Principală  —  IMPORTANTE   —   Veaceslav Platon - motivul excluderii…

Veaceslav Platon – motivul excluderii a două judecătoare din completele care examinează dosarele privind „furtul miliardului”

Colaj ZdG

Magistratele Tatiana Bivol și Angela Vasilenco, care au decis rejudecarea dosarului în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, au fost excluse din completele de judecători specializați, constituite la nivelul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinarea dosarelor care vizează „furtul miliardului” pentru că au tangență directă cu dosarul „furtului miliardului”, spune președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu. De partea cealaltă, una din magistrate spune că nu i s-a comunicat motivul excluderii din complet.

Președintele Judecătoriei Chișinău a emis la 27 noiembrie 2020 o dispoziție privind constituirea a două complete de judecători specializați care vor examina dosarele „furtului miliardului. Din componența completelor fac parte șase judecători.

La 1 decembrie, dispoziția a fost modificată, prin excluderea din componența completelor a magistratelor Tatiana Bivol și Angela Vasilenco și înlocuirea acestora cu judecătorii Alexandru Negru și Angela Catană.

Tatiana Bivol a spus pentru ZdG că atât ea, cât și judecătoarea Vasilenco Angela nu cunosc motivul excluderii din componența completelor.

„La 27 noiembrie, eu și doamna Vasilenco am fost incluse în completele de judecători specializate, pentru ca pe 1 decembrie președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcan, să excludă candidaturile noastre din aceste complete, înlocuindu-ne cu alți doi membri. Această hotărâre a fost deja publicată pe site-ul Judecătoriei Chișinău. Temeiul excluderii nu ne este cunoscut. Această dispoziție ne-a fost adusă la cunoștință fără unele explicații”, a spus judecătoarea pentru ZdG.

Totuși, magistrata spune că intuiește motivul modificărilor operate în componența completelor de judecători.

„Bănuiesc că pentru a evita orice disconfort în dosarele care urmează să fie examinate din cauza implicării mele și a doamnei Vasilenco în procedura de revizuire a dosarului cetățeanului Platon. Probabil este disconfort din partea altor participanți la proces, ar fi deranjați de participarea noastră în completul de revizuire. Nu pot însă cu certitudine să afirm că acesta este motivul”, ne-a mai spus magistrata.

Bivol nu vede ca „ceva ieșit din comun sau ceva anormal” dispoziția de modificare a componenței completelor. „Domnul Radu Țurcan are toate împuternicirile să facă acest lucru, prin dispoziția sa. În ceea ce privește capacitățile și aptitudinile, eu sunt sigură că toți cei 37 colegi ai mei sunt pregătiți pentru examinarea unor asemenea categorii de cauze”, a mai spus pentru ZdG magistrata Tatiana Bivol.

Președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu a spus pentru ZdG că cele două magistrate au fost excluse din completele de judecători specializați, constituite la nivelul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinarea dosarelor care vizează „furtul miliardului” pentru că au tangență directă cu dosarul „furtului miliardului”.

„Motivul excluderii este că judecătoarele fac parte din completul de revizuire a dosarului în care este vizat Veaceslav Platon. S-a operat excluderea pentru că au tangență directă cu dosarul „furtului miliardului”. Am considerat necesar și oportun ca ele să fie excluse, pentru a nu exista conflicte de interese și pentru a nu crea alte dubii și neclarități pentru societate. Din momentul în care am emis acea dispoziție prin care au fost formate completele de judecători, care vor examina dosarele cu privire la „furtul miliardului”, am primit mai multe plângeri din parte unor avocați a altor potențiali învinuiți sau inculpați pe asemenea categorii de dosare. Unii avocați au vorbit și despre faptul că tatăl unei judecătoare ar fi fost avocatul lui Platon”, a spus magistratul Țurcanu pentru ZdG.

Întrebat de ce totuși magistratele au fost incluse în completele de judecători, prin dispoziția din 27 noiembrie, Țurcanu ne-a spus că la baza selectării „s-a ținut cont de toate circumstanțele și de o serie de criterii, printre care vechimea în muncă, profesionalismul, paritatea de sex”.

„Pe 27 noiembrie am semnat dispoziția de constituit a completelor, iar la 3 zile am modificat completele, pentru a fi clar și a nu trezi suspiciuni. Modificările s-au făcut rapid”, ne-a mai spus președintele Judecătoriei Chișinău.

Țurcanu ne-a mai spus că cele două complete de judecători, deocamdată, nu au primit spre examinare niciun dosar legat de „furtul miliardului”.

După modificările operate la 1 decembrie completele de judecători care urmează să examineze dosarelor privind „furtul miliardului” sunt:


1. Alexandru Negru, Catană Angela și Ion Morozan.
2. Ana Cucerescu, Eugen Beșelea și Petru Paun.

Cele două magistrate care au fost excluse din completele de judecată – Tatiana Bivol și Angela Vasilenco–  fac parte din completul de magistrați care examinează dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare. Acest complet a decis că dosarul urmează să fie rejudecat.

Tot Bivol face parte din completul de judecători care examinează cel de-al doilea dosar deschis pe numele lui Vlad Filat.

Ana Cucerescu este cea care examinează dosarul șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari.

Potrivit magistrat.md, Ana Cucerescu a fost transferată în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău încă în 2015, ulterior termenul de transfer fiind prelungit în mai multe rânduri. Anterior aceasta a activat în funcția de judecător la Judecătoria Bălți.

La finele lunii septembrie curent, procurorul general Alexandr Stoianoglo a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției care au dat curs acestei inițiative.

În mod special, potrivit Procurorului General, implementarea respectivului proiect este dictat de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a acestor categorii de dosare care trenează pe rolul instanțelor de mai bine de 5 ani. „Societatea deja de mult timp așteaptă rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului și trebuie să intervenim ca lucrurile să se miște, iar cei vinovați sa-și primească pedepsele” – a menționat Alexandr Stoianoglo.

În opinia Procurorului General, o asemenea stare de lucruri este de actualitate mai ales acum, când Procuratura Anticoruție și PCCOCS au în gestiune, inclusiv în faze avansate de finalizare, mai multe cauze penale de corupție și conexe fenomenului, care sunt parte integrantă a dosarului penal, generic numit „furtul miliardului”.

Odată transmise în judecată, este imperativ ca ele să fie examinate competent și într-un ritm accelerat de către complete de judecători specializați.