Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Biroul național Interpol…

ULTIMA ORĂ! Biroul național Interpol a cerut Biroului de la Lyon anunțarea în căutare a lui Platon și Cavcaliuc: primul să fie extrădat și arestat, iar al doilea – localizat

Colaj ZDG

Biroul național Interpol de la Chișinău a adresat o solicitare la Secretariatul General al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale (OIPC) INTERPOL de la Lyon, Franța, prin care a solicitat anunțarea în căutare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a politicianului – colonel Gheorghe Cavcaliuc, după ce ambii au fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie.

Solicitat de ZdG, Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol) a menționat că solicitarea în acest sens a fost făcută săptămâna trecută.

„Am solicitat în cazul lui Platon extradarea și arestarea acestuia, iar în cazul lui Cavcaliuc am cerut localizarea acestuia. Am înaintat demersurile necesare săptămâna trecută, biroului de la Lyon”, a menționat Viorel Țentiu pentru ZdG.

Platon a zburat spre Praga, dar se află la Londra

La 2 august curent procurorii au solicitat mandat de arestare cu anunțarea în căutare pentru reținere pe numele lui Veaceslav Platon, după ce acesta a părăsit R. Moldova.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a zburat duminică seara, 19 iulie, de la Chișinău la Praga, însă de acolo a luat avionul spre Londra. Cel puțin asta susține avocatul lui Platon, Ion Crețu, într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă.

Solicitat de ZdG, Ion Crețu, apărătorul lui Platon, ne-a comunicat că omul de afaceri avea bilet spre Praga, Capitala Cehiei, cu tranzit la Londra, și că la moment nu deține mai multe detalii despre locul aflării și scopul călătoriei lui Platon.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, Platon a confirmat faptul că se află la Londra.

În context, în aceeași zi, la 19 iulie, Procuratura Generală a emis un comunicat în legătură cu plecarea lui Platon din R. Moldova în care menționa că „actualmente nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării față de cetățeanul Platon, a vreunei măsuri preventive și că desfășurarea normală a procedurilor penale pendinte de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este inclusiv în interesul cetățeanului Platon. Prin urmare, Procuratura nu vede logica pentru ca numitul să se eschiveze”.

La 14 iunie curent, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat în dosarul fraudei bancare.

Cavcaliuc, surprins la Londra

La 20 iulie curent, Procuratura Generală anunța că patru membri ai PACE au fost trimiși în judecată, iar președintele formațiunii, Gheorghe Cavcaliuc, a fost anunțat în căutare, în dosarul „verde de briliant”, anunța Procuratura Generală (PG).

Potrivit PG, Cavcaliuc nu s-a prezentat pe 16 iulie, la Procuratura raionului Sângerei, fiind citat repetat pentru a fi pus sub învinuire, avocații acestuia invocând că el este în concediu. Astfel, a fost dispusă reținerea președintelui PACE pentru prezentarea învinuirii în dosarul „verde de briliant”.

Liderul PACE este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

Pe 6 aprilie curent, mai mulți membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, acesta având nevoie de îngrijiri medicale.