Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Adresarea CALM către parlamentari. Legea…

Adresarea CALM către parlamentari. Legea nr.2474 în pericol?!

Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) s-au arătat îngrijorați de faptul că nu este promulgată Legea nr.2474. Amintim că prin această lege, adoptată în varianta finală la 4 martie 2016, autoritățile locale au dobândit dreptul de a schimba destinația terenurilor și de a se adresa direct la Curtea Constituțională, în cazurile în care sunt încălcate principiile autonomiei locale.

„A apărut o informație precum că unii oponenți ai reformelor reale în domeniul descentralizării și autonomiei locale, care au fost împotriva adoptarii Legii nr.2474 și care neglijează interesele vitale ale comunităților locale, intenționează să pună în aplicare o schemă prin care să nu admită promulgarea legii și intrarea ei în vigoare, folosind instituția prezidențială.

Din informația care se vehiculează, rezultă că unii băieți „prea deștepți”, fac presiuni asupra președintelui (anturajului său) și caută motive pentru a nu permite promulgarea legii date. Folosindu-se de faptul că președintele Nicolae Timofti este la sfârșit de mandat și folosind diverse pârghii de influență se încearcă de a-l determina pe dl. președinte de a nu promulga o lege extrem de importantă pentru întreg procesul de descentralizare și în general pentru viitorul autonomiei locale din R. Moldova. O lege pe care o așteaptau de mulți ani toate autoritățile locale, care va avea un impact benefic atât asupra dezvoltării economice locale, cât și în general asupra aducerii la normalitate/realitate a relațiilor între puterea centrală și locală. O lege care a fost tărăgănată mult timp și care de fapt înseamnă un element esențial în ruperea de trecutul totalitar și modernizarea administrației publice. Mai mult decât atât, această lege este una din angajamentele și obligațiile esențiale ale R. Moldova și UE pe domeniul reformei administrației publice și descentralizării.

Sperăm foarte mult că această informație nu corespunde adevărului, este o uneltire a „gurilor rele” și este doar o provocare din partea unor forțe care urmăresc discreditarea actualei guvernări. Nu putem admite și nu credem că așa ceva este posibil. Sperăm că astfel de mișmașuri și șmecherii au rămas în istorie și nu sunt admisibile în partide serioase pentru care statul de drept nu este doar o prevedere moartă în Constituție. Foarte mult sperăm. Deoarece, în ultima perioadă, am fost martorii unor schimbări pozitive în relațiile între autoritățile centrale și cele locale, s-a stabilit o comunicare mai bună și efectivă, au fost realizate în comun anumite lucruri importante și parcă au apărut toate premizele pentru a avansa în procesul reformelor.

Însă, dacă este adevărată această informație și „schemă”, atunci există un risc foarte mare ca toate realizările pozitive din ultimul timp să fie reduse la zero. În acest sens, există mai multe semne care ne conduc la ideea că se pregătește ceva. Deja au trecut trei săptămâni de când această lege a fost adoptată, însă legea nu a ajuns la președinție și nu a fost promulgată și publicată. În cazul altor legi fiind suficiente și câteva zile.

De aceea, facem apel la toată lumea rațională din cadrul partidelor din care fac parte „băieții deștepți” să-i oprească la timp. Sperăm foarte mult că factorii de decizie din cadrul actualei guvernări își dau seama de consecințele unor astfel de manevre. Situația și așa este destul de tensionată în societate, mai trebuie și autoritățile locale să fie împinse spre acțiuni radicale? De asemenea, amintim tuturor, că anume datorită unei astfel de atitudini dispretuitoare și neglijabile față de comunitățile locale, autoritățile locale și problemele lor, în anul 2013 pe data de 1 februarie mai mult de jumatate de primari din toată țara, preponderent din partidele aflate la guvernare, au ieșit în stradă și au cerut reforme reale, RESPECT ȘI DEMNITATE! Eveniment care nu s-a mai întâmplat niciodată. Ne întrebăm, ce se întâmplă și ce trebuie să facă o guvernare, cum să se comporte ca să aducă pe cei mai loiali cetățeni/autorități în situația ca să iasă în stradă??? Sperăm că lecția respectivă a fost învățată de noi toți.

Anunțăm că CALM s-a autosesizat și în regim de urgență va aduna organele de conducere pentru a discuta această situație și de a decide asupra măsurilor care urmează a fi întreprinse. Iar una dintre temele puse pe ordinea de zi va fi anunțarea unei adunări generale și organizarea unui protest, prin care să fie descurajat un astfel de comportament condamnabil, inadmisibil, inacceptabil și profund nedemn din partea unor reprezentanți ai Parlamentului.

Facem apel către președintele R. Moldova Nicolae Timofti să nu accepte nicio „ofertă” în acest sens din partea nimănui. Deoarece Legea nr.2474 este una perfect legală, este un rezultat al mai multor ani de muncă, inclusiv cu participarea celor mai buni experți ai Consiliului Europei și această lege reprezintă realizarea angajamentelor R. Moldova față de Consiliul Europei și UE pe domeniul descentralizării și reformei administrației publice. Domeniu, cu cele mai mari întârzieri și tărăgănări, alături de justiție și lupta cu corupția.

De asemenea, facem apel către toți deputații și în special comisia parlamentară Administrație Publică, Dezvoltare Regională, Mediu și Schimbări climatice, ca să verifice informația dată și să întreprindă toate măsurile necesare pentru a nu admite o astfel de nedreptate.

Nu în ultimul rând facem apel la toți reprezentanții APL de a explica parlamentarilor și factorilor decizionali din cadrul partidelor sale că astfel de acțiuni nu sunt admisibile și nu fac față unei elite politice.

Iar tuturor celor care încă traiesc în trecut și acționează contrar intereselor comunităților locale și a țării în întregime vă aminitim, nu vă jucați cu focul, în urma unui primar stau mii de cetățeni; că în curând vin alegerile și că autoritățile locale sunt cu ochii pe voi și mai ales pe ceea ce faceți!”, scrie în Apelul făcut de către cei de la CALM.