Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Mariana Alexandru, fostă…

ULTIMA ORĂ Mariana Alexandru, fostă procuroră DNA din România, desemnată membră din partea CSP în componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo

Mariana Alexandru, fostă procuroră a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, a fost desemnată membră din partea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo.

Mariana Alexandru a fost și consiliera procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

În 2015, fosta procuroră din România Mariana Alexandru a fost selectată de Delegaţia Uniunii Europene în urma mai multor demersuri ale Centrului Național Anticorupție (CNA), către misiunile diplomatice, de oferire a asistenţei în domeniul investigării infracţiunilor economico-financiare.

La 4 noiembrie, președinta R. Moldova, Maia Sandu anunța că a transmis CSP o sesizare prin care a cerut inițierea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. DETALII

Decizia de a iniția procedura de evaluare e determinată de necesitatea consolidării încrederii societății în instituția Procuraturii, încredere compromisă de lipsa rezultatelor în combaterea criminalității și corupției, în special în dosarele de rezonanță, în perioada în care aceasta a fost condusă de procurorul general suspendat.

Principala modificare aprobată la Legea cu privire la Procuratură se referă la introducerea unui mecanism de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea CSP.

„Performanțele procurorului general urmează să fie evaluate de către o comisie specială, care va fi constituită la sesizarea președintelui țării sau a cel puțin a 3 membri ai CSP, iar în cazul în care în urma evaluării conducătorul Procuraturii Generale (PG) obține calificativul „eșuat” CSP va propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general”.

La 5 octombrie, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții, procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS) din clădirea Procuraturii Generale. DETALII AICI

Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtuna șeful suspendat al PG este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).