Detalii despre percheziţiile efectuate la Metalferos. Şapte persoane, reținute

Detalii despre percheziţiile efectuate la Metalferos. Şapte persoane, reținute
26 vizualizări
04 decembrie 2019 | 12:46

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, au fost efectuate 48 de percheziţii la S.A. „Metalferos” și la alte companii interpuse. În urma acestora, şapte persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Descinderile au avut loc în cadrul unei cauze penale, pe faptul pretinselor acțiuni ilicite ale factorilor de decizie din cadrul S.A. „Metalferos” și alte câteva companii afiliate în perioada anilor 2015 – 2019.

Perchezițiile, în număr de 48, au avut loc atât în cadrul companiilor vizate, cât și la domiciliile și automobilele bănuiților, inclusiv, la ex-directorul general al S.A. „Metalferos”, Alexei Țimbrovschi.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală efectuate, au fost depistate și ridicate calculatoare, ștampile, sigilii, documente, care au importanță pentru cauza penală.

Potrivit Procuraturii, persoanele implicate au elaborat și au implementat în acest sens o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictivă, falsificînd documentele de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase, în scopul creșterii artificiale a prețului la cumpărare și micșorării artificiale a prețului la vânzare către intermediari, diferența fiind însușită de către membrii grupului criminal organizat.

Investigațiile efectuate au stabilit că în perioada 01.01.2015 – 01.09.2019 S.A. ,,Metalferos”, pentru metale feroase și neferoase, a primit prin conturile bancare deținute în una din băncile Republicii Moldova, mijloace financiare în sumă totală de 2 169 646 970 MDL, de la o altă întreprindere.

Ulterior, din suma respectivă, au fost transferate plăți aferente stocului de metale procurat de la companii intermediare, care prin cumul sunt și afiliate, la un preț mărit artificial. Diferența de preț a fost însușită și repartizată între membrii grupului criminal, iar restul fiind transmise în adresa colectorilor de metale conform prețului de piață. La această etapă, suma prejudiciului calculată este de peste 215 milioane lei.

De asemenea, în cadrul urmăririi penale este examinată legalitatea procedurii de export a metalelor colectate.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului criminal organizat, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA ,,Metalferos” și companiile nerezidente (de exemplu, Metoil Trading LLP, Metoil Trading FZE, Vellonton LLP, Megatex LTD și Rombat SA), în temeiul cărora, ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la S.A. ,,Metalferos” la un preț redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la prețurile deja majorate de pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.

Diferența de preț, care în lipsa unor astfel de contracte urma a fi încasată de către S.A. ,,Metalferos”, era transferată, preponderent, în adresa companiilor: Rowallan Overseas S.A, Steel Marketing LTD și Innotube LLP, a căror beneficiari urmează a fi stabiliți în cadrul urmăririi penale.

Suma prejudiciului calculat la această etapă, ca rezultat al operațiunilor de export, constituie circa 133 milioane lei.

MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

(foto) Detalii din dosarul de evaziune fiscală de 10 milioane de lei pe numele conducerii clubului de fotbal Dacia

Factori de decizie ai Clubului de fotbal AO „Clubul Sportiv Dacia” sunt anchetați pentru evaziune fiscală în valoare de în valoare de zece milioane de lei prin includerea în documentele contabile, fiscale sau f…
(foto) Detalii din dosarul de evaziune fiscală de 10 milioane de lei pe numele conducerii clubului de fotbal Dacia

(video) Discursul unui deputat PDM, prezent la un protest pentru „apărarea limbii ruse”, la Comrat

Corneliu Dudnic, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Partidului Democrat (PDM), cel care declara anterior este gata să apere „cu arma” autonomia Găgăuziei de Unirea cu România a participat duminică, 3…
(video) Discursul unui deputat PDM, prezent la un protest pentru „apărarea limbii ruse”, la Comrat

[Foto-Reportaj] Protestul de la Parlament

Oamenii protestează împotriva investirii Guvernului Filip.
[Foto-Reportaj] Protestul de la Parlament

Angajații a două ministere vizați de perchezițiile CNA

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție efectuează percheziții la mai mulți angajați din cadrul Ministerului Justiției și Educației, în mai multe dosare ce vizează acte de corupție.
Angajații a două ministere vizați de perchezițiile CNA

„Optimiştii se tratează mai repede de tuberculoză”

Tuberculoza este o boală destul de răspândită în toate regiunile R. Moldova. Chiar dacă tratamentul de TBC este complet gratuit şi garantat de stat, mulţi dintre pacienşi se tratează parţial sau ajung să se inf…
„Optimiştii se tratează mai repede de tuberculoză”

Prima convorbire telefonică dintre Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski. Despre ce au vorbit cei doi lideri

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au avut, joi, 11 iulie, prima convorbire telefonică, în cadrul căreia au discutat despre soluționarea conflictului din estul U…
Prima convorbire telefonică dintre Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski. Despre ce au vorbit cei doi lideri