Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii de la PA…

VIDEO Detalii de la PA despre perchezițiile efectuate la cei trei angajați ai INSP într-o cauză penală pentru corupție

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că un șef din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) și doi angajați cu funcții de execuție, reținuți la 11 mai de procurorii anticorupție într-o cauză penală pornită pentru fapte de corupție, sunt bănuiți că au cerut și primit mită de la șoferi pentru a nu documenta încălcările în traficul rutier.

Potrivit PA, acțiunile de urmărire penală se desfășoară în cadrul a două cauze penale, pornite pe faptul îmbogățirii ilicite, falsului în declarații, precum și corupere pasivă.

Acțiunile infracționale ale bănuiților s-au manifestat prin aplicarea diferitor tactici de pretindere şi primire, inclusiv prin extorcare a mijloacelor bănești de la conducătorii auto antrenați în traficul rutier, sume cuprinse între 200 și 600 euro.

Potrivit materialelor acumulate, s-a constatat o diferență substanțială între averea dobândită și veniturile obținute de către conducătorul din cadrul INSP.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, au fost depistate și ridicate telefoane mobile, un aparat de bruiat GPS, registre, mijloace bănești, inclusiv mai multe obiecte, care s-a constat, că prezintă importanță probatorie pentru cauza penală.

În cadrul perchezițiilor efectuate la unul dintre angajații INSP a fost depistat și ridicat un aparat destinat pentru determinarea concentrației de etanol în aerul expirat, neînregistrat și neverificat metrologic.

Bănuiții au fost reținuți pe un termen de 72 ore, fiind plasați în izolatorul de detenție preventivă al CNA.

Astfel, după înaintarea învinuirii, procurorii anticorupție urmează să decidă asupra oportunității aplicării unei măsuri procesuale de constrângere în privința persoanelor reținute.

La mijlocul lunii ianuarie curent, doi angajați ai INSP au fost reținuți după ce ar fi luat mită de la un șofer cu permis de conducere fals. Potrivit SPIA, cei doi angajați ai INSP au luat 400 de euro de la un șofer care deținea un permis de conducere fals, iar în schimbul banilor polițiștii i-au promis că nu vor documenta cazul. Pe numele bănuiților a fost inițiată o cauza penală în temeiul art. 324 alin. (2)  lit. (b), Cod penal al R. Moldova, corupere pasivă, iar pe 19 ianuarie aceștia au fost reținuți in flagrant.