Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii solicită arest pentru fostul…

Procurorii solicită arest pentru fostul director al SA „Metalferos”, învinuit că în complicitate cu Vlad Plahotniuc și alte persoane învinuite pe caz au creat și condus o organizație criminală

Procurorii solicită arest preventiv pe un termen de 30 de zile pentru fostul director al SA Metalferos Alexei Țîmbrovschi. La 8 noiembrie curent, a fost înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana un demers în acest sens.

Ex-directorul SA „Metalferos” este învinuit că în complicitate cu Vlad Plahoniuc și alte persoane învinuite pe caz, au creat și au condus o organizație criminală, prin intermediul căreia au dobândit ilicit mijloace financiare în proporții deosebit de mari, pe care ulterior în scopul de a-i tăinui sau a deghiza originea ilicită a lor au fost convertiți sau transferați prin diferite modalități.

Prin urmare, ex-directorului SA „Metalferos” i se impută săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 42 alin.(2), (3) și (5), art. 284 alin.(1) din Codul penal (Crearea și conducerea unei organizații criminale); art.190 alin.(5) din Codul penal (Escrocherie în proporții deosebit de mari) și art. 243 alin.(3) lit.a) și b) din Codul penal (Spălare de bani, săvârșită de o organizație criminală și în proporții deosebit de mari).

Concomitent, procurorii au dispus inițierea investigațiilor în vederea căutării ex-directorului SA „Metalferos”, care se eschivează de a se prezenta în fața procurorilor.

Procuratura Anticorupție a anunțat, la 4 decembrie 2019, că au fost efectuate 48 de percheziții la SA „Metalferos” și la alte companii interpuse, iar şapte persoane au fost reținute pentru 72 de ore. A fost eliberat mandat de arestare și pe numele lui Alexei Țîmbrovschi, cel care a condus Metalferos în ultimii ani. Acesta a părăsit însă țara înainte de percheziții și nu a mai fost găsit.

Săptămâna trecută procurorii au dispus punerea sub învinuire a lui Vlad Plahotniuc și au solicitat arestarea acestuia

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc a fost pus sub învinuire în dosarul penal „Metalferos”Informația a fost oferită pentru Ziarul de Gardă pe 5 noiembrie curent, de către procurora responsabilă de comunicarea cu mass-media a Procuraturii Generale (PG), Mariana Cherpec. DETALII

Fostul președinte al PDM, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician. 

În iulie 2020, Ziarul de Gardă a scris că organele de drept dețin aceleași documente pe care ZdG le-a analizat, dar, de mai bine de opt luni, dosarul penal în care se examinează aceste circumstanțe rămâne pe masa procurorilor.