Principală  —  IMPORTANTE   —   Numele celor doi funcționari din…

Numele celor doi funcționari din cadrul organelor de conducere a fostei Întreprinderi de Stat Compania „Air Moldova”, acuzați de abuz de putere

Foto: ailinecustomercare.com

Iulian Scorpan și Victor Sula sunt, potrivit unor ale Ziarului de Gardă, cei doi funcționari din cadrul organelor de conducere a fostei Întreprinderi de Stat Compania „Air Moldova”, acuzați de abuz de putere.

Scorpan s-a aflat la conducerea Air Moldova în perioada 2010-2013, perioadă în care, conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor care avea în gestiune Air Moldova era din partea PL. După o pauză de 2 ani, în august 2015, când la conducerea ministerului Transportului se afla liberalul Iurie Chirinciuc, Scorpan a fost numit în funcția de director al Air Moldova, după demisia lui Mircea Maleca.

Responsabilii din cadrul Procuraturii Generale (PG) au anunțat luni, 13 decembrie, că procurorii au terminat urmărirea penală în privința a două persoane publice din cadrul organelor de conducere a fostei Întreprinderi de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, acuzate de abuz de putere în procesul gestionării bunurilor și resurselor financiare a întreprinderii.

Totodată, reprezentanții PG au anunțat că în gestiunea Procuraturii Anticorupție și a organului de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție au rămas alte cauze penale care au ca obiect al investigațiilor acțiunile persoanelor atât publice cât și private legate de activitatea fostei Întreprinderi de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, iar la emiterea unor decizii procesuale, vor reveni cu detalii suplimentare.

Autoritățile anunță că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

În martie 2021, Alexandru Slusari, atunci șeful fracțiunii Platforma DA din Parlament, a prezentat primele rezultate ale anchetei Comisiei parlamentare în frunte cu deputatul de atunci Igor Munteanu cu privire la privatizarea companiei „Air Moldova”. Potrivit lui Slusari, datoriile artificiale, procedura viciată de concurs și tranzacțiile „dubioase” au fost principalele cauze care au condus la privatizarea acestei companii. Atunci Slusari susținea că în anii 2013 – 2017, la Întreprinderea de Stat „Air Moldova” a avut loc creșterea artificială a ritmului de cheltuieli în raport cu cel al veniturilor, în rezultatul cărora a fost compromisă în totalitate viabilitatea întreprinderii.

ZdG a scris anterior despre „urmele” deputatului condamnat de prima instanța la 7 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, acum fugar, Ilan Șor, la Air Moldova. Toate detalii le găsiți aici.