Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputata Partidului Politic „ȘOR” Marina…

Deputata Partidului Politic „ȘOR” Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară. Tauber: „Este o decizie politică”. Declarațiile procurorului general interimar

Deputata Partidului Politic „ȘOR” Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”, a rămas fără imunitate parlamentară. Parlamentul a aprobat joi, 21 iulie, cele două cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Astfel, prima cerere cu privire la încuviințarea ridicării imunității parlamentare a lui Tauber a fost susținută de 58 de deputați, iar a doua de 57 de parlamentari.

Prezentă la ședința Parlamentului, Tauber a calificat ridicarea imunității parlamentare drept o „decizie politică care deja a fost luată”. Vicepreședinta formațiunii s-a declarat nevinovată și a spus că nu se teme de nimic, „nici de rețineri și nici de percheziții”.

„Este o decizie politică care deja a fost luată de PAS. Decizia nu a fost luată de procurorul general interimar (…). Nu trebuie să vă bucurați de problemele celorlanți, pentru că totul în viață se întoarce și peste câteva luni o să fiți și dvs. în locul meu (…). Fracțiunea noastră, în frunte cu președintele Ilan Șor, am luat decizia că noi vom vota pentru ridicarea imunității mele și vă îndemnăm să susțineți acest demers al procurorului. Nu mă tem de nimic, nici de rețineri și nici de percheziții. Încă de săptămâna trecută știam că o să fiu reținută și că o să-mi fie ridicată imunitatea. Sunt deschisă să conlucrez cu ancheta și organele de drept (…).

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a afirmat că Partidul Politic „ȘOR” a plătit 260 mii de dolari pentru a-i aduce pe interpreții ruși Filip Kirkorov și Alisher Tagirovich Morgenshtern, la Chișinău, la concertul din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), de pe 19 iunie, care nu a mai avut loc.

„ (…) În cadrul cauzei instrumentate au fost acumulate suficiente probe care indică asupra faptului că în conținutul raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru primul semestrul al anului curent, prezentat la 13 iulie 2022 Comisiei Electorale Centrale prin intermediul conducătorului Tauber Marina au fost incluse date false. Deși la rubrica „cheltuieli pentru artiști” nu au fost raportate careva cheltuieli, în cadrul cauzei penale au fost administrate suficiente probe care indică că Partidul Politic „ȘOR” în aceeași perioadă de timp a efectuat plăți către interpreții din Rusia Filip Kirkorov și Morgenshtern în sumă totală de 260 de mii de dolari, echivalentul sumei de 4 958 746 de lei, pentru organizarea concertului care urma să aibă loc pe 19 iunie 2022 în PMAN.

Prin urmare, deși concertul nu a avut loc, onorariile achitate interpreților ruși așa și nu au fost restituite. Totodată, pentru transportarea participanților la protestul organizat de partid în PMAN, formațiunea a achitat diferitor agenți economici și persoane fizice suma de 3 500 000 de lei. În același timp, rezultă că Partidul Politic „ȘOR ” achită lunar plăți membrilor de partid în sumă de 100 000 de euro lunar (…).

(…) Cauza penală a fost conexată la o altă cauză penală pornită pe 21 ianuarie 2022 pe faptul unei bănuieli rezonabile privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR” (…). Partidul a acceptat cu bună știință finanțarea din partea grupului criminal organizat și condus de Ilan Șor. La etapă actuală s-a constatat că grupul organizat condus de Ilan Șor, fiind asistat în activitate de către deputata Mariana Tauber și alte persoane, au utilizat mijloace financiare obținute fraudulos de partid pentru ca prin intermediul formațiunii să-și sporească influența în sfera politică, socială și instituțiile publice ale R. Moldova (…)”, a declarat Robu.

Joi, 21 iulie, ofițerii CNA și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții în mai multe locații din țară în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „ȘOR”. Anterior, Ziarul de Gardă a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară și în 2019, fiind cercetată pentru că ar fi „favorizat fraudarea sistemului bancar”. Tauber a fost reținută, dar un an mai târziu, a fost scoasă de sub urmărire penală, pe motiv că faptele nu ar întruni elementele infracțiunilor imputate.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri.