• Ultima oră/ Instanța a luat decizia în privința revizuirii dosarului Platon, după solicitarea Procuraturii Generale

  Ultima oră/ Instanța a luat decizia în privința revizuirii dosarului Platon, după solicitarea Procuraturii Generale
  07 octombrie 2020 | 18:28

  Un complet format din magistratele Angela Vasilenco, Olga Bejenari și Tatiana Bivol de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a decis că dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare, urmează să fie rejudecat. Instanța a acceptat solicitarea depusă de Procuratura Generală.

  Încheierea a fost emisă miercuri, 7 octombrie și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău doar odată cu fondul cauzei.

  Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar la 15 iunie, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a admis integral demersul Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către fostul deputat, Veaceslav Platon.

  Magistrații au dispus suspendarea imediată a executării sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privința lui Veaceslav Platon, prin care acesta fusese condamnat la 18 ani închisoare pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă, menționează reprezentanții PG.

  Executarea în continuare a pedepsei de către Veaceslav Platon era însă condiționată de evoluția procedurii de revizuire a procesului penal, anterior deschisă de PCCOCS.

  Astăzi, miercuri, 7 octombrie, judecătorii au admis solicitarea de revizuire a dosarului. Astfel, cauza penală va fi reexaminată de la zero, iar Platon va fi judecat în libertate.

  Decizia a fost luată după trei ședințe de judecată de un complet condus de magistrata Olga Bejenari. Acest complet va fi și cel care va reexamina dosarul Platon.

  Citiți și: Drumul lui Platon spre libertate și al statului spre plata unor despăgubiri de miliarde

  Cum a ajuns Platon în fața justiției din R. Moldova

  Veaceslav Platon, poreclit „raiderul nr. 1 în spațiul CSI”, a ajuns în fața justiției din R. Moldova în august 2016. Inițial, pe 25 iulie 2016, Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie în acea perioadă, declara că procurorii au efectuat percheziții la 5 agenți economici şi la administratorii acestora, la trei instituţii financiare, Victoriabank, Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank, precum şi la Compania de Asigurări Asito, căutând documente care să demonstreze că Platon a beneficiat de bani din fraudarea Băncii de Economii a Moldovei (BEM).

  „În privința lui a fost eliberat mandat de arest pentru 30 de zile, fiind dat în căutare”, anunţa, la 25 iulie 2016, dimineața, Viorel Morari. Platon era acuzat oficial că ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 de milioane de lei de la BEM.

  În aceeași zi, Platon a fost reținut de către subdiviziunea cu destinație specială „Alfa” a SBU (n.r. Serviciul Ucrainean de Securitate). Peste o lună, la 29 august 2016, Platon a fost extrădat din Ucraina în R. Moldova cu o cursă charter.

  Platon și primele acuzații: „Plahotniuc vrea să pună pe umerii mei furtul miliardului”

  În R. Moldova, controversatul om de afaceri a fost plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13, la data de 1 septembrie 2016. După ce a ieșit din sala de ședințe, Platon a declarat că Vladimir Plahotniuc și-ar dori să pună pe umerii săi jaful bancar. „Plahotniuc vrea să pună pe umerii mei furtul miliardului”, a spus Platon. Ulterior, acesta a declarat că „totul este aranjat, iar probele în dosar sunt false”.

  Dosarul lui Platon a fost trimis în judecată în timp record, peste două luni și jumătate, la mijlocul lunii noiembrie 2016, iar Procuratura Anticorupție anunța că Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani. 

  Procesul lui Platon s-a desfășurat cu ușile închise, iar la 20 aprilie 2017, după 31 de ședințe de judecată, un complet de judecători de la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, compus din Victor Boico, preşedintele completului, şi judecătorii Elena Cojocari şi Vitalie Budeci, la solicitarea procurorului Andrei Băeşu, l-au condamnat pe controversatul om de afaceri la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis.

  Instanţa a pus sechestru pe bunurile şi active care ar fi fost deținute de Platon, prin intermediari, în valoare de 869 de milioane de lei, care urmau a fi înstrăinate, dacă sentința era menținută şi de Curtea de Apel (CA) Chişinău.

  Totodată, Platon a primit şi interdicția de a ocupa funcţii în sistemul bancar pentru o perioadă de cinci ani, acesta fiind învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la BEM în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014. Ilan Şor, care pe atunci conducea instituția financiară, i-ar fi fost complice.

  7 mai 2020. CSJ respinge ca inadmisibil recursul în anulare depus de Platon

  După pronunțarea sentinței, Platon a reuşit să spună că „nu e o condamnare doar a mea. E o sentință pentru toată Moldova”. În timp ce era scos din sala de judecată, acesta a declarat că sentința nu este altceva decât „circ marca Plahotniuc”. Potrivit avocaților, Platon ar fi fost lipsit de ultimul cuvânt.

  Întreg procesul în care a fost judecat s-a desfășurat cu ușile închise, iar la mai multe ședințe Platon nu a participat, după ce judecătorii au decis să-l excludă din proces. Avocații lui Platon au reclamat în mod repetat faptul că judecătorii şi procurorul din acest dosar ar fi acționat unilateral, încălcând drepturile clientului lor. „Vom contesta decizia la CA, dar, cu siguranță, vom pierde şi acolo”, puncta atunci Eduard Rudenco, unul dintre avocații lui Platon. 

  Decizia CA Chișinău a fost pronunțată în același an, pe 18 decembrie 2017, după 24 de ședințe de judecată, de un complet de judecători din care au făcut parte Liubovi Brânză, Oxana Robu și Igor Mânăscurtă, sentința primei instanțe fiind menținută fără modificări. 

  A urmat CSJ. La 14 noiembrie 2018, judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Anatolie Țurcanu au declarat inadmisibile recursurile depuse de toate părțile pe dosar.https://www.scribd.com/embeds/462497221/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-2Qf3LcpelSLD8c7kyxaW

  La 7 mai 2020, Plenul Colegiului Penal al CSJ a respins ca inadmisibil și recursul în anulare depus de avocații lui Platon, astfel că, la nivel național, au fost epuizate toate căile de atac în primul dosar, în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. CSJ își va motiva decizia la 5 iunie 2020. Între timp, în acest dosar, procurorii urmează să se adreseze în judecată pentru a solicita revizuirea sentinței.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Peste 15 mii de cetățeni s-au imunizat împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore: 5 020 de persoane s-au vaccinat cu a doua doză

  15 982 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 10 962 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 5 020 de persoane au fost imunizate cu a doua doză, anunță mier…
  Peste 15 mii de cetățeni s-au imunizat împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore: 5 020 de persoane s-au vaccinat cu a doua doză

  BNS: În 2020, durata medie a vieții în R. Moldova a constituit 69,8 ani, în descreștere cu 1,1 ani comparativ cu 2019

  Durata medie a vieții în Republica Moldova în anul 2020, potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS) a constituit 69,8 ani, în descreștere cu 1,1 ani în comparație cu anul precedent (după…
  BNS: În 2020, durata medie a vieții în R. Moldova a constituit 69,8 ani, în descreștere cu 1,1 ani comparativ cu 2019

  VIDEO/ Un avion sportiv de mici dimensiuni s-a prăbușit peste o casă de locuit în regiunea Ivano-Frankivsk: patru oameni au murit

  Un avion sportiv de mici dimensiuni s-a prăbușit miercuri, 28 iulie, peste o casă din regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina. Conform autorităților ucrainene, patru persoane au decedat. Deocamdată nu a fost stabi…
  VIDEO/ Un avion sportiv de mici dimensiuni s-a prăbușit peste o casă de locuit în regiunea Ivano-Frankivsk: patru oameni au murit

  INFOGRAFIC/ Numărul locuințelor date în exploatare în 2020, în scădere. Suprafața totală – cu 21% mai mică

  În anul 2020, conform datelor prezentate de către Biroul Naţional de Statistică (BNS), au fost date în exploatare 7 549 locuințe (apartamente și case de locuit individuale), cu 2 406 locuinţe mai puţin faţă de…
  INFOGRAFIC/ Numărul locuințelor date în exploatare în 2020, în scădere. Suprafața totală – cu 21% mai mică

  ANRE a aprobat o hotărâre prin care-i obligă pe participanții la piața de energie electrică să semneze contracte de echilibrare

  Membrii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au aprobat în cadrul ședinței de miercuri Hotărârea privind obligarea repetată a participanților la piața de e…
  ANRE a aprobat o hotărâre prin care-i obligă pe participanții la piața de energie electrică să semneze contracte de echilibrare