Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Neînțelegeri la nivel înalt privind…

Neînțelegeri la nivel înalt privind vizita ministrului rus al Apărării la Chișinău. Sandu: „va fi o vizită privată”

Vizita din 24 august la Chișinău a ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu va avea un caracter privat. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Maia Sandu la începutul ședinței din 21 august a Guvernului. Aceasta a explicat prin faptul că ministrul Apărării Pavel Voicu nu a întreprins toate demersurile legale necesare pentru organizarea unei vizite oficiale a oficialului rus.

Serghei Șoigu, care ar veni la Chișinău la invitația lui Igor Dodon, pe 24 august, ar urma să participe la „sărbătoarea” organizată de șeful statului și socialiști sub genericul „75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”.

Maia Sandu l-a preîntâmpinat pe Pavel Voicu că în timpul vizitei ministrului rus, acesta nu poate semna acorduri sau înțelegeri oficiale cu omologul său.

„Drept urmare, Guvenrul nu este implicat în această vizită și nu pot fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Ca orice cetățean străin, dl Șoigu poate să viziteze R. Moldova în calitate de persoană privată, dar întâlnirea dvs nu poate să poarte caracter oficial”, declarat Maia Sandu, prevenindu-l pe ministru că pentru a invita oaspeți în R. Moldova în calitate oficială trebuie să notifice din timp, în scris, Guvernul și să întreprindă toate demersurile procedurale pentru a asigura implicarea Ministerului Afacerilor Externe și a ambasadelor, astfel încât să fie respectat protocolul și stabilită agenda.

Totodată, Maia Sandu a declarat că urmează a fi stabilite responsabilitățile în cazul acestui incident și a cerut ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, să discute subiectul cu ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă.

Imediat după ședință, Nicu Popescu a anunțat că a dispus chemarea la Chișinău, începând cu ziua de mâine a ambasadorului R. Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, pentru consultări.

Abordat de jurnaliști după ședința Guvernului, Pavel Voicu a declarat că omologul său din Federația Rusă este invitat de președintele Igor Dodon, care ar fi invitat mai mușți oficiali pentru a sărbători „75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”.

Voicu a declarat că deține informația precum că șeful statului a întreprins toate demersurile privind vizita lui Serghei Șoigu și admite că s-ar fi întâmplat o confuzie, iar șefa Guvenrului ar fi înțeles că ministrul rus vine în Moldova la invitația sa.

Pavel Voicu a efectuat în perioada 25-27 iulie curent o vizită oficială în Federaţia Rusă, la invitaţia ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.