Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Primele trei decizii privind integritatea…

Primele trei decizii privind integritatea candidaților la funcția de judecător al CSJ, anunțate de Comisia Vetting

Colaj ZdG. Sursa: Comisia Vetting/Facebook

Comisia Vetting anunță miercuri, 27 decembrie, că a finalizat evaluarea în privința a trei candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), procurorul Sergiu Brigai, judecătoarea Curții Constituționale (CC) Viorica Puica și judecătoare în funcție la CSJ Aliona Miron. Astfel, Comisia propune Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca cei trei subiecți să promoveze evaluarea externă.

„Rapoartele cu privire la evaluare, cu faptele relevante și motivele care au stat la baza concluziei membrilor Comisiei, dar și toate materialele aferente evaluării, au fost transmise subiecților și CSM-ului, după cum prevede Legea 65/2023 și Regulamentul de Organizare și Funcționare al Comisiei”, se arată într-un comunicat de presă emis de Comisia Vetting.

CSM urmează să examineze în ședință publică dosarele de evaluare recepționate de la Comisie și rezultatele evaluării. Prin hotărâre motivată, CSM poate accepta sau respinge rapoartele de evaluare. De asemenea, CSM poate dispune, o singură dată, reluarea evaluării, dacă va constata circumstanțe de fapt sau erori procedurale, care ar fi putut duce la un alt rezultat al evaluării.

Comisia Vetting va publica rapoartele sale de evaluare pe pagina web www.vettingmd.eu în termen de 3 zile de la adoptarea de către CSM a hotărârilor motivate, cu respectarea măsurilor legate de protecția vieții private a subiecților și a altor persoane vizate în proces.

Aliona Miron, Sergiu Brigai și Viorica Puica au fost evaluați de Comisia Vetting în temeiul prevederilor Legii 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Evaluarea a presupus verificarea detaliată a integrității lor financiare și etice. Pentru evaluarea integrității etice, perioada de analiză este de 10 ani. Comisia verifică dacă subiectul a admis în activitatea sa profesională comportamente arbitrare sau conflicte de interese incompatibile cu funcția deținută.

Pentru evaluarea integrității financiare, perioada de analiză este de 12 ani. Comisia verifică respectarea de către subiect a regimului fiscal și cel juridic de declarare a averii și intereselor personale, modul de dobândire a bunurilor aflate în proprietate sau posesie, precum și cheltuielile legate de întreținerea bunurilor respective și sursele de venit. De asemenea, orice nereguli fiscale care conduc la impozite neplătite care depășesc 5 salarii medii pe economie, în cuantumul stabilit de Guvern, sunt luate în considerare.

Aliona Miron a promovat recent și evaluarea reluată pentru funcția de membră a CSM

Aliona Miron, care deține în prezent funcția de președintă interimară a instanței supreme, nu a promovat prima dată evaluarea Comisiei Pre-Vetting, când a candidat pentru funcția de membră a CSM. La mijlocul lunii decembrie 2023, Comisia Pre-Vetting a anunțat că a finalizat evaluarea reluată a judecătoarei Aliona Miron. Potrivit Comisiei, candidata a promovat evaluarea reluată, în sensul în care corespunde criteriilor de integritate etică și financiară. 

Judecătoarea Aliona Miron a fost evaluată repetat după ce, la 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție a anulat mai multe decizii de evaluare a Comisiei Pre-Vetting și a dispus re-evaluarea candidaților. Din cei 21 de candidați în proces de re-evaluare, o candidată a promovat, trei nu au promovat evaluarea reluată, iar o candidată s-a retras din concurs în timpul evaluării reluate. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea reluată a 16 candidați pentru funcția de membru în CSM și evaluarea inițială a unui candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor.

În cadrul evaluării inițiale Aliona Miron nu a promovat evaluarea după ce s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea de către candidată a criteriilor de integritate etică şi financiară, în legătură cu posibilitatea financiară a unei rude de a-i acorda un împrumut în valoare de 10 000 de euro și cu faptul că nu au fost prezentate acte ce confirmă cheltuielile suportate de magistrată pentru construcţia unei case de 190 de metri pătrați care este situată în municipiul Chişinău. 

Completul de judecată al CSJ a admis drept „convingător și legal” argumentul judecătoarei precum că nu era obligată să indice în declarația de avere și interese suma împrumutului în mărime de 10 000 de euro, având în vedere că „nu mai deținea obligația de a restitui suma de 5 000 de euro, aceasta fiind o modalitate de stingere a obligației prin compensare sau similară”.

Aliona Miron este judecătoare din anul 2009. Ea a activat până în septembrie 2021 doar la Judecătoria Chișinău (la Judecătoria sectorul Râșcani, devenită ulterior Judecătoria Chișinău).

Anterior, ZdG a scris că în 20142017 și 2019, judecătoarea a fost evaluată de Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor cu calificativul foarte bine, membrii Colegiului constatând că magistrata nu a fost pedepsită disciplinar, iar numele ei nu figura în dosare pierdute de R. Moldova la CtEDO. Miron a ocupat funcția de președinte interimar a Curții Supreme de Justiție în 2023.

Judecătoarea Viorica Puica a fost numită vineri, 24 noiembrie, de către CSM, în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Candidatura acesteia a fost susținută de toți cei șase membri ai CSM prezenți în ședință, după ce a fost intervievată.

Magistrata Viorica Puica asigura, din 26 august, interimatul funcției de președintă a CSJ, în contextul în care cererea de demisie a Tamarei Chișca-Doneva a fost acceptată parțial, iar judecătoarea și-a încetat activitatea.

În primăvara anului 2021, candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la CSJ a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

Sergiu Brigai activează în sistemul Procuraturii din 2011. Din 2021, acesta deține funcția de adjunct interimar al șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Comisia Vetting va desfășura evaluarea a 3 judecători ai Curții Supreme de Justiție în funcție și a 20 de candidați la funcția de judecător al CSJ, rămași în concurs. Printre candidați sunt judecători din instanțe de diferit nivel, avocați și procurori.