Principală  —  IMPORTANTE   —   Air Moldova, după ce fostul…

Air Moldova, după ce fostul director și ex-vicedirectorul companiei au fost trimiși în judecată pentru depășirea atribuțiilor de serviciu: „Încă mai credem în justiția R. Moldova”

Sursa: AirMoldova/Facebook

Reprezentanții companiei private „Air Moldova” au venit marți, 30 mai, cu o reacție după ce procurorii au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a fostului director general al Î.S „Air Moldova” Iulian Scorpan și a ex-vicedirectorului Victor Sula, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Air Moldova susține că a menționat de „nenumărate ori despre proasta gestionare a companiei de stat Air Moldova până la privatizare, care poate fi caracterizată prin abuz de putere, spălare de bani și management defectuos în defavoarea companiei”.

„(…) Responsabili de devalizarea companiei de stat „Air Moldova” se fac: lulian Scorpan și Victor Sula. În toată această perioadă, cei doi acuzați au fondat și gestionează o altă companie aeriană locală. Cu toate acestea, datorită informației despre activitatea acestora și atitudinea luată de către organele competente, încă mai credem în justiția R. Moldova.

Actuala conducere a companiei continuă să parcurgă etapele procesului de restructurare și întreprinde toate măsurile posibile pentru a nu permite falimentul companiei Air Moldova (…)”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a companiei.

Luni, 29 mai, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a directorului general Iulian Scorpan și a vicedirectorului Întreprinderii de Stat compania aeriană „Air Moldova” Victor Sula, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.

Urmărirea penală a fost pornită în luna martie 2021, de către Procuratura Anticorupție în baza unui denunț. Prima ședința urmează să aibă loc la 12 iunie 2023, dosarul fiindu-i distribuit magistratei Aurelia Cazacliu.

Cei doi sunt judecați și pentru abuz de putere sau abuz de serviciu, într-un dosar care este la Judecătoria Chișinău din decembrie 2021.

„Obiectul investigației cuprinde acțiunile ilegale exprimate prin depășirea în mod vădit a limitelor atribuțiilor de serviciu acordate prin lege, de către persoanele publice din cadrul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, și anume, directorul general și vicedirectorul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, care în perioada anilor 2018-2019, la încheierea contractului de wet-lease nr. 0285 din 17.05.2018, au cauzat prejudiciu în proporții deosebit de mari persoanei juridice de drept public, statul, reprezentat de Agenția Proprietății Publice, în mărime de 36 690 567 de lei și persoanei juridice de drept privat, S.R.L. „Air Moldova”, în sumă de 83 340 455 de lei”, a transmis PA.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 23 500 la 57 500 de lei sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.