Principală  —  IMPORTANTE   —   PCCOCS refuză să spună în…

PCCOCS refuză să spună în câte dosare penale figurează candidatul Renato Usatîi, invocând „campania electorală”

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) refuză să ofere informații cu privire la numărul dosarelor penale aflate în gestiunea instituției, în care este vizat Renato Usatîi, candidat la funcția de președinte al R. Moldova.

Solicitați de Ziarul de Gardă, Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al instituției, iar ulterior Ion Caracuian, șeful PCCOCS, și-au motivat refuzul invocând contextul campaniei electorale.

Inițial, pentru a afla informații cu referire la numărul dosarelor în care figurează Renato Usatîi, care se află în gestiunea PCCOCS, despre invinuirile care îi sunt aduse în aceste dosare, dar și la ce etapă se află urmărirea penală a acestora, Ziarul de Gardă l-a contact pe Emil Gaitur, putătorul de cuvânt al instituției, care ne-a informat că „dosarele sunt în derulare și nu putem să dăm amănunte acum, acesta e răspunsul, mai mult nu pot să dau”.

Pentru a obține totuși un răspuns, Ziarul de Gardă a apelat la Ion Caracuian, șeful PCCOCS. Acesta, la rândul său, a refuzat să ofere informații cu privire la numărul, dar și celelalte detalii cu privire la dosarele în care figurează candidatul la funcția de președinte al țării, insistând că „nu ar fi corect ca d-stră sau informația pe care o căpătați d-stră de la noi să fie folosită în campanie”.

„Da’ de ce d-stră nu ați sunat pe parcursul a cel puțin ultimul an, dar taman acum când oamenii sunt în campanie electorală? Cu un an în urmă nu vă interesa despre Renato Usatîi? Noi nu refuzăm, dar prin informația prezentată de noi, cineva face politică, dar noi nu facem politică. După ce trecem campania, orice întrebare, pe orice gen. Noi suntem organ apolitic și noi prezentăm orice informație, noi suntem foarte deschiși, numai nu atunci când cineva vrea să-și facă cu informația noastră campanie electorală. Nu ar fi corect ca d-stră sau informația pe care o căpătați d-stră de la noi, să fie folosită în campanie, dar vă dați bine seama că așa va fi. Noi nu oferim informații care sunt exploatate din punct de vedere politic. Atât.”, a punctat șeful PCCOCS.

Ulterior, informat că răspunsul său va fi publicat, Ion Caracuian a revenit cu un mesaj în care ne-a informat că PCCOCS „nu deține baza de date pe persoane și pe dosare”, în acest context sugerându-ne să ne adresăm Ministerului Afacerilor Interne.

Informațiile cu privire la dosarele în care este vizat Renato Usatîi au fost solicitate în contextul în care Ziarul de Gardă realizează profilurile tuturor celor opt pretendenți la funcția de președinte al R. Moldova.

Renato Usatîi

Renato Usatîi, numărul unu în buletinul de vot, a revenit în R. Moldova la 16 iunie 2019. Acesta a fost reținut de oamenii legii imediat după traversarea frontierei și escortat la PCCOCS, pe motiv că existau două mandate de arestare pe numele lui. Usatîi a fost eliberat în aceeași zi, urmând să fie cercetat în libertate. Atunci, Usatîi afirma că, odată cu plecarea de la guvernare a lui Plahotniuc, a revenit în țară pentru a se clarifica cu dosarele penale de pe numele său.

Renato Usatîi a fost anunțat în căutare de autoritățile din R.Moldova din octombrie 2016. Acesta era acuzat că l-ar fi deposedat pe bancherul rus, Gherman Gorbunțov, de pachetul majoritar, în valoare de peste 113,5 milioane de lei, la banca Universalbank din Chișinău. Totodată, Usatîi era bănuit și de complicitate la infracțiunea de tentativă și omor la comandă asupra lui Gorbunțov. Liderul Partidului Nostru susţinea însă că Gorbunţov ar fi cel care ar fi dorit să-l asasineze.

Totodată, la 24 iulie 2020, Usatîi, a fost anunțat în căutare internațională de către departamentul de investigații al Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova. Primarul degrevat al Bălțiului era vizat într-un dosar penal privind organizarea unei grupări criminale organizate și implicare în procesul Laundromat prin care miliarde de dolari au fost spălați prin intermediul unor bănci moldovenești, despre care Usatîi susține că ar fi unul fabricat la comanda președintelui Igor Dodon.