Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Renato Usatîi anunță că…

VIDEO Renato Usatîi anunță că dosarul penal în care figurează a fost fabricat la comanda lui Igor Dodon: În ultimele 8 luni de asta se ocupă Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei

Primarul de Bălți și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a organizat o conferință de presă în care a oferit mai multe detalii despre dosarul penal deschis de autoritățile ruse în care figurează și pe baza căruia a primit un mandat de arest.

Usatîi susține că dosarul este unul fabricat și că ar fi fost făcut la comanda președintelui Igor Dodon și că este bazat exclusiv pe mărturiile a 3 persoane, deținuții Dmitri Bass și „hoțul în lege” Tarkunov, ambii originari din Republica Moldova, dar și a „hoțului în lege” Grigore Karamalak, alias „Bulgaru” originar din Taraclia, dat în căutare prin Interpol încă în 1998, fiind acuzat de estorcare de fonduri, banditism, tâlhării şi furturi în proporţii deosebit de mari și care se află de mai mulți ani la Moscova.

„Martorii sunt oameni deținuți, dar ce m-a surprins a fost că mărturie a dat si Karamalak. Ei spun că 10 ani în urmă, Platon le-ar fi zis ca Usatîi îi este partener în laundromat, că acum 8 ani în urmă la un hotel, Veaceslav Platon le povestea că o să finanțeze partidul meu. Asta chiar dacă eu am anunțat că voi crea un partid abia în 2014. Chiar voi insista la procuratură să fie audiat Platon să spună și el aceste lucruri, mai ales în perioada în care noi nici nu ne cunoșteam”, a declarat Usatîi.

Primarul de Bălți spune că a prezentat toate materialele Procuraturii Generale și a cerut procurorului general informații dacă figurează în vreun dosar penal legat de laundromat și a solicitat să fie audiat în calitate de martor pe acest dosar.

„Toate acestea vin de la Dodon și 3 alcoolici de la FSB, numele cărora le voi trimite la toate instituțiile de forță, dar și la conducerea de vârf a Rusiei, cu rugămintea ca cel puțin pe 2 să-i testeze de schizofrenie. Aceștia sunt cei care mă convingeau să-l susțin pe Dodon și sa-i dau lui partidul. Nu am pretenții față de Rusia ca țară, dar am pretenții față de anumiți oameni din structurile de forță și care m-au acuzat pe nedrept și m-au făcut cunoscut în toată lumea. În Moldova lumea înțelege, dar în Rusia nu”, a mai menționat Usatîi. 

Liderul Partidului Nostru spune că de acest dosar se ocupă Igor ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei și partenerul de afaceri al fratelui lui Igor Dodon. În același timp, Usatîi acuză autoritățile de la Chișinău de faptul că trimit informații confidențiale și cu caracter personal reprezentanților structurilor de forță din Rusia, lucru ilegal.

„Citesc dosarul din Rusia și aflu că la 5 iunie, Renato Usatîi cu mașina de model Rolls Royce, copia certificatului de înmatriculare, copia pașaportului de serviciu, a colegului meu Eduard Pleșca și cea a șoferului meu, sunt date transmise la Moscova când trec la Sculeni și ajung acolo. Așa cum Usatîi a plecat în Baden-Baden se cere arestarea mea, că se va încerca reținerea mea. Astfel de documente se pot da doar prin Procuratura, dar nu Pașa Voicu să trimita date prin watsup. Cei care pe lângă Voicu au transmis datele mele, vor trebui să răspundă penal pentru că nu se fac astfel de lucruri fără un dosar deschis în Republica Moldova”, a mai declarat Usatîi.

În replică, consiliera ministrului de internea, Alina Zbancă a respins acuzațiile aduse de Renato Usatîi.

„Renato Usatîi speculează. Ministrul Pavel Voicu conduce cu Ministerul Afacerilor Interne, o instituție de drept care are competențe clar stipulate de lege, cu drepturi și obligații. Dacă o persoană încalcă legea, sau dacă este în căutare, în țară sau în străinătate, este firesc ca Republica Moldova să colaboreze cu instituțiile abilitate din acele state, în strictă conformitate cu legea. Îl asigurăm pe acest politician despre faptul că, în cazul în care pe cale oficială se va cere implicarea MAI pe marginea implicării unor cetățni ai RM în acțiuni ilegale, noi vom interveni. La ce se referă exact politicianul nu știm. Dar cert este că acesta probabil duce societatea în eroare prin aceste comentarii”, a declarat Alina Zbancă pentru Ziarul de Gardă.

Președintele Igor Dodon, prin intermediul serviciului de presă a Președinției a declarat că nu comentează declarațiile actorilor politici.

Săptămâna trecută, Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a fost anunțat în căutare internațională de către departamentul de investigații al Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova. Acesta este vizat într-un dosar penal privind organizarea unei grupări criminale organizate și implicare în procesul Laundromat prin care miliarde de dolari au fost spălați prin intermediul unor bănci mildovenești.