Principală  —  IMPORTANTE   —   O judecătoare s-a retras din…

O judecătoare s-a retras din completul care examinează dosarul lui Platon. Aproape 20 de martori vor fi audiați repetat

Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare deși era condamnat, definitiv și irevocabil, în urma unei solicitări venite din partea procurorului general, Alexandr Stoianoglo

Magistrata Tatiana Bivol, care a decis rejudecarea dosarului în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, s-a retras, aceasta fiind înlocuită cu o altă judecătoare care a solicitat și a primit acceptul pentru reluarea cercetării judecătorești. Mai exact, în dosarul lui Platon urmează să aibă loc audierea repetată a martorilor, chiar dacă Codul de procedură penală (CPC) permite să nu fie reluată etapa anchetei, după înlocuirea unui judecător din completul de judecată.

Judecătoarea Tatiana Bivol

În dosarul Platon este reluată audierea martorilor, după ce un judecător din completul de judecată a fost schimbat. Se întâmplă după ce în cadrul ședinței de judecată din 8 februarie, urmau să se prezinte în calitate de martori foștii șefi ai Consiliul de Administrație al „Victoriabank”, Natalia Politov-Cangaș și Corneliu Ghimpu, însă, nu s-au prezentat. În locul acestora, la ședința de judecată s-au prezentat avocații celor doi – Nina Lozan și Artur Airapetean, prima fiind mama judecătoarei Tatiana Bivol.

Magistrata s-a retras din completul de judecată, locul acesteia fiind ocupat de magistrata Lilia Lupașco, care a solicitat reluarea audierii martorilor, deși CPC nu obligă acest exercițiu.

Avocatul lui Platon, Ion Crețu, este de părere că prin această mișcare se urmărește tergiversarea cazului.

„Noi considerăm că această schemă a fost făcută intenționat pentru a tergiversa examinarea cauzei”, ne-a spus avocatul.

Până în prezent, în dosarul Platon au fost programate 26 de ședințe, dintre care 15 au fost lucrative. În cele 15 ședințe, au fost audiați în jur de 20 de martori ai acuzării.

La 7 decembrie 2020, completul format din magistratele Angela Vasilenco, Olga Bejenari și Tatiana Bivol de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis că dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare, urmează să fie rejudecat, Procuratura Generală fiind instituția care a solicitat asta.

Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar la 15 iunie 2020, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către acesta.

Magistrații au dispus suspendarea imediată a executării sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privința lui Platon, prin care acesta fusese condamnat la 18 ani închisoare pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă.

Executarea în continuare a pedepsei de către Veaceslav Platon era însă condiționată de evoluția procedurii de revizuire a procesului penal, anterior deschisă de PCCOCS.