Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Alertă falsă cu bombă la…

Alertă falsă cu bombă la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani

Poliția a fost sesizată miercuri, 7 decembrie, în jurul orei 13:45, prin intermediul serviciului unic 112, precum că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este minată. În urma verificării clădirii de către serviciile specializate, alerta s-a dovedit a fi falsă. Obiecte suspecte ori explozibile nu au fost depistate, potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP).

„Apelul a fost efectuat de către un bărbat. Ofițerii secției investigare infracțiuni și urmărire penală a Inspectoratului de Poliție Buiucani au dispus mai multe acțiuni în vederea identificării autorului apelului”, conform IGP.

Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru comunicarea mincinoasă cu bună știință despre actul de terorism.

Vineri, 25 noiembrie, poliția a fost anunțată prin posta electronică precum că mai multe locații din țară ar fi minate. Informațiile s-au dovedit a fi false.

În vara acestui an, ZdG a realizat o investigație despre alertele false cu bombă care au „lovit” R. Moldova de la începutul acestui an. Până în august 2022, aproape 150 de alerte false cu bombă au fost anunțate în țara noastră, fiind vizate nu mai puțin de 885 de locații. Autoritățile sunt informate despre minarea unor instituții publice sau private fie prin intermediul poștei electronice, fiind utilizate servicii criptate de mesagerie, fie prin telefon. 

Cei care telefonează și anunță despre existența unor substanțe explozibile în anumite locații sunt prinși de poliție la scurt timp după înregistrarea apelurilor. Ei sunt cetățeni ai R. Moldova și telefonează, de obicei, fiind sunt sub influența băuturilor alcoolice, iar, ulterior, regretă fapta. ZdG a identificat și analizat profilurile câtorva dintre cei care, în ultimele luni, au emis alerte false cu bombă prin telefon.

Alertele prin e-mail, autorii cărora sunt mult mai dificil de descoperit, sunt toate în limba rusă și au mesaje diverse, care, adesea, se contrazic. În aceste cazuri, toate urmele autorilor duc în străinătate. În luna ianuarie, atunci când în R. Moldova a început primul val al alertelor cu bombă prin e-mail, poliția a identificat un minor dintr-un sat din Găgăuzia care a recunoscut că făcea parte dintr-un grup internațional care lansa mai multe alerte cu bombă în țările din regiune. „Este un copil obișnuit, ca și toți, dar, probabil, preferă să stea pe internet mai mult decât alții. S-a lăsat dus de val și a mers pe o linie greșită”, îl descrie diriginta acestuia. 

VIDEO În culisele alertelor false cu bombă: Cine terorizează R. Moldova?