Principală  —  IMPORTANTE   —   Candidatura magistratei Viorica Puică la…

Candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la CSJ, respinsă de majoritatea parlamentară

Judecătoarea Viorica Puica

Majoritatea Parlamentară a respins candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege, motivând că acesta nu a acumulat numărul de voturi pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului.

Totodată, Dinu Plângău, deputatul fracțiunii parlamentare Platforma Demnitate și Adevăr” (DA), a declarat că „de fapt, a avut loc o înțelegere politică pe seama justiției”, precizând că „nu se cunosc motivele pentru care unii candidați au fost votați și care sunt motivele pentru care unii au fost respinși”.

În cadrul ședinței Parlamentului din 12 martie, Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege privind numirea în funcție a judecătoarei Viorica Puică la CSJ până la atingerea plafonului de vârstă, motivând doar că proiectul de lege, fiind propus votului în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități, nu a acumulat numărul de voturi pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului. Astfel, cu majoritate de voturi, candidatura magistratei a fost respinsă.

În cadrul ședinței, Dinu Plângău, deputatul fracțiunii parlamentare Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) a declarat că „de fapt, a avut loc o înțelegere politică pe seama justiției”, precizând că „nu se cunosc motivele pentru care unii candidați pentru suplinirea funcțiilor vacante la CSJ au fost votați și care sunt motivele pentru care unii au fost respinși”.

„Cei care astăzi au fost votați au fost coordonați, cei care nu au fost votați, în unele cazuri, spre exemplu doamna Puică și doamna Miron au fost astăzi respinse pe motiv că s-au întâlnit la președinția R. Moldova cu președintele R. Moldova. Ceilalți sunt coordonați între fracțiunile parlamentare care au ridicat astăzi mâna aici. Stimați cetățeni, Platforma DA nu se teme de justiție. Noi nu ne-am temut de justiție nici pe perioada lui Plahotniuc (Vladimir Plahotniuc, fostul lider democrat, n.r.), când se deschideau dosare la comandă politică și conștientizam de pe atunci cât de grav este când politicul se implică în justiție. Vouă trebuie să vă fie frică mai tare de procesele de politizare a justiției, cei care au scheme în trecut, pentru că nici nu vă imaginați că având careva încălcări din trecut care pot fi imputate în viitor, ce s-ar întâmpla cu libertatea voastră neavând dreptul la apărare, neavând un minim de transparență a proceselor care au loc în justiție, cu soarta voastră. Cel puțin cetățenii de acasă trebuie să înțeleagă că justiția nu trebuie negociată și că, de fapt, astăzi, în Parlamentul R. Moldova, s-a comis o crimă ca și multe alte crime care s-au mai comis aici față de justiție”, a declarat deputatul.

Totodată, și candidatura lui Anatolie Minciună la funcția de judecător la CSJ a fost respinsă, proiectul de lege a acumulat zero voturi. Înaintea procesului de vot, Vasile Bolea a fost întrebat de deputatul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Dan Perciun cu privire la raportul Serviciului de Informații și Securitate în care este vizat magistratul Minciună, la care președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a precizat că „citesc toate documentele care vin la Comisia juridică”.

La fel și candidatura magistratului Nicolai Șova a fost respinsă, acumulând zero voturi.

Totodată, în cadrul ședinței de vineri, Tamara Chișca-Doneva, magistrata care a făcut parte din completul de judecători care a luat decizia finală în dosarul „Gemeni” și a dus la obligarea statului de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) să achite prejudicii de până la 3,6 mln de euro, a fost numită de Parlament în funcția de vicepreședintă a CSJ. Proiectul de hotărâre privind numirea în funcția de vicepreședintă a CSJ, președintă a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ a fost votat de majoritatea parlamentară, deși pentru excluderea proiectului de pe ordinea de zi au votat 31 de deputați.

Tot vineri, parlamentarii au desemnat-o în funcția de vicepreședintă a CSJ, președintă a Colegiului penal, pentru următorii patru ani, pe magistrata Nadeja Toma.