Principală  —  IMPORTANTE   —   SIS, despre documentele publicate de…

SIS, despre documentele publicate de Slusari în care sunt vizați magistrații Nina Cernat și Dorel Musteață: „Confirmăm autenticitatea acestora”

Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) confirmă autenticitatea documentelor publicate marți, 23 noiembrie, de către fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), ex-vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari, în care se menționează faptul că Alexandr Stoianoglo, în ianuarie 2020, atunci când exercita funcția de procuror general, ar fi fost informat de directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, despre faptul că membra Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Nina Cernat și Dorel Musteață, președintele interimar al CSM, ar fi dobândit bunuri valoarea cărora ar depăși substanțial veniturile declarate.

„Confirmăm autenticitatea documentului. Acesta a fost remis către organele procuraturii pentru verificările de rigoare”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Daniela Mânzat, purtătoarea de cuvânt a SIS.

Potrivit documentelor emise de SIS și publicate de Slusari, în perioada anilor 2014-2018, Dorel Musteață și rudele sale apropiate ar fi obținut 2 209 652 lei și ar deține mai multe apartamente, terenuri și autoturisme.

Totodată, în documente se menționează faptul că Dorel Musteață împreună cu soția sa ar fi achiziționat de la SRL „Basconslux” un apartament situat în sectorul Rîșcani al capitalei, având suprafața de 77 de metri pătrați. În aceeași perioadă, bunul imobil ar fi fost înstrăinat soților Vasile și Feodosia Adam. Costul total al apartamentului ar fi constituit 27 180 de euro, iar banii ar fi fost transmiși în numerar, în rate. Musteață ar fi înregistrat pe numele fiicei sale, Cătălina Musteață, și pe numele soacrei sale, Parascovia Bevziuc, mai multe apartamente.

Solicitat de ZdG, Dorel Musteață a declarat că o parte din bunurile imobile nu-i aparțin, iar apartamentul pe care l-a achiziționat de la SRL „Basconslux” este cel despre care a declarat anterior că el personal l-a achitat în trei rate. 

„Nu mi-a fost adus la cunoștință un astfel de document. Am văzut un articol în presă despre existența unei astfel de note informative. Nu am știut despre faptul că există un astfel de document. Referitor la bunurile care sunt menționate în documentul dat, au făcut o descriere completă a averii. Acolo este vorba despre un automobil care este scris pe numele cumnatei mele și nu înțeleg cum au putut să includă automobilul. Este vorba despre două apartamente unde eu nu am fost niciodată și nici nu cunosc unde sunt amplasate. Ele sunt ale fostei mele soții. Dacă vă uitați acolo, pe numele soacrei sunt niște bunuri dobândite în 2011 (…). Ce am eu cu bunurile soacrei? Este declarația mea de avere depusă în fiecare an.

Astea sunt niște insinuări ale autorului publicării, dar eu cred că într-un an jumătate procuratura a avut posibilitatea să verifice. Și eu sunt sigur că a verificat. Mai mult ca atât, în aceste documente sunt scrise niște afirmații care nu au fost verificate. Intuiesc că au fost introduse din spuse (…). Sunt bunuri care nu am nicio tangență cu ele. Este un automobil care aparține cumnatei mele. Apartamentele care sunt scrise pe fiica mea nici nu știu unde sunt amplasate. Fiica mea nu se află în R. Moldova din anul 2015. Ea este majoră. Intuiesc că acele apartamente sunt ale fostei soții (…). Presupun că această verificare a fost realizată la comanda domnului Posturusu, care la acel moment era șeful cabinetului președintelui Dodon și presupun că ar putea fi implicat și Gumeniuc, adjunct al SIS”, a declarat Musteață pentru ZdG.

Cât privește averea magistratei Nina Cernat, conform documentelor emise de SIS, membra CSM împreună cu fostul său soț și fiica sa ar deține în proprietate 2 case de locuit, 3 apartamente, 4 autoturisme, 2 camioane și 5 terenuri agricole.

În documentele SIS mai este indicat faptul că Nina Cernat ar figura în protejarea firmelor offshore utilizate de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon în tranzacțiile de spălare de bani a peste 20 de miliarde de dolari SUA din Federația Rusă (dosarul Laundromat), prin sistemul bancar al R. Moldova.

„Mai mult decât atât, judecătoarea a participat în așa-numitul atac „raider” asupra proprietății SA „SLI”, victimă a unei scheme, prin care s-au creat datorii fictive de 4,3 milioane de dolari SUA, cu implicarea mai multor firme offshore controlate de Veaceslav Platon: „Folignor Holding LTD”, „Chester NZ” Limited, „Ronida Invest” LLP, implicate în tranzacțiile de spălare a peste 20 de miliarde de dolari SUA”, se arată în document.

Nina Cernat nu a răspuns la apelurile și la mesajul ZdG pentru o reacție la acest subiect.

Magistrata Nina Cernat a declarat marți pentru Replica Media că informația a fost adunată atunci când ea și Dorel Musteață au fost cei mai vocali în CSM, când s-au pronunțat „împotriva faptului ca politicul să acapareze justiția” și a apărut în spațiul public exact în momentul în care CSM a început să dea acordul la începerea dosarelor penale – „cineva a obținut această informație, nu știu în ce mod, și a hotărât să ne ponegrească”. Tot pentru sursa citată, magistrata a spus că nu are nicio legătură cu Veaceslav Platon.