Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ PG anunță că…

ULTIMA ORĂ PG anunță că va investiga circumstanțele expuse în nota informativă SIS în care sunt vizați doi magistrați ai CSM

Procuratura Generală (PG) anunță că va investiga circumstanțele expuse în nota informativă emisă de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care a fost publicată marți, 23 noiembrie, de către fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), ex-vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari „în care se invocă pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora depășesc substanțial mijloacele și veniturile declarate”.

Reprezentanții Procuraturii menționează faptul că nota informativă a SIS nu a fost înregistrată în registrele informaționale sau materiale ale Procuraturii din perioada 28 ianuarie 2020 până în prezent.

„Ținând cont de apariția în spațiul public a unei note informative emise pe 28 ianuarie 2020 de către directorul Serviciului de Informații și Securitate, adresată procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în care se invocă pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora depășesc substanțial mijloacele și veniturile declarate, Procuratura informează opinia publică că, în rezultatul verificărilor efectuate s-a constatat că, nota informativă menționată supra nu a fost înregistrată în registrele informaționale și/sau materiale ale Procuraturii în perioada 28 ianuarie 2020 până în prezent”, se arată într-un comunicat al instituției.

În context, PG anunță că va examina circumstanțele expuse în nota informativă a SIS, emisă pe 28 ianuarie 2020, în care sunt vizați magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat „prin prisma elementelor infracțiunii de îmbogățire ilicită”.

„Nu este cunoscut în ce circumstanțe domnul Alexandr Stoianoglo a primit nota respectivă de la angajații SIS și cum a gestionat această informație. Concomitent, informăm că în prezent Procuratura Generală în temeiul informației devenite cunoscute în sursele media, examinează circumstanțele expuse în nota informativă a Serviciului de Informații și Securitate din 28 ianuarie 2020, ce îi vizează pe magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat prin prisma elementelor infracțiunii de îmbogățire ilicită. Despre acțiunile relevante întreprinse și soluția emisă pe caz, Procuratura va informa opinia publică, revenind cu informații suplimentare”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții SIS au confirmat pentru ZdG autenticitatea documentelor publicate marți, 23 noiembrie, de către fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), ex-vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari, în care se menționează faptul că Alexandr Stoianoglo, în ianuarie 2020, atunci când exercita funcția de procuror general, ar fi fost informat de directorul SIS, Alexandr Esaulenco, despre faptul că membra CSM Nina Cernat și Dorel Musteață, președintele interimar al CSM, ar fi dobândit bunuri valoarea cărora ar depăși substanțial veniturile declarate.

Potrivit documentelor emise de SIS și publicate de Slusari, în perioada anilor 2014-2018, Dorel Musteață și rudele sale apropiate ar fi obținut 2 209 652 lei și ar deține mai multe apartamente, terenuri și autoturisme.

Totodată, în documente se menționează faptul că Dorel Musteață împreună cu soția sa ar fi achiziționat de la SRL „Basconslux” un apartament situat în sectorul Rîșcani al capitalei, având suprafața de 77 de metri pătrați. În aceeași perioadă, bunul imobil ar fi fost înstrăinat soților Vasile și Feodosia Adam. Costul total al apartamentului ar fi constituit 27 180 de euro, iar banii ar fi fost transmiși în numerar, în rate. Musteață ar fi înregistrat pe numele fiicei sale, Cătălina Musteață, și pe numele soacrei sale, Parascovia Bevziuc, mai multe apartamente.

Solicitat de ZdG, Dorel Musteață a declarat că o parte din bunurile imobile nu-i aparțin, iar apartamentul pe care l-a achiziționat de la SRL „Basconslux” este cel despre care a declarat anterior că el personal l-a achitat în trei rate. Detalii aici

Cât privește averea magistratei Nina Cernat, conform documentelor emise de SIS, membra CSM împreună cu fostul său soț și fiica sa ar deține în proprietate 2 case de locuit, 3 apartamente, 4 autoturisme, 2 camioane și 5 terenuri agricole.

În documentele SIS mai este indicat faptul că Nina Cernat ar figura în protejarea firmelor offshore utilizate de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon în tranzacțiile de spălare de bani a peste 20 de miliarde de dolari SUA din Federația Rusă (dosarul Laundromat), prin sistemul bancar al R. Moldova.

Nina Cernat nu a răspuns la apelurile și la mesajul ZdG pentru o reacție la acest subiect.

Magistrata Nina Cernat a declarat marți pentru Replica Media că informația a fost adunată atunci când ea și Dorel Musteață au fost cei mai vocali în CSM, când s-au pronunțat „împotriva faptului ca politicul să acapareze justiția” și a apărut în spațiul public exact în momentul în care CSM a început să dea acordul la începerea dosarelor penale – „cineva a obținut această informație, nu știu în ce mod, și a hotărât să ne ponegrească”. Tot pentru sursa citată, magistrata a spus că nu are nicio legătură cu Veaceslav Platon.