Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Schemă de legalizare a construcțiilor…

Schemă de legalizare a construcțiilor în Chișinău, gestionată din sediul Primăriei. CNA a reținut șapte persoane

Șapte persoane au ajuns astăzi, 13 februarie, în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) după ce ofițerii instituției și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la sediile Primăriei capitalei, Serviciului cadastral teritorial (SCT) Chișinău și la domiciile suspecților. Persoanele reținute, printre care se numără specialiști în domeniul construcțiilor, sunt cercetate pentru corupere, fals în acte și trafic de influență. Numele persoanelor nu au fost făcute publice de CNA.

Potrivit materialelor anchetei, din 2017 până în prezent, un grup de persoane care a închiriat un birou în sediul Primăriei municipiului Chişinău, a pus în aplicare o schemă infracţională de legalizare a construcţiilor autorizate şi neautorizate din raza Chişinăului în interesul unor persoane fizice şi juridice, precizează CNA într-un comunicat de presă.

„Grupul era format din doi coordonatori, care s-au dovedit a fi capii schemei, şi mai mulţi specialişti în construcţii: experţi tehnici, proiectanţi, ingineri, diriginţi de şantier, care făceau parte din Comisia de recepţie finală a lucrărilor. În conformitate cu atribuţiile prestabilite, capii reţelei identificau persoane, care intenţionau să-şi perfecteze actele de recepţie finală a construcţiilor,  le asigurau întregul portofoliu de documente, după care implicau membrii Comisiei pentru semnarea procesului-verbal final.

De menţionat că, potrivit Regulamentului cu privire la atestarea tehnico-profesională a specialiştilor cu activităţi în construcţii, „responsabilii tehnici, proiectanţii şi experţii tehnici, sunt persoane autorizate, învestite de stat să presteze, în numele acestuia, servicii publice sau să îndeplinească activităţi de interes public”.  Astfel, având toată puterea de decizie, grupul perfecta actele de recepţie finală a construcţiilor, fără ca măcar să se deplaseze la faţa locului pentru a evalua lucrările. Toată afacerea se derula într-un singur birou din cadrul Primăriei, după care,  aceleaşi persoane mergeau la SCT Chişinău pentru a înregistra imobilele”, se arată în comunicatul de presă al instituție anticorupție.

CNA anunță că a documentat aproximativ 40 de cazuri de legalizare de către grupul respectiv a construcțiilor în capitală și suburbii și deține probe video și audio în acest sens. Înregistrările, susțin reprezentanții CNA, ar demonstra că „pentru serviciile lor, coordonatorii grupului încasau de la clienţi sume cuprinse între 250 şi 3500 de euro, fiecare membru al Comisiei primind partea sa de bani”. Persoanele vizate în această schemă sunt cercetate penal pentru trafic de influenţă.

Oamenii legii urmează să analizeze informațiile obținute în urma perchezițiilor. Suspecții riscă până la șapte ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați.

În dimineața zilei de astăzi, Vadim Brânzaniuc, șeful Direcției relații cu publicul a Primăriei Capitalei, a precizat pentru ZdG că perchezițiile se desfășoară în birourile Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.