Principală  —  IMPORTANTE   —   Politicianul-colonel Gheorghe Cavcaliuc nu mai…

Politicianul-colonel Gheorghe Cavcaliuc nu mai este căutat de Interpol. PCCOCS anunță că autoritățile de la Chișinău au solicitat autorităților din Marea Britanie înaintarea acuzării lui Cavcaliuc în dosarul Petic și Verbițchi

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Specială (PCCOCS) anunță că la 17 ianuarie curent PCCOCS a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, că politicianul – colonel Gheorghe Cavcaliuc nu mai este anunțat în căutare internațională de Interpol.

Potrivit unui comunicat emis de PCCOCS, căutarea lui Cavcaliuc a fost blocată „fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol”. Astfel, în aceste circumstanțe, responsabilii de la PCCOCS anunță că a fost formulată și remisă o cerere de comisie rogatorie către autoritățile din Marea Britanie, unde printre alte acțiuni necesare dispunerii unei soluții obiective pe caz, a fost solicitată înaintarea acuzării lui Gheorghe Cavcaliuc în dosarele lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi.

„Biroul Interpol de la Lyon (Franța), în luna decembrie 2021, a acceptat solicitarea Biroului Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe Gheorghe Cavcaliuc, pentru arestare și extrădare. Ulterior, la 17 ianuarie 2022, Procuratura a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol. Ținând cont de această situație și având în vedere acțiunile de urmărire penală planificate în cadrul cauzelor penale, a fost formulată și remisă o cerere de comisie rogatorie către autoritățile din Marea Britanie, unde printre alte acțiuni necesare dispunerii unei soluții obiective pe caz, a fost solicitată înaintarea acuzării lui Gheorghe Cavcaliuc pe dosarul penal în care victime ale infracțiunii sunt cetățenii Gheorghe Petic (înscenarea violului) și Ruslan Verbițchi (înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina). Rezultatul acțiunilor solicitate, după recepționarea materialelor acumulate de către autoritățile britanice, vor fi examinate în coroborare cu probele din cadrul dosarului respectiv”, se menționează în nota PCCOCS.

Precizările responsabililor de la PCCOCS vin după ce Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, a declar marți, 18 ianuarie, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune că Marea Britanie n-a primit nicio cerere din partea Interpol în privința cetățenilor Republicii Moldova, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc.

Miercuri, 19 ianuarie, solicitat de ZdG, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol), Viorel Țențiu, a menționat că Biroul Interpol de la Chișinău a înaintat o solicitare către secretariatul general al Biroului Interpol de la Lyon (Franța) prin care a cerut informații suplimentare despre blocarea căutării internaționale a politicianului – colonel Gheorghe Cavcaliuc, de către Biroul Interpol de la Lyon. Detalii aici

La 20 decembrie 2021, autoritățile de la Chișinău anunțau că  Biroul Interpol de la Lyon a acceptat solicitarea biroul Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare pentru arest și extrădare pe președintele formațiunii PACE, care a fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie.

Președintelui Partidului Politic „Acasă Construim Europa” (PACE) Gheorghe Cavcaliuc, care se află la Londra, are calitate de învinuit și în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au emis vineri, 19 noiembrie, mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele colonelului Gheorghe Cavcaliuc.