Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce (nu)se știe despre viorile…

Ce (nu)se știe despre viorile Stradivari: R. Moldova nu are în patrimoniu nicio vioară de acest gen

Vioara depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău, care ar valora două milioane de euro și care este dată în folosință violonistei Alexandra Conunova, nu a fost cumpărată de statul moldovean și nu se află în patrimoniul țării.

Vioara care se află acum în custodia procurorilor ar fi într-adevăr un instrument valoros, însă nu este de model Stradivarius.

R. Moldova nu are în patrimoniul său nicio vioară de acest gen. Asta spune directoarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, care a declarat pentru ZdG că instrumentul muzical sechestrat se afla în patrimoniul Elveției, dar și că violonista Alexandra Conunova a ieșit și intrat de nenumărate ori în R. Moldova, fără nicio problemă, deținând asupra sa acest instrument.

Eu nu cred că așa viori mai există, în primul rând ea nu există în țară, ea e patrimoniul Elveției și nicidecum al Moldovei și a fost dată în gestiune uneia dintre cele mai bune violoniste din lume, pe un termen nelimitat. Este absolut altceva, informația este întoarsă cu josul în sus, absolut diferit, ea nici nu a încercat să o scoată, pur și simplu a plecat fata cu vioara ei la concert, atât.

Cum a intrat în țară? A venit să își aducă copilul și să meargă la Moscova cu aceiași vioară cu care a fost cred că cel puțin de 20 de ori la Chișinău înainte de asta. Nu trebuia să se afle, nu a fost ascuns nimic, asta e vioara cu care ea cântă, de 4 ani, ea a avut viori de alt gen. Pentru aceste fundații, birouri de avocați asta e o mare cinste să dea în gestiune unei violoniste de așa nivel o vioară. Alexandra a zis că atunci când i se va restitui vioara ea va face o conferință de presă unde să explice toate lucrurile. În R. Moldova sunt viori bune la care cântă, dar așa ceva nu poate să fie în patrimoniul Național, pentru că noi nu avem Stradivarius, nu avem Ruggieri, nu am avut asemenea maeștri”, a declarat Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale.

Viorile Stradivari – o moștenire culturală a secolului XVIII-lea

Viorile realizate de Antonio Stradivari la începutul secolului al XVIII-lea rămân unele dintre cele mai valoroase și scumpe instrumente din lume. Antonio Stradivari a creat aproximativ 1.200 instrumente din care circa 600 au rămas cunoscute astăzi. Din acest număr, doar 244 de viori sunt veritabile în prezent.

Instrumentele Stradivari dețin top 5 cele mai bine plătite instrumente muzicale. Cele mai scumpe viori Stradivarius sunt cele realizate în perioada care este considerată perioada de apogeu a creatorului italian, între 1700 și 1720, acestea fiind astăzi licitate cu prețuri de pornire de milioane de dolari.

Identificarea unei viori Stradivarius poate fi făcută de experți după mai multe considerente – etichetă, culoare, formă și design și chiar calitatea sunetului produs. Milioane de replici ale viorii Stradivari au fost produse în România, Germania și Franța în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Ca urmare, există confuzie cu privire la care este una reală și care este una falsă.


Acum o săptămână, pe aeroportul Chișinău, pe sensul de ieșire din R. Moldova, în posesia violonistei Alexandra Conunova a fost depistată o vioară care ar valora 2 milioane de euro. Autoritățile afirmă că au confiscat temporar vioara întrucât artista nu a declarat-o. DETALII AICI

Vameșii spun că alături de instrumentul depistat au găsit un certificat eliberat de către Expertul Oficial al Ministerului Culturii, unde este indicată denumirea şi specificarea „Vioarei și Arcușului”, cu menționarea expresă a faptului că „aceasta are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”. DETALII AICI