Principală  —  IMPORTANTE   —   STENOGRAMĂ din dosarul privind finanțarea…

STENOGRAMĂ din dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”: cine i-a informat pe membrii formațiunii că Tauber urma să fie arestată?

O stenogramă trimisă Ziarului de Gardă prezintă o discuție dintre membrul Partidului „ȘOR” Igor Himici și o persoană necunoscută. Cei doi vorbesc despre faptul că un oarecare Spînu i-ar fi informat că Marina Tauber, deputata Partidului Politic „ȘOR”, urma să fie arestată în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ŞOR”.

UPDATE: Ziarul de Gardă regretă că știrea inițială a conținut informații neverificate.

În contextul în care unele surse din cadrul organelor de drept ne-au spus că familia Spînu ar putea fi cea a viceprim-ministrului și ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ZdG l-a contactat pe Andrei Spînu. Într-o precizare pentru ZdG, acesta a spus că ar fi vorba despre un alt Spînu.

Potrivit lui Andrei Spînu, avocatul Oleg Spînu i-ar fi informat pe membrii Partidului Politic „ȘOR” că Tauber urma să fie reținută. Oleg Spînu este avocatul lui Ruslan Popov, fost adjunct al procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Fragmente ale discuției dintre Himici și o persoană necunoscută:

I. – Tauber a spus că vor să o aresteze. Auzi, (…) am fost acolo, la „Media-show”, Am vorbit așa și așa (…). A explicat toate motivele (…)

O. – Cine?

I. – Spînu a sunat (…).

O. – Cine?

I. – Spînu a sunat.

O. – Spînu? (…).

I. – Da, da.


Solicitat de ZdG, Andrei Spînu a declarat că nu-l cunoaște pe Igor Himici și a calificat înregistrarea audio drept un „fals”.

„Nu, nu este adevărat (…). Prima dată aud așa ceva. Nu, nici nu-l cunosc și nici nu știu cine este (Igor Himici – n.r.). Este un fals. Desigur că este un fals și nu-l cunosc pe domnul deputat Himici sau cum ați spus și nu am discutat cu nimeni din Partidul „ȘOR”(…). Nu am discutat cu deputați din fracțiunea „ȘOR”. Este un fals și chiar condamn astfel de lucruri”, a spus Spînu.

Igor Himici este jurist de profesie și fost deputat al Partidului Policit „ȘOR”. Înainte de a intra în politică, a fost muzician, fapt pentru care a fost decorat, în 2009, de fostul președinte Vladimir Voronin cu titlul de „Artist Emerit”. Și-a început activitatea politică în 2016, atunci când a devenit consilierul în domeniul cultural al lui Ilan Șor, după ce acesta a câștigat alegerile la Orhei. 

Igor Himici

În 2021, Ziarul de Gardă a scris că, pentru ultimii doi ani, familia Himici a declarat venituri în valoare de aproximativ un milion de lei. Soția deputatului este angajată la „Avia Invest”, firmă afiliată lui Ilan Șor. Familia Himici declară că, în ultimii ani, a primit sume generoase la zilele de naștere: circa 314 mii de lei, în total. Familia Himici declară ¼ cotă-parte dintr-un apartament și un automobil Mercedes GLE, fabricat și dobândit în 2020, care valorează circa 1,4 milioane de lei. 

Joi, 21 iulie, deputata Partidului Politic „ȘOR”, Marina Tauber, rămasă fără imunitate parlamentară, a fost reținută pentru 72 de ore, după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au efectuat percheziții în biroul de la Parlament al parlamentarei.

Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”, a rămas fără imunitate parlamentară, pe 21 iulie, după ce Parlamentul a aprobat cele două cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Parlamentara a calificat ridicarea imunității parlamentare drept o „decizie politică care deja a fost luată”. Vicepreședinta formațiunii s-a declarat nevinovată și a spus că nu se teme de nimic, „nici de rețineri și nici de percheziții”.

În ședința Parlamentului din 21 iulie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a afirmat că Partidul Politic „ȘOR” a plătit 260 mii de dolari pentru a-i aduce pe interpreții ruși Filip Kirkorov și Alisher Tagirovich Morgenshtern, la Chișinău, la concertul din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), de pe 19 iunie, care nu a mai avut loc.

Joi, 21 iulie, ofițerii CNA și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții în mai multe locații din țară în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”.