Principală  —  IMPORTANTE   —   Un magistrat spune cum au…

Un magistrat spune cum au loc presiunile în interiorul sistemului și propune soluții pentru reformarea justiției

Magistrata Victoria Sănduța, cu experiență de doi ani în sistemul judecătoresc, susține că o problemă care afectează din temelii independența judecătorilor o constituie pârghiile administrative pe care le dețin președinții de instanță și care pot fi utilizate de către aceștia pentru ca „să preseze, să intimideze și în final, să influențeze un judecător”.

„La acest moment președinții și vicepresedinții de instanțe sunt ca un fel de directori de fabrică și consideră că judecătorii sunt angajații lor. Ei sunt cei care se consideră un fel de mini-Dumnezei în instanțele pe care le conduc, cel mai rău e că așa îi percepe și societatea, mai ales, cei care sunt obisnuiți să „rezolve întrebările”, mă refer aici la tot felul de oameni și tot felul de funcții din exteriorul sistemului, dar, mai ales, din interiorul sistemului. Deci, ei se apropie de președintele de instanță, pentru ca acesta, la rândul lui, să influențeze „cumva” judecătorii, pe care el, președintele de instanță, consideră ca îi conduce. Dar cel mai grav este că așa îi percep și o mare parte din judecători, nu exagerez, ştiu că e uimitor, dar așa e, nu unii judecători, dar o mare parte din ei își numesc președintele „șef ”, considerând aceasta ca fiind o adresare uzuală. Iata asta e grav, iată astea sunt moaște sovietice”, explică Victoria Sănduța într-o scrisoare în care vorbește despre problema pârghiilor extinse acordate președinților de instanță, problema despre care a vorbit, la 23 iulie, inclusiv în fața autorităților, la Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției”.

Scrisoarea, susține magistrata, a expediat-o și Ministerului Justiției, doar că nu a primit vreun răspuns.

Potrivit magistratei Sănduța, președinții de instanțe pot influența judecătorii având la îndemână atribuții precum: repartizarea birourilor „pe criterii de loialitate sau simpatie personală”, asigurarea biroului de lucru cu mobilier şi tehnică necesară, asigurarea judecătorului cu grefier şi asistent, semnarea cererilor de concediu din cont propriu, repartizarea concediilor anuale și orice alte chestiuni, semnarea caracteristicii judecătorului la evaluare, o dată la trei ani sau monitorizarea timpului aflării judecatorului în biroul de serviciu.

Soluția propusă de judecătoare este ca atribuțiile președinților de instanțe să fie restrânse și să fie instituită funcția de manager judiciar căreia i-ar reveni toate sarcinile organizatorice pentru o bună funcționare a instanței.

Victoria Sănduța propune ca funcția de președinte al instantei să fie păstrată „doar cu scopul de a contribui la onoarea şi imaginea justiției”, iar persoanele să fie numite după modelul SUA, adică cel mai în vârstă judecător din instanță.

Victoria Sănduța se numără printre cei 31 de judecători care au semnat o declarație prin intermediul căreia fac apel către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de a asigura independența judecătorilor și a reforma sistemul judecătoresc.

În ședința din 23 iulie a CSM, în contextul declarației comune, Victoria Sănduța a adresat membrilor Consiliului un mesaj dur și le-a cerut să-și prezinte demisia, acuzându-i că ar fi cunoscut despre abuzurile din sistem și nu au întreprins nimic, dar și că ar fi contribuit la crearea unui sistem „dependent și aservit” și  „capturarea sistemului judecătoresc”.