Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Va cere sau nu PA…

Va cere sau nu PA aplicarea unei măsuri preventive pe numele lui Filat în cel de-al doilea dosar? Răspunde Viorel Morari

Șeful Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, precizează pentru Ziarul de Gardă că până la următoarea ședință de judecată pe cel de-al doilea dosar penal în care este acuzat Vlad Filat, procurorii vor lua o decizie privind necesitatea de a solicita aplicarea unei măsuri preventive în privința acestuia.

„La acel moment nu era prevăzută vreo măsură preventivă, pentru că își ispășea pedeapsa și era un non sens aplicarea unei alte măsuri. O să discut cu procurorul de caz, care participă în instanța de judecată, și vom decide împreună, la următoarea ședință”, a declarat Viorel Morari pentru Ziarul de Gardă.

Întrebat dacă PA va contesta încheierea de astăzi a Judecătoriei Chișinău, prin care Vlad Filat a fost liberat condiționat, Viorel Morari a menționat că PA nu este parte pe dosar, respectiv nu are dreptul de a constesta. Totodată, acesta a declarat că nu se poate pronunța cu exactitate la acest subiect atât timp cât nu a văzut încheierea în privința fostului premier.

Faptul că nu a citit încheierea din 3 decembrie 2019 a Judecătoriei Chișinău este și motivul enunțat de șeful PA pentru care nu poate comenta eliberarea din detenție a lui Vlad Filat.

Vladimir Filat a fost condamnat definitiv de intanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. La baza condamnării fostului premier stă autodenunțul primarului de Orhei și businessmanului Ilan Șor, învi­nuit în două dosa­re privind fra­u­de­le de la Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei (BEM). Acesta a declarat că i-a dat lui Vlad Filat mită în valoare de 250 de mili­oane USD.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.