Principală  —  IMPORTANTE   —   Biroul Interpol de la Chișinău…

Biroul Interpol de la Chișinău a solicitat Biroului Interpol de la Lyon clarificări despre blocarea căutării internaționale a politicianului Gheorghe Cavcaliuc. Ce conține art. 3 din Constituția Interpol, invocat pentru blocarea căutării liderului PACE

Șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol), Viorel Țențiu, susține că Biroul Interpol de la Chișinău a înaintat o solicitare către secretariatul general al Biroului Interpol de la Lyon (Franța) prin care a cerut informații suplimentare despre blocarea căutării internaționale a politicianului – colonel Gheorghe Cavcaliuc, de către Biroul Interpol de la Lyon.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Viorel Țențiu, șeful Biroului național de Interpol, ne-a comunicat că solicitarea a fost remisă după anunțul Biroului Interpol de la Lyon despre blocarea căutării lui Gheorghe Cavcaliuc „fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol”.

Articolul 3 al Constituției Interpol:

„Este strict interzis Organizației să întreprindă orice intervenție sau activități cu caracter politic, militar, religios sau rasial”.

Potrivit lui Țențiu, secretariatul general al Biroului Interpol de la Lyon a fost solicitat să explice în care dintre categoriile menționate în articolul 3 al Constituției Interpol se poziționează Cavcaliuc și de ce Biroul Interpol de la Lyon a blocat căutarea internațională a acestuia.

„Confirm faptul că am expediat această informație către PCCOCS. Articolul 3 al Constituției menționează implicarea mai multor domenii. Acum, așteptăm ca secretariatul general al Biroul Interpol de la Lyon (Franța) să ne dea un răspuns despre ce este vorba anume. Aștept informații de la secretariatul general al biroului Interpol de la Lyon să ne spună în ce categorie se califică și de ce a fost blocată căutarea lui Cavcaliuc. Informația a fost blocată. Acum suntem în așteptarea unei informații oficiale de la Lyon”, a declarat Viorel Țențiu, șeful

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Specială (PCCOCS) anunță că la 17 ianuarie curent PCCOCS a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, că politicianul – colonel Gheorghe Cavcaliuc nu mai este anunțat în căutare internațională de Interpol.

Potrivit unui comunicat emis de PCCOCS, căutarea lui Cavcaliuc a fost blocată „fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol”. Astfel, în aceste circumstanțe, responsabilii de la PCCOCS anunță că a fost formulată și remisă o cerere de comisie rogatorie către autoritățile din Marea Britanie, unde printre alte acțiuni necesare dispunerii unei soluții obiective pe caz, a fost solicitată înaintarea acuzării lui Gheorghe Cavcaliuc în dosarele lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi.

Precizările responsabililor de la PCCOCS vin după ce Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, a declar marți, 18 ianuarie, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune că Marea Britanie n-a primit nicio cerere din partea Interpol în privința cetățenilor Republicii Moldova, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc.

La 20 decembrie 2021, autoritățile de la Chișinău anunțau că  Biroul Interpol de la Lyon a acceptat solicitarea biroul Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare pentru arest și extrădare pe președintele formațiunii PACE, care a fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie.

Președintelui Partidului Politic „Acasă Construim Europa” (PACE) Gheorghe Cavcaliuc, care se află la Londra, are calitate de învinuit și în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au emis vineri, 19 noiembrie, mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele colonelului Gheorghe Cavcaliuc.