Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Poliția anunță că alertele cu…

Poliția anunță că alertele cu bombă din „mai multe locații din țară” sunt false

UPDATE 16:06 Poliția anunță că în urma verificărilor efectuate de instituțiile abilitate, toate informațiile potrivit cărora mai multe locații din țară ar fi minate s-au dovedit a fi false.

Ziarul de Gardă a solicitat mai mult detalii de la reprezentanții IGP cu privire a locurile unde ar fi fost amplasate explozibilele. Până la momentul publicării acestui articol nu am primit un răspuns.

Știrea inițială

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că vineri, 25 noiembrie, poliția a fost anunțată prin posta electronică precum că mai multe locații din țară ar fi minate. Verificările se efectuează conform procedurilor, menționează oamenii legii.

„În contextul deranjului public, îndemnăm cetățenii la calm și înțelegere – identificarea făptașilor și stoparea apelurilor false este o prioritate a organelor de drept”, anunță IGP.

Luni, 21 noiembrie, o persoană care a efectuat două apeluri la serviciul unic 112, comunicând că Judecătoria Chișinău, sediile Centru și Buiucani sunt minate, a fost identificată și reținută. Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru Comunicarea mincinoasă cu bună-ştiinţă despre actul de terorism.

În vara acestui an, ZdG a realizat o investigație despre alertele false cu bombă care au „lovit” R. Moldova de la începutul acestui an. Până în august 2022, aproape 150 de alerte false cu bombă au fost anunțate în țara noastră, fiind vizate nu mai puțin de 885 de locații. Autoritățile sunt informate despre minarea unor instituții publice sau private fie prin intermediul poștei electronice, fiind utilizate servicii criptate de mesagerie, fie prin telefon. 

Cei care telefonează și anunță despre existența unor substanțe explozibile în anumite locații sunt prinși de poliție la scurt timp după înregistrarea apelurilor. Ei sunt cetățeni ai R. Moldova și telefonează, de obicei, fiind sunt sub influența băuturilor alcoolice, iar, ulterior, regretă fapta. ZdG a identificat și analizat profilurile câtorva dintre cei care, în ultimele luni, au emis alerte false cu bombă prin telefon.

Alertele prin e-mail, autorii cărora sunt mult mai dificil de descoperit, sunt toate în limba rusă și au mesaje diverse, care, adesea, se contrazic. În aceste cazuri, toate urmele autorilor duc în străinătate. În luna ianuarie, atunci când în R. Moldova a început primul val al alertelor cu bombă prin e-mail, poliția a identificat un minor dintr-un sat din Găgăuzia care a recunoscut că făcea parte dintr-un grup internațional care lansa mai multe alerte cu bombă în țările din regiune. „Este un copil obișnuit, ca și toți, dar, probabil, preferă să stea pe internet mai mult decât alții. S-a lăsat dus de val și a mers pe o linie greșită”, îl descrie diriginta acestuia. 

VIDEO În culisele alertelor false cu bombă: Cine terorizează R. Moldova?