Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările procurorilor cu privire la…

Precizările procurorilor cu privire la acțiunile întreprinse pentru investigarea cauzei privind presupusa „tentativă de contrabandă” în care este vizată violonista Alexandra Conunova

Alexandra Conunova/ Facebook

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că depune tot efortul pentru investigarea cauzei privind presupusa „tentativă de contrabandă” în termeni utili, „chiar dacă, de regulă, dosarele complexe ar dura mult mai mult”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, vineri, 10 decembrie.

„După trei zile de la ridicarea instrumentului doamna s-a adresat unui expert acreditat de Ministerul Culturii care i-a eliberat un certificat cu mențiunea contradictorie celui prezentat la data de 22 octombrie, adică la momentul reținerii viorii, privind valoarea patrimoniului. Fără a avea vioara în față, acest expert eliberează un act de expertiză cu indicarea caracteristicilor viorii și valorii ei. Actele în cauză le-a anexat cererii sale depuse la Ministerul Culturii, care a eliberat un certificat contrar prevederilor legale”, a spus Sergiu Petrușca, procuror în cadrul PCCOCS.

Sergiu Petrușca a menționat că aceste aspecte urmează să fie investigate suplimentar.

Între timp, doamna a prezentat organului de urmărire penală, prin intermediul avocatului său, un contract de împrumut neautentic al unei viori. Acesta era fără data de întocmire a lui”.

Astfel, organul de urmărire penală anunță că a solicitat prin intermediul Interpol informații despre statul de apartenență a viorii și respectiv dacă aceasta nu figurează ca fiind sustrasă.

„În acest scop, vioara a fost examinată de un specialist din cadrul unei instituții de expertizare, iar imaginile obținute au fost expediate statelor membre Interpol. Între timp, au parvenit informații de la două state membre Interpol cu privire la trei cazuri de sustragere de viori cu caracteristici asemănătoare. Pe unul din ele, s-au solicitat date suplimentare despre vioara reținută în R. Moldova, necesare pentru verificarea lor de statul solicitant”, a menționat procurorul.

Suplimentar, susține procurorul, au fost interpelate autoritățile vamale ale statului din care violonista Alexandra Conunova a sosit la Chișinău.

Acestea ne-au comunicat că instrumentul muzical nu a fost declarat deși doamna avea obligația să o facă”.

Totodată, Sergiu Petrușca a declarat că proprietarul viorii, cetățean elvețian, a expediat copiile documentelor solicitate de autorități.

„Procuratura a luat legătura telefonică cu cetățeanul elvețian indicat în contract, care abia la 2 decembrie, a expediat copia actelor solicitate. Până la moment, confirmarea autenticității copiilor acestor acte nu a fost prezentată, după cum stabilesc normele de procedură penală”, a menționat procurorul.

Totodată, Sergiu Petrușca a spus că organul de urmărire penală a dispus efectuarea expertizei judiciare complexe, cu atragerea unui specialist internațional din domeniu, necesară pentru stabilirea autenticității viorii, anul fabricării, autorul manoperei, costul ei și dacă aceasta reprezintă o valoare culturală.

„O disconcordanță a constat în informația prezentată în rapoartele de expertiză făcute de experți internaționali (…). Din constatările prealabile s-a stabilit că totuși aceasta a fost fabricată în perioada 1775-1785”.

Potrivit Serviciului Vamal, la 22 octombrie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul controlului vamal al pasagerilor rutei Chișinău-Moscova, a fost depistată o vioară nedeclarată, asupra căreia existau suspiciuni că reprezintă un obiect cu valoare culturală. Reprezentanții Serviciului Vamal mai susțin că în cadrul controlului, au fost prezentate două certificate, ambele eliberate la 20 octombrie curent, de către un expert acreditat de Ministerul Culturii.

„Vioara a fost ridicată, fiind asigurată păstrarea ei, în condiții de maximă securitate de Serviciul Vamal. Asigurăm cele mai bune condiții pentru păstrarea instrumentului muzical, acesta fiind ferit de razele solare și de umiditate”, a declarat Artur Furtuna, ofițer de urmărire penală la Serviciul Vamal.

Violonista Alexandra Conunova a lansat o petiție prin care cere să-i fie restituită vioara, care ar valora două milioane de euro și care, la mijlocul lunii octombrie curent, a fost confiscată de vameși în urma unui control vamal de rutină, iar violonista – cercetată pentru tentativă de contrabandă. DETALII

CITIȚI ȘI: