău că au reținut în terminalele vamale ale R. Moldova, la frontiera moldo-română, un lot de medicamente „necesare oamenilor din stânga Nistrului”. Tot așa-zisele autorități de la Tiraspol spun că pe lângă medicamentele reținute, R. Moldova refuză să elibereze autorizații pentru importul de noi loturi, ceea ce a provocat „deficitul de medicamente” în regiunea din stânga Nistrului.

Astfel, reprezentanții Tiraspolului spun că au cerut ajutorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a soluționa această problemă.

Ziarul de Gardă a solicitat o reacție a Ministerului Sănătății al R. Moldova la acest subiect, însă până la publicarea articolului nu am primit un răspuns. Reacția va fi publicată în momentul în care vom primi un răspuns de la autoritățile din Sănătate.

„În special, Ministerul de Externe al Transnistriei a invitat specialiștii OMS să desfășoare consultări urgente cu participarea ministrului Sănătății al Republicii Moldovenești Nistrene și a reprezentanților Asociației Farmaciștilor din Transnistria pentru a discuta despre situația actuală și căile de depășire a crizei”, se arată într-un comunicat de presă al așa-numitul Minister de Externe din regiunea transnistreană.

Pe 13 aprilie, subiectul respectiv a fost discutat în cadrul unei ședințe a grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății. Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, ședința a fost dedicată „examinării problemelor cu care se confruntă agenții economici din regiunea transnistreană la efectuarea importului medicamentelor neînregistrate în nomenclatoarele de profil ale R. Moldova”.

Atunci, Chișinăul a venit cu recomandări care ar contribui la facilitarea importului de medicamente și de produse farmaceutice în regiune și la depășirea situației existente, potrivit unui comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.

„Exponenților agenților economici din regiune, care au fost prezenți la reuniune, le-au fost explicate în detalii principalele criterii de care se ține cont la eliberarea autorizațiilor de import și motivele elementare pentru care se invocă refuzul autorizării, fiind specificate cerințele procedurale și sugerate acțiunile în măsură să conducă la minimizarea șanselor de respingere a dosarelor depuse”, se arată în comunicat.

Tot în cadrul ședinței grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății din 13 aprilie, Chișinăul a menționat că va examina adițional posibile măsuri ce pot fi întreprinse după completarea listelor de medicamente de importanță vitală cu produse catalogate ca fiind esențiale în registrele de resort din regiune.