Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O candidată la funcția de…

O candidată la funcția de judecător al CSJ s-a retras din concurs, iar altă candidată a fost admisă 

Sursa: vettingmd.eu

Comisia de Vetting informează marți, 21 noiembrie, despre retragerea din concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție a candidatei Svetlana Slusarenco. Candidata a transmis Comisiei și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de organizator al concursului, cererea privind intenția sa de retragere din competiție.

Totodată, în urma prelungirii concursului, Consiliul Superior al Magistraturii a remis Comisiei Vetting încă un candidat, în vederea inițierii procedurii de evaluare. Este vorba despre judecătoarea Curții de Apel Bălți, Stela Procopciuc, care a fost admisă în calitate de candidată din rândul judecătorilor. Aceasta va fi evalută în temeiul prevederilor Legii 65/2023, normelor subordonate acestei legi, dar și altor acte normative. 

Prin urmare, în contextul vetting-ului Curții Supreme de Justiție, Comisia de Vetting va desfășura evaluarea a 3 judecători ai Curții Supreme de Justiție în funcție și a 20 de candidați la funcția de judecător al CSJ, rămași în concurs. Printre candidați sunt judecători din instanțe de diferit nivel, avocați și procurori.   

Nr.Nume, PrenumeProfesieRezultatul evaluării
1.BALMUȘ SvetlanaMembru CSP
2.BRIGAI SergiuProcuror
3.BURUIANĂ IonAvocat
4.BUȘLEAGA StelaJudecător
5.CAZACLIU AureliaJudecător
6.CERBU AdrianJudecător
7.CHIRTOACĂ LeonidAvocata promovat pre-vettingul
8.CHIRTOACĂ RodicaAvocat
9.CIOBANU AndrianJudecător
10.CIOCANU AlionaAvocat
11.CREȚU IonAvocats-a retras din concurs
12.GRIBINCEA VladislavDirector de program, CRJM
13.IACUB IrinaAvocat
14.LEALIN IuriProcurora promovat pre-vettingul
15.LVOVSCHI MihailAvocat
16.MACOVEI ArturAvocats-a retras din concurs
17.MIRON AlionaJudecător CSJ în funcție
18.MUNTEANU DorinJudecător
19.MUNTEANU IonProcuror
20.OUȘ LudmilaAvocat
21.PITIC MarianaJudecător CSJ în funcție
22.PROCOPCIUC StelaJudecătoare, Curtea de Apel Bălți
23.PUICA VioricaJudecător
24.ROTARI AlexandruAvocat
25.SLUSARENCO SvetlanaDirector, Școală doctoralăs-a retras din concurs
26.STĂNILĂ DianaJudecător
27.TEȚCU IonProcuror
28.ȚURCANU AnatolieJudecător CSJ în funcție

Comisia de Vetting a anunțat, la sfârșitul lunii august, vineri că a transmis candidaților înscriși în concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CSJ formularul declarației pentru 5 ani și chestionarul de etică spre completare, demarând altfel procesul de evaluare a integrității acestora. Notificarea privind inițierea evaluării a venit după ce, pe 23 august, CSM a expediat Comisiei lista cu 24 de candidați rămași în competiție.

Tot pe 25 august, CSM a prelungit pentru a treia oară, pentru 45 de zile, termenul de depunere a cererilor privind participarea la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CSJ.

Doi dintre cei 24 de candidați din lista transmisă de CSM, Iuri Lealin și Leonid Chirtoacă, au promovat evaluarea integrității în temeiul prevederilor Legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și nu vor fi supuși evaluării repetate.